Skip to content
Economie Societate

Uniunea Transportatorilor cere sprijinul Guvernului: Cererea forței de muncă este în creştere

gazetadesud

O asociaţie de profesionişti a cerut Guvernului şi Parlamentului alocarea unui buget în anul 2019 pentru formarea/reconversia profesională a 20.000 de profesionişti, în condiţiile în care cererea de forţă de muncă este în continuă creştere, atât în România cât şi în Uniunea Europeană (UE), iar transportatorii rutieri români se confruntă cu o lipsă de şoferi profesionişti.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a subliniat că transportatorii au camioane care nu mai pot fi operate din lipsa şoferilor calificaţi disponibili în piaţă.   ”În acest sens, UNTRR solicită Guvernului şi Parlamentului alocarea unui buget în anul 2019 pentru formarea/reconversia profesională a forţei de muncă disponibile pentru exercitarea profesiei de şofer profesionist, respectiv a unei forţe de muncă de 20.000 lucrători, prin emiterea unei hotărâri care să asigure cadrul legal de finanţare a formării profesionale necesare pentru a compensa lipsa acută de şoferi profesionişti cu care se confruntă sectorul transporturilor rutiere, în vederea creşterii competitivităţii firmelor româneşti de transport rutier de marfă şi persoane”, se arată în comunicat, scrie adevarul.

Costul estimat de reconversie profesională a şoferilor profesionişti este de aproximativ 10.000 lei/persoană, care include permis de conducere categoria C+E, atestat conducător auto transport marfă (CPC), examinări medicale şi psihologice, cardul tahograf, potrivit UNTRR.

”La nivel european, state precum Ungaria au aplicat măsuri similare, guvernul maghiar realizând cu succes un cadru reglementat pentru reconversie profesională de formare a şoferilor profesionişti, astfel atenuând la nivel naţional criza de forţă de muncă în acest sector industrial”, se arată în comunicat.

UNTRR a subliniat că transportatorii români au nevoie de soluţii urgente la această criză acută de şoferi profesionişti, astfel încât industria românească de transport rutier să poată continua să opereze în parametri optimi. În prezent, România are un deficit de 45.000 de şoferi profesionişti, potrivit UNTRR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *