Skip to content
Societate

„Unii oameni nu mureau dacă guvernul făcea ce trebuie”. Pippidi, bilanț crunt pentru Executivul Cîțu

Inquam Photos / George Călin
" "

Într-un editorial pentru România Curată, președintele Societății Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, se întreabă, printre altele, cine va plăti nota de plată „pentru lipsa unei carantine adecvate în București, unde toate terasele sunt deschise și înghesuite, nu doar cea pe care vicepremierul Barna mestecă în compania artiștilor, că așa e cu oamenii mari, ei discută afaceri doar la masă.

„Cine plătește pentru lipsa unei precizări clare a numărului de persoane pe suprafață care pot intra într-un magazin, dacă insistați să țineți deschise toate magazinele, cînd pînă la Paște ar trebui închis tot ca să avem un Paște liniștit?” , mai spune Pippidi.

" "

Potrivit sociologului, pe masa premierului Florin Cîțu ar trebui să existe demisiile tuturor celor care nu sunt criminali sau ignoranți, „pentru că direcția în care merge guvernul cu pandemia este greșită”.

Redăm integral articolul semnat de Alina Mungiu Pippidi:

Familiile cetățenilor italieni care au murit în timpul pandemiei din anul 2020 au dat în judecată pe primul ministru Giuseppe Conte, pe ministrul Sănătății Roberto Speranza și pe președintele regiunii Lombardia Attilo Fontana, cerînd €100 milioane ($122 mil.) ca despăgubiri. Cei 500 de membri de familie asociați la plîngerea colectivă susțin că mismanagementul crizei de către guvern a fost o cauză directă a morții rudelor lor. Plîngerea nu e de aceeași categorie cu atacurile în justiție contra măștii sau a carantinei, cu care diferite tribunale din Europa și SUA s-au ocupat de un an, cu rezultate în general raționale și de bun simț. E vorba, simplu spus, că unii oameni nu mureau dacă guvernul făcea ce trebuieCeea ce se aplică și la noi, sau s-ar aplica dacă nu doar cei 64 de morți de la Colectiv ar fi intrat în mecanismul publicitar și ar cîntări mai mult decît miile de morți de la Corona, inclusiv ale unor cadre medicale ca tînărul medic timișorean de la ATI care s-a sinucis zilele trecute fără să fi suferit vreodată de depresie.

Cine plătește pentru lipsa unei carantine adecvate în Bucureștiunde toate terasele sunt deschise și înghesuite, nu doar cea pe care vicepremierul Barna mestecă în compania artiștilor, că așa e cu oamenii mari, ei discută afaceri doar la masă? Pe cifrele oficiale, și ele manipulate de absența oricărei politici a testelor, Bucureștiul are incidența 7 la mie, în Germania terasele stau închise pînă se coboară sub 0.5. Cine plătește pentru lipsa unei precizări clare a numărului de persoane pe suprafață care pot intra într-un magazin, dacă insistați să țineți deschise toate magazinele, cînd pînă la Paște ar trebui închis tot ca să avem un Paște liniștit? Cine e de vină că nu s-au introdus reguli de ventilare, și frizeriile lucrează pline cu ușile închise, ca și mijloacele de transport în comun, protejate doar de frica oamenilor să se urce în ele? Dăm vina pe idioți de pe Facebook care au răspîndit zvonuri că oxigenul nu e bun, dar unde e desenul animat sau infograficul cu cum ajută oxigenul, deși guvernul aruncă cu bani în presă non stop (folosiți vă rog aplicația Ia Statul la întrebări de pe România curată ca să vedeți ce instituție de stat a mai dat bani de comunicare și cui). Cine ar fi trebuit să ceară Facebook România să blocheze toate dezinformările astea? Cine e de vină că nu știm cîți pacienți supraviețuiesc de la ATI, și nu avem ca în Germania un raport zilnic cu intrările și ieșirile, fie de oameni vindecați, fie de oameni decedați? Unde a fost comunicarea Ministerului Sănătății cerînd medicilor de familie să achiziționeze oxigenometre degetar și să spună pacienților cînd e momentul optim să se sperie și să ceară oxigen? Cine e de vină că din București și la incidența de peste 7 la mie au continuat să se reverse zeci de mii de oameni spre provincie și Valea Prahovei, ducînd infecții peste tot? Fiecare doi oameni dintr-o sută infectați care au murit ca urmare a acestei propagări sunt din vina autorităților, atît de inepte că se gîndesc cum să vaccineze cu prioritate ospătarii, ca să continue să aibă terase răspîndind infecții, ba să mai deschidă și restaurante.

Rar un guvern unde cei care știu ce e de făcut să fie așa de slabi prin raport cu populiștii care conduc și care nu știu ce să facă mai repede, să își calce propriile reguli ca să nu țipe familia dnei Luncă la Antena 3 sau să nu agite HORECA apele pe la Realitatea Plus cu geniala lor idee să împartă restaurantele în două, o parte pentru imunizați, și una pentru neimunizați, ca la fumători și nefumători. Aberație pe care premierul o reia fără să clipească, pentru că evident nu pricepe nimic, dar nimic. Dar nici nu apare cineva care să-și dea demisia – sau poate mă înșel, profesorul Cherecheș a plecat. Așa ar trebui să facă toți cei care pricep ce se întîmplă – mîine la Florin Cîțu ar trebui să existe demisiile tuturor celor care nu sunt criminali sau ignoranți, pentru că direcția în care merge guvernul cu pandemia este, cum spune și colegul meu dr. Sorin Paveliu, greșită. În loc să tăiem valul trei, îl întindem chiar noi.

Să fie clar, unii oameni și-au făcut-o cu mîna lor, deci nu merită nici un oficial învinuit de ce li s-a întîmplat lor. Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă au continuat să cînte la nunți cu toate interdicțiile, evident fără mască de protecție, și au murit uciși de admiratorii lor la fel de proști ca și ei, care i-au strîns în brațe, le-au sărutat mîna și le-au adus pahare cu întăritor – cînd nu le-au băgat bancnote în mînă. Familiile îndurerate mai bine preveneau toate astea, decît să se lupte după moarte cu autoritățile pentru corpurile contaminate. Libertatea să îți lași părinții și bunicii să moară cu zile nu face parte din nici un catalog cunoscut al drepturilor omului, dar pe lîngă ei nu trebuie să moară și cei de la morgă sau pompe funebre. Din Evul Mediu oameni bravi, de la aristocrați la medici de oraș s-au luptat cu biserica pentru a obține schimbări de reguli în timpul epidemiilor ca să stăvilească infecțiile – unii cu prețul excomunicării. Și biserica de azi nu mai e cea medievală, deci numai un om cu desăvârșire needucat ia steagul creștinismului ca să lupte cu lupta cu epidemia. Creștin nu e egal idiot, și nu a fost niciodată, și dacă vreți să vă luptați cu guvernul, luptați-vă să salvați vieți, nu cadavre.

România e pe locul șapte din coadă la prognoza Politico privind ținta de vaccinare a statelor membre de la finele verii, vedeți mai jos, deci nici iluzia că vaccinarea va prinde din urmă cumva brambureala nu mai ține.. Pe scurt, deși producem morți în plus, parte din vina guvernului că e laș și inept, parte din vina populației, care pare să nu aibă alt ideal în viață decît chefuiala, și e încurajată de unele televiziuni pe această cale curat creștinească, Party to Death, nici măcar nu le producem pe termen limitat. Distracția se întinde și la toamnă, cu cei doi la sută morți corespunzători (cifre și ele optimiste) care se vor tot aduna. În schimb am băgat pe 30 de zile la închisoare vreo 15 persoane care protestau legal, unele care nu spărseseră nici o vitrină, adică suntem lași, dar duri cu represiunea, că pe fond guvernului îi pasă doar de un lucru, să rămînă în funcție. Și unii dintre cei reprimați vor da în judecată membrii guvernului.

Și nu plătește nimeni?

Am găsit acest fragment dintr-un articol de Nicolae Iorga în prefața soțului meu la jurnalul bunicului său din cei mai crînceni ani, 1939-1940 (Humanitas): ,,De viitorul României nu desperez. A trecut ea şi prin altfel de zile decât acestea. Este un mister al dăinuirii noastre peste tot răul ce vreau să ni-l facă alţii, pentru acela pe care din orbirea noastră ni-l facem singuri“. Nu mai văd nici eu ce s-ar mai putea adăuga la acest text care se chema, de altfel, La capătul lămuririlor.

2 comentarii la “„Unii oameni nu mureau dacă guvernul făcea ce trebuie”. Pippidi, bilanț crunt pentru Executivul Cîțu

  1. Nu se infecteaza mai nimeni in aer liber,am avut anul trecut pe tot sezonul peste 100.000 de romani pe litoral fara efect notabil in pandemie,si franta,germania cu tot cu carantina lor severa unde sunt? au cazuri fara numar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *