Skip to content
Societate

UNTRR cere reluarea transportului internaţional cu autocarul

europabus.ro

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) face apel la preşedinte, la premier şi la ministrul Transporturilor să realizeze demersuri urgente pentru reluarea transportului internaţional de persoane cu autocarul.

Considerăm inacceptabil faptul că prin actuala restricţionare a activităţii transportatorilor rutieri români de persoane s-a ajuns la situaţia în care operatori străini de autocare să asigure transportul către Vestul UE al lucrătorilor români din agricultură. În acest context, UNTRR solicita autorităţilor române măsuri urgente care să permită deblocarea activităţii operatorilor români de transport rutier de persoane, precum şi coordonarea cu statele alăturate pentru deschiderea transportului de persoane în regim internaţional”, se precizează în comunicat.

UNTRR cere şi susţinerea transportului rutier de marfă, amintind că doar în 2019 a contribuit la buget cu aproape 6 miliarde de lei..

Firmele româneşti de transport rutier internaţional de mărfuri sunt principalul contribuitor la exportul de servicii al României, cu un total de 5,95 miliarde euro în 2019, iar cea mai mare pondere din această contribuţie este generată de cele aproape 60.000 de camioane româneşti care lucrează în Europa de Vest. O parte din aceste camioane româneşti lucrează în continuare pentru industria alimentară, farmaceutică, chimică (dezinfectanţi, echipamente de protecţie etc.), prelucrătoare şi au o contribuţie majoră la exportul de servicii al României pentru anul în curs”, se menţionează în comunicat.

Pe baza sondajelor şi consultărilor realizate de UNTRR în ultima perioadă, reprezentanţii acesteia estimează că se vor pierde 30% din operatorii de transport români, care nu vor putea supravieţui crizei coronavirus, iar jumătate din firmele rămase care operează transport rutier internaţional vor părăsi România înainte de 18 luni, ca urmare a intrării în vigoare a prevederilor Pachetului Mobilitate 1.

Astfel, pentru sprijinirea sectorului de transport rutier de marfă şi de persoane, UNTRR solicită autorităţilor române intervenţii pentru coordonarea României cu celelalte state membre afectate de Pachetul Mobilitate 1, pentru eliminarea celor mai restrictive prevederi pentru transportatorii români şi din alte ţări estice şi/sau periferice UE, precum eliminarea obligaţiei întoarcerii acasă a camioanelor la fiecare 8 săptămâni, eliminarea aplicării forţate a Regulamentului Roma 1 în sectorul transporturilor rutiere, alături de prevederile restrictive ale legii speciale de aplicare a normelor de detaşare la transportul rutier, eliminarea întoarcerii obligatorii a şoferilor la fiecare 3 sau 4 săptămâni şi a interdicţiei de efectuare a repausului săptămânal normal în cabină, precum şi a intrării în vigoare imediate a acestor prevederi.

Precizăm că transportul cu autocarul este preferat de multe companii din România pentru organizarea deplasării personalului angajat şi a lucrătorilor sezonieri, având în vedere preţul accesibil, precum şi siguranţa, calitatea şi flexibilitatea serviciilor oferite. Considerăm inacceptabil faptul că prin actuala restricţionare a activităţii transportatorilor rutieri români de persoane s-a ajuns la situaţia în care operatori străini de autocare să asigure transportul către Vestul UE al lucrătorilor români din agricultură. În acest context, UNTRR solicita autorităţilor române măsuri urgente care să permită deblocarea activităţii operatorilor români de transport rutier de persoane, precum şi coordonarea cu statele alăturate pentru deschiderea transportului de persoane în regim internaţional”, se precizează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *