Skip to content
Societate

Unul din doi români s-a autorecenzat. Au fost completate 9,5 milioane de chestionare

impact.ro

Recensământul Populației și Locuințelor, cel mai important eveniment social al anului, care a debutat pe 14 martie, pentru prima dată în istorie, sub o nouă formă, are cifre incredibile. Astfel, Institutul Național de Statistică a primit, oficial, peste 9,59 milioane de chestionare, depășind rata de autorecenzare de 50%.

A fost depășit un nou prag psihologic: numărul de chestionare este de 9.592.986, ceea ce înseamnă că peste 50% din populație s-a autorecenzat. Este o performanță nemaiîntâlnită și neobținută vreodată de o instituție a statului român, în condițiile în care Institutul Național de Statistică a avut curajul să vină cu o etapă complet nouă pentru societatea românească, cea a autorecenzării online.

Bucureștenii au completat cele mai multe chestionare, 986.375. Pe locul doi ca număr de chestionare se află Clujul, cu peste 420.000 de chestionare finalizate trimise spre validare, urmat fiind de Prahova, cu peste 366.000 de chestionare.

Tudorel Andrei, președintele INS, impusese drept criteriu de performanță pentru Direcțiile Județene o rată de autorecenzare de 35%. Fiecare salariat care se autorecenzează sau este autorecenzat are dreptul la o zi liberă plătită din partea angajatorului.

Pentru cei care nu au dispozitive conectate la internet sau nu știu să utilizeze un astfel de instrument, autorecenzarea se poate face în punctele de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară.

Angajatorii au obligaţia de a le acorda angajaților care prezintă codul eliberat de platformă o zi liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, a început pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă, indiferent că sunt de la stat sau de la privat, și care aleg să se autorecenzeze sau să fie autorecenzați până pe 27 mai. În această etapă, are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.

A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 30 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

Toată procedura de autorecenzare, de la completarea formularului de preînregistrare până la apăsarea butonului de finalizare a chestionarului de recensământ durează, de regulă, între 10 și 15 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *