Skip to content
Politică

UNJR și AMR cer investigarea activității DNA Oradea din ultimii 8 ani

realitatea.net

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), printr-un comunicat publicat pe pagina UNJR, condamnă practicile abuzive ale procurorilor de la DNA Oradea în urma înregistrărilor apărute în spațiul public conform cărora anumiți procurori au fost prinși abuzând de autoritate prin deschiderea unor dosare penale unor judecători locali pentru a-i intimida, cu scopul obținerii de sentințe care să le fie favorabile.

Deşi vorbim de ani de zile despre derapajele din justiţie, deşi au apărut numeroase informaţii în spaţiul public despre sute de dosare ce vizau judecători şi procurori, ţinute deschise ani în şir, despre interceptarea judecătorilor în timpul în care aceştia judecau dosare DNĂ, despre încălcarea secretului deliberării şi anchete făcute cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, este totuşi şocant să auzi procurori DNA vorbind în 2018 despre “liniştirea” judecătorilor şi faptul că trimiterea în judecată a unor judecători va «baga frică» şi în ceilalţi judecători. Dacă faptele din discuţie se confirmă, o astfel de presiune este cea mai gravă formă de încălcare a independenţei justiţiei, venită din interior şi prin folosirea abuzivă şi distorsionată a legii chiar de către cei chemaţi să o apere, fapt ce nu poate rămâne nesancţionat“, a declarat judecător Dana Girbovan, preşedinte UNJR.“, a declarat judecător Dana Girbovan, președinte UNJR.

Președintele AMR, judecătorul Andreea Ciucă a făcut, de asemenea, afirmații vehemente cu privire la activitatea abuzivă a procurorilor cu pricina de la DNA Oradea:

“Independența judecătorului nu este un concept de faţadă pe care să-l clamăm de la tribună, în numele legii, atunci când dă bine pentru noi, că români şi că europeni, ci reprezintă chintesenţa unui sistem de justiţie democratic. Adică adevărat. Deşi se pare că, în teorie, toţi suntem de acord cu această idee, aplicarea practică a principiului independenţei judecătorului, consfinţit de legea internă şi internaţională, ține, nu o dată, de «interpretări» personale ce pervertesc fondul acestui principiu. Astfel cum AMR a subliniat în repetate rânduri, lupta anticorupţie – obiectiv în sine foarte important prin scopul şi finalitatea sa – nu poate fi dusă prin privilegii personale sau legale, prin ocolirea legii sau în dispreţul ei. Afirmaţia referitoare la «liniştirea» exemplificativa a judecătorilor de la curtea de apel, ce reiese din înregistrare, are o gravitate fără precedent şi, tocmai de aceea, trebuie verificată cu maximă responsabilitate şi seriozitate, iar odată cu aceasta, activitatea celor ce au îndrăznit să o spună. Dacă asemenea atitudini nu ni se par nocive înseamnă că nu mai are rost să vorbim despre justiţie în România“, a declarat judecator dr. Andreea Ciucă, președinte AMR

Comunicatul integral poate fi urmărit pe site-ul UNJR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *