Skip to content
Politică

Universitatea București, în război cu ministrul Educației. Mircea Dumitru: Vom folosi căile de atac! EXCLUSIV

ziuaconstanta.ro

Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, fost ministru al Educației în Guvernul tehnocrat, într-o declarație exclusivă pentru PSNEWS.ro, a vorbit despre conflictul care se adâncește între instituția condusă de acesta și actualul ministru al Educației, Valentin Popa.

Amintim că ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a avut luni o întâlnire cu reprezentanţii studenţilor universităţilor din Consorţiul Universitaria. Tot luni, acesta a declarat, într-o conferinţă de presă, că peste 900 de locuri bugetate nu sunt utilizate de către Universitatea din Bucureşti, deşi are suficient de mulţi studenţi cu taxă care le-ar putea ocupa şi că în situaţii similare se regăsesc şi alte universităţi din ţară.

”Universitatea din București a procedat legal, nu poate fi acuzată de niciun fel de management defectuos, iar afirmațiile domnului ministru Popa, potrivit cărora Senatul Universității din București ar fi trebui să folosească acele locuri pe care noi le-am raportat potrivit legii după 1 octombrie, sunt într-un fel un îndemn de a nu respecta cadrul legal. După 1 octombrie nu avem voie, potrivit legii, să facem redistribuiri între programe de studiu ale acele locuri care au devenit vacante prin retragerea studenților, exmatricularea lor, ș.a.m.d.

Afirmația domnului Popa și cearta pe care ne-a administrat-o public, de fapt, reprezintă un îndemn la a nu respecta cadrul legal, a declarat Mircea Dumitru pentru PSnews.ro

Rectorul Universitatii Bucuresti a ținut să precizeze că protestul de la Universitatea București nu va înceta și va folosi mijloacele și căile de atac pe care statul de drept i le pune la dispoziție, pentru a afla algoritmul de calcul din care a rezultat această distribuire a locurilor pentru toamna lui 2018 la programele de licență, master și doctorat.

”Suntem într-o relație instituțională, domnul este ministru iar eu reprezint legal Universitatea București și apăr interesele Universității cu mijloacele legii. Va continua protestul pe care Senatul Universității din București l-a anunțat, este vorba despre o grevă japoneză care este în desfășurare și vom folosi mijloacele și căile de atac pe care statul de drept ni le pune la dispoziție, și anume: vom cere ministerului să prezinte care a fost metodologia, algoritmul de calcul din care a rezultat această distribuire a locurilor pentru toamna lui 2018 la programele de licență, master și doctorat. Protestul a început acum o săptămână, urmează ca într-o ședință ulterioară a Senatului, să decidem dacă vom contiua protestul în această forma sau dacă vom adopta o altă atitudine. Studenții nu sunt afectați în aceatsă perioadă, noi mergem la cursuri, mi-am susținut cursul și eu și toți colegii mei”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, fost ministru al Educației în Guvernul tehnocrat a deplâns și lipsa de comunicare existentă între Senatul Universității București și actualul ministru al Educației:

Noi nu am avut niciodată o discuție cu domnul ministru. Nu ne-a chemat niciodată să discutăm. Ne-a anunțat că aceasta a fost decizia domniei sale, și nu am primit niciun fel de înștiințare oficială sau invitație de a avea o discuție”, a conchis Mircea Dumitru.

Amintim că Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti si unul dintre putinii rectori care nu au semnat scrisoarea de sustinere a lui Valentin Popa pentru Ministerul Educatiei, a demisionat din CNATDCU, potrivit unei postari pe pagina sa de Facebook.

Dumitru anunta ca a demisionat din cauza desemnarii ca ministru al Educatiei in Guvernul Dancila a unui universitar care „sufera dramatice episoade de lupta infantila cu gramatica de baza a limbii romane”.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) este o institutie esentiala pentru mediul universitar, fiind practic gardianul corectitudinii academice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *