Skip to content
Societate

Ungaria renunţă la solicitarea documentelor justificative pentru tranzitarea ţării, pentru eliminarea aglomeraţiei la frontieră

facebook

Ungaria renunţă la solicitarea documentelor justificative pentru tranzitarea ţării, pentru eliminarea aglomeraţiei la frontieră, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne (MAI) de  miercuri.

În urma refuzului autorităţilor de la Budapesta de a permite tranzitarea Ungariei cetăţenilor români care nu au contracte de muncă în alte ţări europene, oficialii Ministerului Afacerilor Interne din România au iniţiat discuţii cu partenerul maghiar. Discuţiile demarate la începutul acestei săptămâni au avut drept scop eliminarea restricţiilor care au dus la aglomerarea punctelor de trecere a frontierei, pe sensul de ieşire din ţară, aglomerare produsă în special din cauza documentelor justificative pentru tranzitarea Ungariei solicitate unilateral cetăţenilor români”, se arată în comunicatul MAI.

Ministerul a precizat că maghiarii au anunţat că restricţiile de tranzitare sunt eliminate începând cu ora 01.00. ”Discuţiile purtate de reprezentanţii MAI cu partea maghiară se înscriu în acţiunile Ministerului Afacerilor Interne din toată această perioadă pentru a asigura cetăţenilor români posibilitatea de a ieşi şi de a reveni în ţară în condiţii cât mai bune. Ministerul Afacerilor Interne îşi exprimă, în continuare, hotărârea de a depune toate eforturile necesare pentru a asigura respectarea dreptului cetăţenilor români la liberă circulaţie, asa cum şi noi respectăm acest drept cetăţenilor unguri”, se mai arată în documentul MAI.

Premierul Ludovic Orban anunţase la începutul şedinţei de Guvern de marţi că autorităţile maghiare au introdus din nou reguli de tranzitare şi nu permit accesul cetăţenilor români care doresc să tranziteze Ungaria în cazul în care aceştia nu au un contract de muncă în original. El i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să ia legătura cu omologul său maghiar şi, în cazul în care nu renunţă la astfel de măsuri, să fie sesizată Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *