Skip to content
Coronavirus

UNICEF face apel la donații de 1,6 miliarde de dolari pentru copiii afectați de pandemie

Profimedia

UNICEF face apel pentru donații de 1,6 miliarde de dolari, în scopul susținerii acțiunilor umanitare dedicate copiilor afectați de pandemia de COVID-19. Suma, în creștere față de cea solicitată la finalul lunii martie, de 651,6 milioane de dolari, este motivată de faptul că epidemia intră în cea de-a cincea lună, iar costurile materialelor, ale transporturilor și ale serviciilor de protecție a copiilor  au cresc alarmant, susține organizația internațională.

Pandemia este o criză sanitară care devine rapid o criză a drepturilor copilului. Școlile sunt închise, părinții nu mai au locuri de muncă, iar familiile se confruntă cu tensiuni sporite. Pe măsură ce începem să ne reimaginăm lumea în urma pandemiei, aceste fonduri ne vor ajuta să intervenim pentru a răspunde crizei, pentru a ne restabili și pentru a proteja copiii împotriva consecințelor sale indirecte”, a afirmat Henrietta Ford,  drectorul Executiv UNICEF, citată într-un comunicat transmis Digi24.

Accesul la servicii esențiale precum îngrijirile medicale și imunizarea de rutină a fost deja compromis pentru sute de milioane de copii, lucru care ar putea conduce la o creștere semnificativă a mortalității infantile. De altfel, sănătatea mintală și impactul psihosocial provocat de circulația restricționată, închiderea școlilor și izolarea ulterioară au o probabilitate mare de a intensifica nivelurile de stres deja crescute, în special în rândul copiilor vulnerabili.

Conform unei analize realizate de UNICEF, aproximativ 77% dintre copiii cu vârsta sub 18 ani din întreaga lume sau 1,8 miliarde de copii trăiesc într-una din cele 132 de țări în care s-au introdus diferite forme de restricție din cauza pandemiei de COVID-19.

Factorii de risc privind violența, abuzul și neglijarea sunt în creștere pentru copiii afectați de restricționarea libertății de mișcare și în condiții de declin economic. Fetele și femeile se confruntă cu un risc crescut de violență sexuală și de gen. În multe cazuri, refugiații, migranții și copiii strămutați intern, precum și persoanele repatriate au acces redus la servicii și protecție și se confruntă cu o expunere sporită la xenofobie și discriminare”, potrivit UNICEF.

UNICEF a primit până în prezent o finanțare de 215 milioane de dolari pentru a putea răspunde pandemiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *