Skip to content
Societate

UNICEF va oferi asistenţă Avocatului Poporului

Dhaka Tribune

UNICEF va oferi asistenţă Avocatului Poporului (AP) în baza unui Memorandum de Înţelegere semnat pentru perioada 2020-2022 între AP şi Reprezentanţa UNICEF în România.

De asemenea, noul Board al Copiilor din România (un grup format din copii din diferite vârste), reprezentanţi ai AP şi Avocatul Copilului s-au întâlnit marţi într-o primă consultare, în care au discutat despre priorităţile copiilor şi rolul Avocatului Copilului.

„Memorandumul e unul de cooperare cu UNICEF, care ne oferă asistenţa sa în următorii ani. Avocatul Copilului (…) are un an jumătate (…), însă este la început de drum şi atunci putem să profităm de experienţa pe care UNICEF o are nu doar în România, ci mai ales la nivel mondial. Să ştiţi că de multe ori avem nevoie să vedem cum lucrurile au fost abordate, soluţionate prin alte ţări şi UNICEF inclusiv din perspectiva asta ne va ajuta, plus în ceea ce înseamnă pregătirea, instruirea personalului care lucrează, deci e un memorandum general prin care şi noi, la rândul nostru, vom oferi din experienţa noastră, expertiza noastră UNICEF-ului şi vom putea să cerem asistenţă ori de câte ori e nevoie”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber, după semnarea memorandumului.

Weber a spus că AP are mare nevoie de ajutorul Boardului Copiilor. „Ştiţi cel mai bine problemele cu care vă confruntaţi (…) Noi până acum de mult prea puţine ori am primit sesizări la Avocatul Copilului din partea copiilor ca atare. (…) Voi ne puteţi sesiza nu numai de cazurile individuale, ci şi de lucrurile pe care le observaţi la nivel sistemic, altfel, noi, de foarte multe ori, ne sesizăm din oficiu din ceea ce vedem în presă, din ceea ce mai citim pe platformele online, dar nu întotdeauna este suficient”, a afirmat Weber.

Gabriel Vockel, reprezentant adjunct al UNICEF în România, crede că semnarea memorandumului va întări respectarea drepturilor copiilor.

El a spus că în ultimele trei zile a avut şansa de a petrece timp cu membri ai Boardului Copiilor şi i-a ascultat. În opinia sa, a asculta copii reprezintă o sursă de inspiraţie.

Vockel e de părere că, dacă copiilor li s-ar permite să participe, să influenţeze deciziile care-i afectează, mare parte dintre provocările cu care se confruntă România şi lumea ar găsi soluţii bune. Potrivit lui, deşi s-au făcut progrese semnificative în Romania, în ultimii 30 ani, situaţia drepturilor copiilor încă mai are nevoie de îmbunătăţiri în România, ca şi în multe alte ţări.

El a mai spus că instituţiile de stat nu au reuşit mereu să ofere protecţia pe care copiii o merită şi uneori instituţiile statului sunt cele care încalcă drepturi în România şi în alte ţări.

Dominique Ogreanu, membră a Boardului Copiilor, a mulţumit Avocatului Copilului şi AP pentru iniţiativa de a consulta Boardul.

„Am iniţiat pe platforma UNICEF platforma U-Report, unde copiii sunt consultaţi cu privire la diferite subiecte ce-i privesc, am iniţiat un chestionar despre această structură. Am avut rezultate de la 2.000 de copii din diferite judeţe ale ţării. Peste 30% dintre ei au spus că ei cunosc această instituţie (Avocatul Copilului -n.r.) şi că ar apela la ea când vor avea nevoie”, a spus Ogreanu.

Rezultatele relevă că 75% dintre respondenţi au spus că ar fi cel mai uşor de folosit adresarea plângerilor către AP printr-o platformă online.

„Una dintre recomandările Boardului Copiilor a fost crearea unei platforme prietenoase pentru petiţii (…) Am agreat că facem cât mai multe sondaje (…) În 2020 ne angajăm să monitorizăm alături de Avocatul Copilului respectarea drepturilor copiilor la nivel naţional”, a adăugat Ogreanu.

Conform unor date furnizate de Avocatul Copilului, în 2018, instituţia a primit 258 de petiţii, iar anul trecut – 612. În 2018 au fost 163 de sesizări din oficiu şi 523 în 2019. Tot în 2018 au fost efectuate 38 de achete, iar în urmă cu un an – 155.

Întrebat de jurnalişti ce au vizat petiţiile, Avocatul Copilului, Ioan Gânfălean, a menţionat că anchetele au avut în vedere o varietate de drepturi, printre care cele mai numeroase au fost cele referitoare la integritate fizică, sănătate, dreptul la vizite în cazul copiilor cu părinţi despărţiţi, plângeri privind modul de comportament al celor care au în grijă copii instituţionalizaţi, dreptul la învăţământ, la transport.

El a precizat ca toate anchetele pe care instituia le are în desfăşurare sunt în termen.

„Avem deja colaborări cu asociaţii ale elevilor (…) Nu avem (…) cu asociaţii ale părinţilor şi ar fi foarte important să existe şi asta şi vrem foarte mult colegii noştri să fie mai prezenţi în şcoli, în măsura timpului, ca să vorbească despre Avocatul Copilului”, a adăugat Weber, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *