Skip to content
Politică

Unul din șase locuri de muncă este susținut de exporturile în afara UE

www.bihon.ro

Exporturile României către state din afara Uniunii Europene susțin unul din șase locuri de muncă la nivel național.

În total, 1,4 milioane de locuri de muncă în România depind de comerțul extracomunitar, majoritatea (1,1 milioane de locuri de muncă) fiind susținute direct de exporturile României către state din afara UE, relevă un studiu al Comisiei Europene referitor la comerțul extern al Uniuni, citat de Profit.ro.

Alte 300.000 de locuri de muncă sunt sprijinite de exporturile altor state UE către spațiul extracomunitar. Totodată, exporturile României în țările din afara UE susțin peste 53.000 de locuri de muncă în Uniune, potrivit studiului.

Spre comparație, exporturile Ungariei în spațiul extracomunitar sprijină 142.000 de locuri de muncă în UE, exporturile Bulgariei – 35.000 de locuri de muncă, cele ale Croației – 28.000 de locuri de muncă, iar cele ale Poloniei – aproape 152.000 de locuri de muncă.

Anul trecut, companiile românești au exportat bunuri și servicii către state din afara UE în valoare de 19 miliarde de euro. La nivelul UE, 36 milioane de locuri de muncă (un loc de muncă din șapte) depind de exporturile către statele din afara blocului, cu două treimi mai multe decât în anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. În plus, comerțul extern al UE generează o valoare adăugată de 2.300 de miliarde de euro în Uniune, arată Comisia Europeană.

Potrivit Comisiei, locurile de muncă susținute de exporturi sunt plătite, în medie, cu 12% mai bine decât locurile de muncă din restul economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *