Skip to content
Politică

Unirea, în pericol? Dan Dungaciu: Relaţia bilaterală România-Republica Moldova a devenit un castel de nisip!

Inquam Photos/Alexandra Pandrea
" "

Profesorul universitar Dan Dungaciu a publicat pe 17 octombrie o analiză politică pe adevărul.ro în care atrage atenția asupra relației din ce în ce mai fragilă dintre România și Republica Moldova prin prisma unui episod extrem de relevant întâmplat în data de 11 octombrie la Chișinău.

Concret, academicianul a relatat faptul că partidul de guvernare PDM, al lui Vladimir Plahotniuc, a propus introducerea în Constituție a ideii de integrare europeană. Ca reacție, partidele europene din parlament, PL ș PLDM, au condiționat votul pentru ideea de integrarea europeană de introducerea în Constituție a sintagmei limba română. Situația care lansează semne de întrebare este cea conform căreia PDM, deși este beneficiar masiv al sprijinului politic și financiar al României, a refuzat introducerea în Constituție a sintagmei limba română în pofida deciziei Curții Constituționale de Chișinău.

Astfel, Dan Dungaciu a trasat pe finalul analizei o serie de concluzii deloc optimiste pentru relația bilaterală dintre România și Republica Moldova: „relaţia bilaterală a devenit un castel de nisip, un joc fără repere majore şi care, la limită, nu duce nicăieri”, iar „a promova, chipurile, integrarea europeană este o contradicţie în termeni, un tertip ieftin, o şmecherie de periferie care nu are de fapt nicio legătură cu integrarea europeană”. Mai mult, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române a creionat o ultimă concluzie conform căreia regimul politic actual din Republica Moldova deși, aparent, semnalizează către Occident, de fapt drumul Republicii Moldova în această perioadă este încet, dar sigur, către est.

Vă prezentăm o parte din analiza lui Dan Dungaciu:

„Vineri, 11 octombrie 2018, în anul Centenarului, s-a întâmplat la Chişinău un episod extrem de relevant în relaţia cu România.

Partidul de guvernământ (PDM – Vladimir Plahotniuc) propune introducerea în Constituţie a ideii de „integrare europeană“ (de fapt, o ciorbă veche propusă acum un an de zile şi reîncălzită acum). Partidele europene din parlament, PL – Mihai Ghimpu şi PLDM – fostul partid al premierului Vlad Filat, condiţionează votul de introducerea în Constituţie a sintagmei „limba română“. Altminteri spus, vor să se voteze în aceeaşi şedinţă şi introducerea limbii române în Constituţie, şi sintagma „integrare europeană“.

PDM respinge oferta PL şi PDLM şi numărul de voturi este insuficient. După care urmează circul, pe ambele maluri ale Prutului. Tunurile sunt puse pe cei care nu au votat alături de partidul lui Vladimir Plahotniuc „integrarea europeană“ în Constituţie, abstracţie făcând, aproape ostentativ, de lipsa de concesii a partidului de guvernământ faţă de „limba română“ în Constituţie! Adică de faptul că PDM, beneficiar masiv al sprijinului politic şi financiar al României, în condiţiile în care nimeni nu mai voia să audă de R. Moldova, refuză ostentativ să introducă în Constituţie, în pofida deciziei Curţii Constituţionale de la Chişinău, sintagma… „limbă română“. PDM-ul lui Vladimir Plahotniuc este, din punct de vedere identitar, egalul Partidului Socialiştilor a lui Igor Dodon!

Asta este de fapt esenţa chestiunii. După 27 de ani de relaţii cu R. Moldova, în an Centenar, România nu mai condiţionează nimic în termeni identitari, nici măcar în ceea ce priveşte glotonimul limbă română.

Te întrebi atunci: Dacă identitatea sau limba nu contează, care mai e rostul unui „parteneriat strategic“ cu Chişinăul, a sprijinului politic, strategic şi financiar? De ce nu cu… Albania? Sau Muntenegru? Măcar statele acestea ne sunt colege în NATO şi nici nu au 50% dintre alegători asmuţiţi de politicieni împotriva Bucureştiului… (…)

Concluziile sunt de etapă.

Prima este deja sugerată şi ţine de coerenţa politică a Bucureştiului în raport cu Chişinăul oficial, dar şi cu cetăţenii R. Moldova. Dacă logica susţinerii Chişinăului se bazează, firesc, pe o logică identitară, ce temei mai are susţinerea dacă reperele identitare – glotonimul limbă română şi etnonimul popor român – sunt aruncate în aer sau călcate în picioare? Care mai e fundamentul? Evident, niciunul. Relaţia bilaterală a devenit un castel de nisip, un joc fără repere majore şi care, la limită, nu duce nicăieri. Nici nu mai e de mirare că totul este de vânzare, totul e negociabil şi totul are un preţ.

În al doilea rând, România nu va recunoaşte niciodată „limba moldovenească“, prin urmare orice demers credibil de apropiere/integrare de/în UE a Chişinăului cu menţinerea sintagmei în Constituţie este o imposibilitate. Cine are nevoie de acest joc inutil? Modificarea Articolului 13 nu este doar o chestiune de adecvare ştiinţifică şi lingvistică, ci un gest politic, strategic, obligatoriu pentru Chişinău dacă vrea cu adevărat să se apropie sau să se integreze în UE. Prin urmare, a bloca limba română dar a promova, chipurile, integrarea europeană este o contradicţie în termeni, un tertip ieftin, o şmecherie de periferie care nu are de fapt nicio legătură cu integrarea europeană. (…)

Deşi semnalizează Vestul, Vladimir Plahotniuc merge, încet dar sigur, către Est. Inclusiv, sau în primul rând, prin intermediul chestiunii transnistrene, ancora cu care Moscova ţine blocat Chişinăul în portul ei. Strategic şi identitar, liderul republicii ocultează, dacă nu ignoră de-a dreptul, România. Este ceea ce trebuie să facă un lider de la Chişinău care are un proiect strategic în Est. Este exact ceea ce făcea şi Vladimir Voronin când se lupta cu Bucureştiul la Bruxelles. În realitate, că ne place sau nu, că recunoaştem sau nu, identitar nu există diferenţe între Plahotniuc de azi şi Voronin de ieri, între PDM de atunci şi PCRM (partidul Comuniştilor lui Voronin) de acum. Iar strategic încep, din ce în ce mai mult, să semene ca două picături de apă. Cu diferenţa, majoră, că măcar preşedintele Voronin a respins, la vremea lui, federalizarea R. Moldova. Nu avem nicio garanţie că Binomul Plahotniuc-Dodon de azi o va mai face”.

CITIȚI AICI ANALIZA COMPLETĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *