Skip to content
Societate

Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou, protest în fața Ministerului Transporturilor

PS News
" "

Biroului Executiv al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) a transmis Primăriei Municipiului București și Jandarmeriei Române o adresa prin care s-a solicitat aprobarea pentru organizarea unor pichete de protest, în fața Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, la finalul acestei săptămâni, anunță ziare.com.

Decizia sindicaliștilor vine pe fondul controlului anunțat de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ca urmare a negocierilor pe marginea Contractului Colectiv de Muncă din toamna anului trecut în urma cărora s-a stabilit o majorare a salariilor cu 18%. Asta în condițiile în care încasările din vânzarea de cartele și abonamente s-a prăbușit în 2020 din cauza restricțiilor cauzate de pandemie.

" "
" "

„Salut prieteni! Ieri, în cadrul sedinței Biroului Executiv USLM, Președintele sindicatului, Ion Rădoi a propus modalitatea prin care se va acționa în urma declarațiilor tendențioase ale ministrului Cătălin Drulă.

Știți cu toții că în ultimile zile capul de afiș ale tuturor știrilor, a fost salariul lui Lionel Messi și salariile lucrătorilor de la metrou. Nu e rău! Înseamnă că mass-media este interesată numai de cei a căror valoare este certă.

Proteste anunțate pentru joi și vineri

A fost emisa astfel adresa USLM nr 40/05.02.2021, atât către Primăria Municipiului București, cât și către Jandarmeria Română, adresa prin care s-a solicitat aprobarea pentru organizarea unor pichete de protest, în fața Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în datele de 11 si 12.02.2021, pichete la care nu pot participa, conform HG nr 3 din 12.01.2021 privind prelungirea stării de alertă, decât 100 de persoane, deși în metrou sunt peste 5000 de nemultumiți, jigniți de ministrul Drulă și de cei care, asmuțiți de acest ministru, în necunostință de cauză, s-au dat și ei cu părerea.

Scopul organizării acestor pichete de protest, așa cum l-a definit Președintele USLM, Ion Rădoi, constă în următoarele:

1) Refuzul ministrului Drulă de a modifica HG nr 482/1999 prin armonizarea acesteia cu noile reglementări apărute în diferite acte normative, precum și intenția acestui vremelnic ministru de a elabora un proiect de lege privind organizarea, funcționarea și dezvoltarea transportului public cu metroul, deși în România nu există decât metroul bucureștean. Această lege însă deschide ministrului Drulă calea legală pentru privatizarea unor activități.

2) Intenția ministrului Drulă de a aplica la Metrorex măsuri concrete de restructurare, fără a ține cont de deficitul de personal existent și de faptul că Metrorex este o unitate strategică de interes național.

3) Faptul că actualul Consiliu de Administrație provizoriu, menținut în funcție de ministrul Drulă, nu susține și nu își asumă rezultatul negocierilor colective de la metrou, deși acestea s-au desfășurat și încheiat în baza mandatului dat de același Consiliu de Administrație provizoriu.

4) Neaplicarea celor stabilite în urma negocierii CCM 2020/2021 tuturor salariaților societății, contrar prevederilor Legii nr 62/2011 și Codului Muncii.

5) Neacordarea bonusurilor prevăzute în CCM deși din punct de vedere bugetar acestea puteau fi suportate.

6) Lipsa de reacție a ministrului Drulă față de situația conflictuală existentă la nivel de Metrorex SA, datorită prestației actualului Consiliu de Administrație provizoriu, precum și faptul că ministrul Drulă refuză în mod constant să aibă o discuție cu reprezentanții sindicatului de metrou„, se arată într-o informare a USLM.

Vezi continuarea pe ziare.com!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *