Uniunea Europeană, milioane de euro amendă pentru formarea unui cartel în domeniul reciclării automobilelor vechi

Industria de automobile
Sursă foto: Freepik

Comisia Europeană a amendat Asociația Constructorilor de Automobile (ACEA) și 15 dintre membrii săi cu suma totală de 458 de milioane de euro pentru comportament de tip cartel în ceea ce privește reciclarea autovehiculelor uzate, precizează Deutsche Welle.

Gigantul german Volkswagen a primit cea mai mare amendă, de 127 de milioane de euro, urmat de Renault/Nissan (81,5 milioane de euro), Stellantis, societatea mamă a Opel (75 de milioane de euro), Ford (41,5 milioane de euro), BMW (25 de milioane de euro), Opel (25 de milioane de euro) și Toyota (aproximativ 24 de milioane de euro). ACEA trebuie să plătească 500.000 de euro.

Mercedes-Benz ar fi fost pasibilă de o amendă de 35 de milioane de euro, dar a evitat o sancțiune după ce a raportat cartelul de lungă durată în care a conspirat cu rivalii săi, între 2002 și 2017.

Comisia a constatat că producătorii de automobile au încheiat acorduri anticoncurențiale și au făcut schimb de informații confidențiale pentru a împiedica concurența în ceea ce privește dezmembrarea, casarea și reciclarea autovehiculelor vechi.

O descoperire esențială a fost aceea că producătorii au convenit să nu facă publicitate pentru eforturile lor de reciclare, împiedicând astfel consumatorii să ia în considerare impactul asupra mediului atunci când aleg un vehicul și reducând orice presiune potențială asupra companiilor de a depăși cerințele legale minime.

Toți producătorii, ale căror birouri au fost percheziționate de autorități în 2022, și-au recunoscut vinovăția în schimbul unor amenzi reduse.

În cadrul unei anchete paralele desfășurate în Marea Britanie, Autoritatea britanică pentru concurență și piețe (CMA) a amendat, de asemenea, 10 producători de automobile și două organisme profesionale cu suma totală de 77,7 milioane de lire sterline (93 de milioane de euro) după încheierea unei anchete similare.

CMA a declarat că BMW, Ford, Jaguar/Land Rover, Peugeot/Citroen, Mitsubishi, Nissan, Renault, Toyota, Vauxhall și Volkswagen „au convenit în mod ilegal să nu concureze între ele atunci când fac publicitate cu privire la procentul mașinilor lor care poate fi reciclat” și „s-au înțeles pentru a evita să plătească terți pentru reciclarea mașinilor scoase din uz de clienții lor”.

Citește mai multe AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: