Ungaria va permite ca în cazul centralei nucleare de la Paks să fie depăşită limita de temperatură a apei Dunării

Sursa foto: Twitter

Ungaria intenţionează să permită ca limita de temperatură pentru o secţiune a Dunării care primeşte apa de răcire de la centrala nucleară Paks să fie depăşită din motive de securitate a aprovizionării, a declarat vineri Ministerul Energiei de la Budapesta, relatează Reuters.

Cele patru reactoare ale centralei funcţionează prin utilizarea apei Dunării pentru răcirea operaţiunilor sale. În prezent, conform regulamentului, fluviul nu poate primi apa dacă temperatura sa depăşeşte 30 de grade Celsius, caz în care operatorul trebuie să reducă producţia şi să aştepte ca fluviul să se răcească sub limită.

„Din cauza schimbărilor climatice, condiţiile meteorologice pot duce din ce în ce mai mult la atingerea limitei în timpul verii, în special la niveluri scăzute ale apei”, se arată în comunicatul Budapestei.

Planul propus de Ministerul Energiei ar menţine această limită, dar ar permite operatorului să o depăşească, de la caz la caz, cu permisiunea ministrului energiei, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării.

„Restrângerea producţiei la Paks ar putea pune în pericol în mod direct buna aprovizionare a consumatorilor interni pe o piaţă a energiei tensionată”, se arată în comunicat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: