Skip to content
Internațional

Uniunea Europeană taie importurile de petrol din Rusia. Doi politologi explică ce consecințe vor avea noile sancțiuni: „Ultimul pas înaintea unui embargou la gaz”

news.ro

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o interdicție treptată a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni. Totodată, șefa Executivului European a anunțat că UE va exlcude cea mai mare bancă rusească din SWIFT, va interzice complet importurile de petrol din Rusia și va intercize trei mari posturi rusești de radio și televiziune pe frecvențetele și posturile din Europa.

Ce efect vor avea aceste noi sancțiuni economice impuse Rusiei? Vor reuși statele europene să facă un front comun în acest caz pentru a impune aceste sancțiuni?

Politologul Andrei Țăranu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre noul pachet de sancțiuni anunțat de Ursula von der Leyen. În viziunea politologului, noile sancțiuni au o relevanță simbolică, dar ele nu vor afecta serios Federația Rusă.

Andrei Țăranu, Facebook

“În ceea ce privește petrolul, Europa, ca și continent, are suficiente resurse dacă ar știi să le exploateze. Acum Libia este cel mai apropiat punct, care ar putea fi rezervorul de petrol ieftin pentru Uniunea Europeană. Există rezerve și în Marea Mediterană. Deci nu cred că ar fi o mare problemă dezlegarea de petrol. Problema este cu dezlegarea de gaz, folosit pentru energie electrică, pentru încălzire, pentru industrie și așa mai departe. Aceste sancțiuni nu apar în acest pachet de măsuri. Sigur că acest pachet are o relevanță simbolică, dar el nu va afecta masiv Federația Rusă.

Este și un pachet <<emoțional>>, luat de Ursula von der Leyen după ce a fost la Bucha. Ea a și menționat lucrul acesta în discurs. După ce a văzut acele grozăvii de acolo, cred că a venit hotărâtă să adopte cele mai dure măsuri. În urma negocierilor pe care le-a avut cu diverse state și cu alte comisii, a mai limitat probabil sancțiunile, evitând să dezlege Europa și de gazul rusesc”.

Pe de altă parte, politologul Cristian Pîrvulescu, a apreciat, într-un interviu în exclusivitate pentru PS News, că sancțiunile impuse Rusiei reprezintă ultimul pas înaintea unui embargou la gaz.

Cristian Pirvulescu, Inquam Photos / Ilona Andrei

“Este un pas suplimentar. Sancțiunile au fost graduale și acum au atins un punct sensibil – petrolul. Sunt două direcții. Una către statele membre, care trebuie să devină responsabile și să găsească soluții pentru a înlocui petrolul rusesc și a doua către Rusia, care în felul acesta pierde piese importante. Pe termen mediu și lung, lucrul acesta va avea consecințe pentru că nu vor exista înlocuitori ai europenilor foarte curând.

Celelalte sancțiuni care au fost propuse, intră oarecum în logică. O bancă importantă care pierde posibilitatea de a opera internațional, ofițerii și soldații care sunt vinovați de crime de război și așa mai departe. Cea mai importantă este aceasta legată de petrol. Este ultimul pas înainte de a începe interzicerea livrării de gaz”.

Întrebat dacă statele europene vor reuși să facă un front comun pentru a susține aceste sancțiuni, politologul a precizat că:

„Statele europene care nu se vor alinia la noile sancțiuni, vor fi supuse unor presiuni extraordinare. Germania a făcut mari eforturi pentru a-și reduce dependența. Comisia a discutat cu miniștri energiei și s-a ajuns la o viziune de ansamblu și este bine că există state europene care acceptă condițiile puse de Rusia, condiții care de fapt încalcă embargoul”

1 comentariu la “Uniunea Europeană taie importurile de petrol din Rusia. Doi politologi explică ce consecințe vor avea noile sancțiuni: „Ultimul pas înaintea unui embargou la gaz”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *