Unul din trei români din mediul urban locuieşte cu chirie sau împarte o locuinţă (studiu)

Apartament
Sursa foto: Pixabay

Unul din trei români din mediul urban locuieşte cu chirie sau împarte o locuinţă pe care nu o deţine în proprietate împreună cu părinţii, rudele sau prietenii, dar interesul pentru achiziţionarea unei proprietăţi rămâne în continuare ridicat, arată un studiu recent realizat de Unlock Market Research pentru Colliers.

„România rămâne ţara europeană cu cei mai mulţi proprietari de case şi apartamente, potrivit statisticilor oficiale, şi cu toate că interesul pentru achiziţionarea unei proprietăţi rămâne ridicat, o parte importantă continuă să locuiască cu chirie. 13% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani din mediul urban sunt chiriaşi, iar aproximativ 18% împart o locuinţă pe care nu o deţin în proprietate cu părinţii, rudele sau prietenii”, relevă studiul citat, realizat pe un eşantion de circa 1.000 de respondenţi din mediul urban.

Tendinţa de achiziţie a unei proprietăţi a accelerat în ultimele luni din 2023, în contextul propunerilor de modificare a legislaţiei fiscale, în special creşterea cotei minime de TVA pentru locuinţe de la 5% la 9% pentru proprietăţile de până la aproximativ 120.000 de euro, împreună cu majorările taxelor notariale, arată raportul anual publicat furnizorul de servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor.

Astfel, mulţi cumpărători s-au grăbit să încheie tranzacţiile până la finalul anului şi, cel puţin în Bucureşti, decembrie a fost o lună record, înregistrând cel mai mare număr de vânzări de apartamente din ultimii 15 ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL