„Peste 10 ani, 15 ani, Republica Moldova va fi luată ca o valiză așa de mâner și dusă la azilul de bătrâni, fiindcă nu are viitor”, susține Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din R.Moldova. Invitat în studioul Puterea Știrilor, Anatol Șalaru a identificat și soluția la problemele cu care se va confrunta R.Moldova: unirea cu România. „Unirea este inevitabilă și vă spun din punct de vedere pragmatic, nu din punct de vedere emoțional sau al trecutului istoric sau al dreptului nostru de a ne uni”, a declarat Anatol Șalaru, la Puterea Știrilor.
PS News: Apropo de unire, mai vedeți idealul acesta realizabil în 2023? Unirea României cu Republica Moldova. Spuneați că în anul 1991 era poate cel mai bun moment pentru unire.
Anatol Șalaru: Atunci era cel mai bun moment, fiindcă dușmanii noștri erau cei mai slabi, cel mai slăbiți. Unirea este inevitabilă și o să vă spun din punct de vedere pragmatic, nu din punct de vedere emoțional sau al trecutului istoric sau al dreptului nostru de a ne uni. Republica Moldova este un stat asistat social. Republica Moldova nu are viitor. Fără investiții de miliarde, zeci de miliarde anual nu poate supraviețui. Este o un stat în care populația a îmbătrânit. Tinerii au plecat. Eu conduceam un partid tânăr fondat în 2017, la ședințele organizației de tineret, când aveam conferințe sau întruniri veneau 300-400 de tineri, nu exista loc în sală. Acum, 90% din acei tineri au plecat din țară. Ei nu mai sunt, ținem legătura cu ei, dar sunt împrăștiați în toată lumea.
PS News: Au fost influențați, credeți, și de războiul din Ucraina.
Anatol Șalaru: Nu, ei au plecat până la începerea războiului din Ucraina. O parte au plecat și după ce a început războiul. Dar au fost influențați de perspectivă. Nu există perspectivă pentru tinerii de acolo. De aceea ei se regăsesc în România și oriunde în lume, începând cu Australia. De aceea, peste 10 ani, 15 ani, Republica Moldova va fi luată ca o valiză așa de mâner și dusă la azilul de bătrâni, fiindcă nu are în viitor. Astăzi, în Moldova, la un pensionar există un salariat. În Europa sunt 3 salariați la un pensionar, iar la noi este unu la unu, peste 10 ani va fi și mai puțin. Nu o să aibă cine să-i întrețină, cine să le plătească pensiile. Și aceeași situație este și în Transnistria. Republica Moldova are o singură soluție, unirea cu România. Aderarea la Uniunea Europeană se va face foarte greu, fiindcă nu are cine să o facă. Astăzi, guvernarea nu are specialiști ca să se ocupe de dosarele care trebuie făcute până la depunerea, până la începerea negocierilor de oarecine.
Anatol Șalaru este fondatorul cenaclului Alexei Mateevici, prima mișcare de renaștere națională din Republica Moldova, pornită în 1988. Dacă la început se credea că iniţiativa este sortită eşecului, la scurt timp, ideea a adunat în jurul său zeci de mii de basarabeni şi a culminat cu oficializarea, în spaţiul, dintre Prut şi Nistru a limbii române şi a grafiei latine.
A fost ministrul Apărării și singurul ministru moldovean care a fost invitat la un summit NATO. Se întâmpla în 2016, în Varșovia. „ Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere a alianței”, spunea în discursul de atunci. Nu în ultimul rând, tot în 2016, a semnat cu omologul ucrainean realizarea ”coridorului verde” pentru retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană. Practic, Ucraina și Moldova își asumau că vor lua toate măsurile ca Federația Rusă să își retragă armamentul din Transnistria. A fost interpretat atunci ca un adevărat gest de curaj, o inițiativă care invita Rusia să plece.