Ungaria și Slovacia riscă o criză energetică, după sancțiunile Ucrainei împotriva rușilor de la Lukoil

Sursă foto: Facebook / LUKOIL Romania

Prețurile ridicate și o penurie de energie ar putea afecta Ungaria în termen de „săptămâni” după ce Kievul a impus o interdicție parțială asupra petrolului rusesc care tranzitează țara. Ungaria se află într-o cursă contracronometru pentru a evita întreruperile de curent electric și penuria de combustibil, relatează agenția BGNES, citată de publicația bulgară Mediapool.

Pe lângă Ungaria, săptămâna aceasta și Slovacia a declarat că a încetat să mai primească petrol de la furnizorul său cheie Lukoil, relatează Reuters, preluată de Hotnews.

Luna trecută, Kievul a impus sancțiuni care blochează tranzitul prin conducte al țițeiului vândut de Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Moscova, către Europa Centrală, anulând parțial o excepție de la sancțiuni introdusă de Uniunea Europeană pentru a acorda țărilor dependente de Rusia timp suplimentar pentru a renunța la livrări.

Obiectivul Ucrainei este de a bloca o sursă cheie de venituri pentru vistieria de război a Kremlinului, la mai mult de doi ani după declanșarea războiului.

Cu toate acestea, decizia a stârnit temeri legate de lipsa aprovizionării la Budapesta, care depinde de Rusia pentru 70% din importurile sale de petrol și de Lukoil pentru jumătate din această cantitate.

„Măsurile ucrainene ar putea duce la o situație dificilă”, a declarat Ilona Gizinska, cercetător și expert privind Ungaria la think tank-ul Center for Eastern Studies. Ea a adăugat că maghiarii s-ar putea confrunta cu prețuri ridicate la energie și cu penurii de curent în termen de „săptămâni” dacă nu se găsește o soluție.

Potrivit think tank-ului Center for Energy and Clean Air Research, numai în luna aprilie a acestui an, Ungaria a cheltuit aproape un sfert de miliard de euro pe petrol și gaze rusești.

Vineri, ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a declarat că măsura Ucrainei ar putea amenința securitatea energetică pe termen lung a Ungariei, învinuind Kievul pentru acest demers.

„Autoritățile ucrainene și-au arătat dorința de a găsi o soluție la această situație, dar aceste încercări s-au estompat între timp”, a declarat el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: