Skip to content
Externe

Ungaria blochează embargoul UE pe petrolul rusesc: „Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru”

Facebook

Gabrielius Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, a declarat că planurile Uniunii Europene privind impunerea unui embargo pe petrolul rusesc sunt blocate de un singur stat membru. Diplomații UE susțin că e vorba despre Ungaria, informează B1.

Oficialii de la Budapesta nu s-au ferit să-și exprime opoziția și-n public. De altfel, premierul Viktor Orban e văzut tot mai mult ca un cal troian al Rusiei în UE și NATO, el opunându-se mai multor măsuri. Amintim că, după ce a câștigat recentele alegeri legislative, Orban l-a enumerat printre adversarii săi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Lituania, supărată că planul UE privind embargoul pe petrol rusesc e blocat

Întreaga Uniune e ținută ostatică de un singur stat membru.. Trebuie să ne punem de acord, nu putem fi ținuți ostatici!”, a declarat Gabrielius Landsbergis, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi, citat de Reuters.

Țara care opune rezistență e Ungaria, susțin diplomați UE.

Katalin Novak, recent învestită în funcţia de preşedinte al Ungariei, a susținut că țara sa „e pregătită să facă sacrificii pentru pace” și nu-i împiedică nici pe aliați să facă aceste sacrificii, numai că Budapesta nu va fi de acord cu decizii care cer ungurilor „sacrificii mai mari decât durerea pe care ar provoca-o Rusiei”.

Amintim că, pe 4 mai, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că executivul comunitar propune al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și stoparea treptată a importurilor de petrol.

Să fie clar: nu va fi ușor, pentru că unele state UE sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest pas”, a declarat Ursula von der Leyen, în Parlamentul European.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat deja că se va pune noului pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. El a spus că propunerea Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare. Pentru poziția sa, el a fost lăudat de Rusia.

Joi, șeful diplomației ungare a declarat că țara sa se opune embargoului pe petrol rusesc deoarece măsura ar duce la o creștere cu 55% a prețului gazelor în Ungaria. Chiar și așa, Uniunea Europeană încă speră la un acord asupra embargolui până la finele acestei luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *