Skip to content
Opinii & Analize

Uniunea Europeană de mâine: Macron va transforma România în viteza a II-a a UE

Dacian Cioloș fuge la Bruxelles disperat după funcții, conștient că le poate obține doar dacă îl pune cineva într-o funcție. El mai fuge și de bătăliile din România, unde știe că nu are șanse să câștige un mandat într-o luptă dreaptă. În același timp, mai speră și că va primi un mandat de comisar european cu suficientă susținere din partea lui Macron. Și nu în ultimul rând, a devenit miercuri executantul lui Macron în grupul Renew Europe.

Numai că viziunea lui Emmanuel Macron nu este deloc benefică pentru România și USR-PLUS ignoră complet acest lucru.

România, viteză a II-a a Europei

Viziunea lui Macron este simplă: statele puternice vor exploata statele slabe de la marginea Europei. Se va forma un nucleu dur și unul moale. La marginea Europei, în viteza a doua se va regăsi fără discuții România care va fi transformată într-un câmp de bătălie în cazul în care Rusia se va apropia amenințător.

Tot Macron ne va oferi o cotă de migranți fără să comentăm. Cioloș și eurodeputații USR-PLUS vor vota cotele de migranți și le vor explica românilor că e bine să-i primim.

Planurile liderului Franței ar putea fi date peste cap de Italia care încearcă să formeze un al treilea nucleu sprijinit de SUA. Pentru a ști cum se va poziționa România suntem nevoiți să așteptăm alegerile din 2020 și noul Guvern.

Președintele corporațiilor, nu al cetățenilor

Macron a venit cu ideea de salariu minim european, însă în Franța are eticheta de președinte al corporațiilor, al elitei, al grupurilor de interese. Politica lui a fost de relaxare fiscală pentru companii, dar în același timp i-a încărcat pe francezi cu noi taxe, de aici izbucnind și protestul vestelor galbene.

Popularitatea lui Macron este în scădere în Franța, s-a văzut acest lucru și la alegerile europarlamentare unde a fost învins de Le Pen. De asemenea, nu se bucură de o mare popularitate în Europa, cum ar avea Angela Merkel.

Cele două viteze vor funcția tocmai în beneficiul companiilor, care vor putea să exploateze forța de muncă ieftină din țările sărace precum România sau Bulgaria, în loc să le ajute să se dezvolte.

Conflictele cu SUA, pericol de securitate pentru UE

În viziunea lui Macron, Europa de Est reprezintă un câmp de bătălie. Numai că UE nu are forța să apere singură spațiul european și depinde de Statele Unite. Indiferent că ne convine sau nu, securitatea noastră e în mâinile americanilor. Discuțiile despre o armată europeană irită și mai mult scena politică internațională. Cioloș declarând că el va susține acest proiect, însă ar însemna să dăm vrabia din mână (NATO) pentru cioara de pe gard.

Deteriorarea relațiilor transatlantice riscă să lase România descoperită în fața pericolului. Macron va pune România în situația de a alege între UE și SUA, deși ambele trebuie să ajute țara noastră. Chiar la sfârșitul acestui an se anunță tensiuni între cele două continente în privința noului acord comercial sau a taxelor pentru constructorii auto europeni. De asemenea, conflictul din Iran ascunde iarăși o neînțelegere SUA-UE. La fel și un eventual război economic China-SUA, din care Germania și Franța ar avea foarte mult de pierdut.

*

România este nevoită să caute sprijin în grupul european care înțelege că trebuie să consolideze frontierele și statele mărginașe pentru a le aduce la aceeași masă. Consolidarea statului de drept trebuie să se facă prin dezvoltare economică, nu prin exploatarea unor teritorii doar ca anumite companii uriașe, alese de Macron, să facă profituri.

Macron este benefic pentru interesele marilor puteri din UE, dar nu reprezintă un câștig pentru România. Va putea produce o schimbare în UE, chiar dacă acest lucru nu va fi un câștig pentru țările aflate la periferie. El nu poate fi liderul tuturor sau al majorității, așa cum și în Franța a devenit doar liderul unor grupuri de interese, ignorând solicitările și nevoile poporului. Între timp, USR-PLUS și Cioloș vor ascunde sub preș intențiile Franței și vor vinde electoratului român iluzia că Franța ne va ajuta în vreun fel.

Uniunea Europeană are nevoie de o viziune social-democrată pentru a cuceri încrederea cetățenilor și pentru a consolida sentimentul de a fi european de la est la vest și de la sud la nord. Printre primele măsuri ar trebui să fie distrugerea unor paradisuri fiscale, un cod fiscal pentru întreaga zonă și o luptă anticorupție mult mai eficientă, chiar și fără un Parchet European ce se anunță a fi mai mult centru de statistică. Salariul minim european e doar o momeală aruncată cetățenilor care nu ajută pe nimeni și nu contribuie la dezvoltarea statelor.  Să nu uităm de schimbările climatice, unde politicienii tot evită să sacrifice capitalismul pentru a proteja natura. O provocare în fața căreia nu trebuie să rămânem indiferenți.

Uniunea Europeană de mâine trebuie să aibă capacitatea să lupte pe piața internațională cu China și SUA, dar pentru acest lucru trebuie să aibă o politică internă puternică și un popor care este ferm convins de proiectul european. În ultimii ani, balanța s-a înclinat foarte mult spre Franța, Germania și corporațiile susținute de SUA, iar cetățenii au suportat măsuri de austeritate.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *