Ungaria şi Suedia îşi întăresc cooperarea militară, înainte de votul privind NATO

Sursa: timpul.md

Ungaria a anunţat vineri că va achiziţiona patru avioane de luptă de la Suedia, afişând o dorinţă de cooperare militară întărită, cu trei zile înainte de votul prevăzut în parlament pentru a permite acestei ţări nordice să adere la NATO, informează AFP.

Prim-ministrul ungar Vikor Orban, ultimul care barează calea Suediei către Alianţa Nord-Atlantică, a dezvăluit acest contract cu ocazia vizitei foarte aşteptate a omologului său suedez la Budapesta.

„Astăzi, am încheiat un acord pentru a adăuga patru avioane la flota noastră de avioane bombardiere Gripen a forţelor de apărare ungare”, alături de cele 14 deja exploatate în leasing, a declarat Viktor Orban într-o conferinţă de presă.

Liderul naţionalist al Ungariei a salutat o „etapă importantă a unui lung proces (…) pentru reconstruirea încrederii”.

„Conversaţia a fost constructivă”, a estimat la rândul său prim-ministrul suedez Ulf Kristersson. „Nu suntem de acord asupra tuturor problemelor, dar suntem de acord să conlucrăm mai activ atunci când avem un teren de înţelegere”, a adăugat el.

Mai devreme în timpul zilei de vineri, Viktor Orban, care a alimentat luni de zile incertitudinea, a confirmat că Parlamentul Ungariei „îşi va da luni acordul final pentru tratatul” de aderare al Suediei la NATO.

Candidată din primăvara lui 2022, Suedia a avut un drum spre NATO mult mai anevoios decât era prevăzut.

Pentru a ocoli obstacolul ungar, guvernul suedez a trebuit să facă un gest şi să răspundă invitaţiei lansate în ianuarie de Viktor Orban, pentru a reînnoda legăturile, însă fără „negocieri” sau „exigenţe” asupra dosarului NATO, a precizat Stockholmul înainte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: