Uniunea Europeană acuză App Store al Apple de faptul că încalcă regulile concurenței

Sursa foto:pexels

Comisia Europeană (CE) a deschis calea unor sancțiuni grele împotriva Apple, estimând preliminar că magazinul de aplicații App Store nu respectă regulile concurenței Uniunii Europene (UE) și a anunțat altă anchetă împotriva gigantului american, relatează AFP.

”Regulile App Store încalcă regulamentul piețelor digitale (DMA), pentru că ele îi împidică pe dezvoltatorii de aplicații să orienteze consumatorii către canale de distribuire alternative în oferte și conținut”, acuză Bruxellesul într-un ”aviz preliminar” trimis gigantului american.

”Suntem hotărâți s folosim cutia cu scule clară și eficientă a DMA pentru a pune capăt rapid unei saga care durează deja de prea mulți ani”, anunță comisarul european însărcinat cu domeniul digital Thierry Breton.

”Noul slogan al Apple ar trebui să fie «acționăm altfel». De prea mult timp, gigantul tech dă afară întreprinderi  inovatoare și-i privează pe consumatori de noi posibilități”, apreciază el.

Acest aviz constituie o premieră în cadrul noilor reguli ale concurenței introduse de DMA – care au devenit constrângătoare de la 7 martie.

El intervine după deschiderea unei anchete la 25 martie.

Apple are de-acum posibilitatea să-și exercite dreptul la apărare prin acces la dosar. Grupul va putea răspunde în scris concluziilor preliminare.

În cazul în care aceste concluzii se confirmă, CE va adopta o decizie definitivă cu privire la neconformitate până la sfârșitul lui martie 2025.

Apple ar putea să fie amendat atunci cu până la 10% din cifra de afaceri mondială, iar ulterior cu până la 20%, în cazul unei infracțiuni repetate.

Gigantul californian a anunțat o cifră de afaceri de 383 de miliarde de dolari în exercițiul bugetar anual care s-a încheiat la sfârșitul lui septembrie 2023.

În virtutea DMA, ”întreprinderile care își distribuie aplicațiile prin App Store al Apple este necesar să-și informeze în mod gratuit clienții despre posibilitatea de a cumpăra mai ieftin, să-i dirijeze către aceste oferte și să le permită să facă aceste achziții”, precizează CE.

Bruxellesul consideră în prezent acest lucru nu este posibil din cauza condițiilor comerciale impuse de către Apple dezvoltatorilor de aplicații.

Comisia anunță totodată că deschide altă anchetă împotriva Apple cu privire la neconformare la DMA.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: