Skip to content
Societate

UNTOLD are OK-ul medicilor: Participanții la festival au posibilitatea să se vaccineze și atunci va crește gradul de siguranță

Inquam Photos/ Sandor Manases

Cel mai mare festival din România, Untold, va fi organizat la Cluj în toamna acestui an. Anunțul oficial vine de la organizatorii care precizează că participarea va fi fără limită de capacitate. Ediția din acest an va avea loc între 9 și 12 septembrie și va fi unul dintre puținele festivaluri de anvergură din lume organizat în pandemie. Medicii contactați de PS News susțin că festivalul se poate desfășura în condiții de siguranță, dar îndeamnă, însă, la prudență și spun că un astfel de eveniment ar presupune riscuri minime doar în cazul unei rate crescute de vaccinare. De asemenea, susțin specialiștii, este foarte important ca accesul să fie limitat doar la persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care prezintă un test PCR negativ.

Adrian Marinescu: Abordarea prudentă este de luat în calcul

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, susține că în condițiile în care evoluția situației epidemiologice din septembrie va fi la fel de favorabilă ca în prezent, festivalul Untold se va putea organiza fără nicio problemă.

„Vorbim de organizarea festivalului în luna septembrie, ceea ce înseamnă că mai avem aproximativ 3 luni, plecăm de la ideea că în această perioadă campania de vaccinare ar trebui să aibă niște efecte foarte clare, deci o mare parte a populației va trebui să fie vaccinată ca procent. Dacă în plus față de acest lucru vorbim și de imunitatea obținută la trecerea prin boală ne așteptăm ca în septembrie să avem într-adevăr o acoperire importantă pe cale de imunitate. În plus, vorbim de un context epidemiologic foarte bun și ne așteptăm să îl avem în continuare. Orice lucru prognozat depinde de condițiile din teren, dar dacă la un moment se va schimba acest aspect, atunci va fi de discutat. Dacă mergem pe varianta pe care o avem acum, că nu e o transmitere comunitară, că sunt foarte puține cazuri, că până atunci mare parte din populație va fi vaccinată, sigur că lucrurile se vor desfășura în regulă pentru că vor fi totuși niște măsuri de igienă, de distanțare și aceste măsuri vor fi sigur upgradate în funcție de data evenimentului”, spune Marinescu

Deși organizatorii evenimentului au precizat că festivalul va alea loc fără limită de capacitate, medicul susține că trebuie luate în calcul condițiile de participare care nu vor permite persoanelor nevaccinate, fără test negativ sau trecute prin boală să ia parte la eveniment.

„Nu va fi nicio limită de capacitate, dar intrarea va fi condiționată de câteva aspecte, de statul de persoană vaccinată, de anticorpii prezenți sau de un test negativ PCR. Nimeni nu va intra la eveniment fără una dintre aceste trei condiții. Depinde mult și de modul în care vor arăta lucrurile până atunci, de felul în care vor arăta lucrurile până atunci.

Plecăm de la ideea că situația bună de până acum va continua, dar în situația în care nu va fi așa lucrurile vor fi regândite.

Vom fi pregătiți pentru acest festival dacă vom merge pe aceeași variantă de acum. În principiu suntem, mai avem trei luni și ne așteptăm ca în trei luni lucrurile să fie mai stabile, dar dacă situația nu va fi așa vom putea regândi organizarea”, spune medicul.

Întrebat dacă va participa la festival, Adrian Marinescu a declarat că preferă să fie prudent și să evite astfel de evenimente până în momentul în care „lucrurile arată închiderea pandemiei”.

„Nu voi participa. Din punctul meu de vedere abordarea prudentă este de luat în calcul. Măsurile de relaxare sunt în regulă, dar voi fi prudent până în momentul în care lucrurile arată închiderea pandemiei, dar discutăm principial și cred că lucrurile vor fi destul de sigure până atunci”, spune medicul.

Beatrice Mahler: Dacă respectăm măsurile cred că putem îndrăzni să ne gândim la posibilitatea de a reveni către o zonă de normalitate

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta”, susține organizarea festivalului Untold, afirmând că atât timp cât evenimentul va avea loc în aer liber, iar participanții care vor lua parte vor respecta regulile de protecție sanitară „putem îndrăzni să ne gândim la posibilitatea de a reveni către o zonă de normalitate”.

„Un asemenea eveniment se desfășoară afară. Din acest punct de vedere, riscul de transmitere a infecției este cu mult scăzut atunci când oamenii stau afară. Pe de altă parte, până atunci, toate persoanele care vor să participe la Untold au posibilitatea să se vaccineze și aici va crește gradul de siguranță pentru cei care pot să participe la un astfel de eveniment, iar pentru cei care nu vor să se vaccineze există alte opțiuni. Dacă luăm aceste măsuri în calcul, iar dacă evenimentul se va petrecem afară eu cred că putem îndrăzni să ne gândim la posibilitatea de a reveni către o zonă de normalitate, mai ales că în acest moment, numărul de cazuri de Covid este în continuă scădere.

Atâta timp când evenimentul va fi afară nu trebuie să ne facem griji. Riscul este mult mai mare în încăperi închise, în încăperi unde nu există ventilație, acolo sunt probleme mai mari”, spune medicul.

Deși în anii precedenți peste 300.000 de persoane au participat la festival, Mahler susține că datorită suprafeței foarte mari a spațiului unde va avea loc evenimentul, aceste cifre nu trebuie să ne sperie pentru că „acest eveniment se petrece în mai multe zile, iar participanții nu vor fi în același timp, în același loc”.

„Trebuie să ne gândim că suprafața pe care se desfășoară este foarte mare. Eu cred și spre că cei care vor merge acolo vor înțelege importanța vaccinării pentru a participa în siguranță, dar această siguranță nu este neapărat pentru cei care vor fi acolo ci pentru ei personal pentru că după eveniment vor merge acasă către familiile lor cu o posibilă infecție dacă nu respectă regula. Eu cred că vrem să ne fie bine și să îi protejăm și pe cei de lângă noi. E vorba despre responsabilitatea participanților de a-și asuma respectarea regulilor și până la urmă, fiind majoritatea persoane tinere ar trebui să se vaccineze pentru că cred că vom fi cu toții în siguranță”, conchide medicul.

Reprezentanții festivalului de la Cluj spun că au pus la dispoziția autorităților toate studiile științifice și rezultatele evenimentelor pilot organizate în străinătate, care demonstrează siguranța maximă a evenimentelor organizate cu acces doar pentru vaccinați, testați sau cei cu anticorpi. De asemenea, Uniunea Europeană va aproba de la 1 iulie Certificatul Verde – Covid 19 care asigură aceleași 3 condiții: vaccin, certificat anticorpi sau test negativ (antigen sau PCR). ”Experiența, rigurozitatea și seriozitatea organizatorilor Untold, alături de măsurile de maximă siguranță propuse, fac din evenimentul de la Cluj-Napoca cel mai sigur loc public din România în care se pot afla oamenii”, promit aceștia.

Biletele se pun în vânzare joi 10 iunie, la prețul de 149 euro plus taxe, iar de azi fanii festivalului care încă nu au un abonament sau bilet se pot înregistra pe untold.com pentru a achiziționa abonamente pentru ediția din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *