Universitățile vor avea învățământul dual, din toamnă. O nouă formă de facultate, cu 50% practică

Sursa foto: Pixabay

Noua lege a educației vine cu o nouă formă de învățământ universitar dual care ar trebui să se implementeze de anul acesta. Deși a-ntârziat foarte mult finalizarea metodologiei în baza căreia sunt create programele de învățământ dual în universități, reprezentanții ARACIS spun că mai este timp suficient pentru a se obține acreditările, astfel încât să se poată scoate la concurs locurile pentru aceste noi programe, cu începere din anul universitar 2024-2025.

Sistemul dual ar putea salva multe instituții de învățământ superior, oferindu-le studenților posibilitatea de a obține burse și locuri de muncă de la partenerii din mediul privat care sunt interesați să-și formeze profesioniști în universitățile din România. Înscrierile ar trebui să înceapă din luna iulie.

Învățământul superior presupune o metodă de predare în care studenţii învaţă simultan cunoştinţe teoretice şi practice, combinând instruirea tradiţională în clasă cu experienţa practică, din lumea reală, urmând să ofere o mai bună pregătire pentru forţa de muncă, dar și profesioniști pe care să-i preia imediat companiile interesate de această forță de muncă.

Noua lege a învățământului universitar a inclus aceste noi programe care se vor dezvolta având la bază consorții de învățământ superior dual, create la inițiativa operatorilor economici, incluzând structuri asociative precum camere de comerţ, asociaţii patronale de ramură, clustere în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică. Operatorii economici vor asigura pregătirea practică și pot acorda burse, cel puțin egale cu cele de la stat.

Anul acesta, universitățile ar fi trebuit să depună documentația pentru a primi acreditări de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), astfel încât să lanseze ofertele de studii pentru înscrierea la facultate, din luna iulie, dar multe dintre ele nu s-au putut organiza până acum, neavând metodologia în baza căreia ar putea crea noile programe de studiu. Procesul de finalizare a metodologiei a întârziat, fiind pusă abia ieri în dezbatere publică, după aprobarea cifrelor de școlarizare pentru 2024-2025, în ședința de Guvern de luni – și aceasta având o întârziere de o săptămână.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: