Skip to content
Politică

Unul dintre rarele momente când PSD e de acord cu PNL. Lucian Romașcanu: E foarte bine că se ridică restricțiile, e bine pentru afaceri, pentru oameni

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, senatorul PSD Lucian Romașcanu susține că ridicarea restricțiilor la nivelul Capitalei este un lucru bun pentru societate și pentru economie, atât timp cât ”măsurile sunt luate în conformitate cu ceea ce s-a decis pe scenarii”.

”Atât timp cât lucrurile se închid atunci când se depășește o anumită valoare, e firesc ca ele să se deschidă când valoarea ajunge în parametrii corecți. E bine pentru afaceri, e bine pentru oameni, cu condițiile aferente acestei perioade: distanțare, mască, spălat pe mâini, ș.a.m.d”, spune Romașcanu.

De asemenea, social-democratul critică aspru atitudinea rezervată a ministrului Sănătății, susținând că dă dovadă de scepticism în ceea ce privește „propriile instrumente”.

„Singurul lucru pe care aș vrea să îl comentez într-o notă negativă este această neîncredere a ministrului Sănătății în cifrele pe care Guvernul din care face parte le face publice. Dânsul a spus că „Ok sub 3 la mie nu cred că este”. Acest lucru este o dovadă de maximă neîncredere în propriile instrumente și asta dă foarte rău și probabil că ar trebui luate niște măsuri în această zonă. Și aici mă refer că ori ar trebui să fie angajați niște oameni care să performeze la un nivel care să genereze încredere ministrului Sănătății, ori ministrul Sănătății să își asume deficitul de performanță al instituțiilor din subordine și să își dea demisa”, spune Romașcanu.

Senatorul PSD este de părere că, în ceea ce privește ridicarea restricțiilor, autoritățile au luat decizia corectă și la momentul oportun.

„Nu cred că autoritățile se grăbesc prin ridicarea restricțiilor, pentru că dacă se grăbeau, de la început de când au stabilit modalitatea de lucru pe scenarii ar fi făcut niște pași care astăzi nu sunt obligatorii. Dacă suntem peste un anumit număr de infectări ne aflăm în scenariul galben, peste – în scenariul roșu, sub – în verde.

Astea sunt lucrurile și până la urmă este o chestiune de respectare a legii și a reglementărilor în vigoare. În plan social și economic e bine că s-a ajuns la aceste cifre, pentru că economia are nevoie de acțiune, are nevoie să se întâmple lucruri și dacă ele se pot întâmpla în condiții de siguranță sanitară e bine să le lăsăm să se întâmple”, afirmă senatorul.

Întrebat dacă redeschiderea sălilor cu jocuri de noroc este necesară, Lucian Romașcanu răspunde: „Sper ca toate lucrurile să se întâmple unitar pentru toată lumea și nu preferențial, în funcție de tipul de afaceri și de tipul de interes pe care îl are legiuitorul la un moment dat”.

„Nu pot să iau în calcul doar sălile cu jocuri de noroc. Am văzut că sunt preferatele Guvernului Orban și mai nou și ale acestui nou Guvern. Ele au fost deschise când nu aveam teatre și cinematografe deschise, dar în momentul în care ele intră într-un pachet de tipuri de afaceri care se supun anumitor reglementări atunci foarte bine, să deschisă și sălile cu jocuri de noroc.

Tristă a fost individualizarea lor atunci când puteai să mergi la păcănele, dar nu puteai să mergi la spectacole. Acum sper ca toate lucrurile să se întâmple unitar pentru toată lumea și nu preferențial în funcție de tipul de afaceri și de tipul de interes pe care îl are legiuitorul la un moment dat”, a conchis social democratul.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis vineri ridicarea, începând de luni, a mai multor restricții în Capitală, având în vedere că trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori, potrivit unui anunț făcut de prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu. Astfel, de la începutul săptămânii viitoare se redeschid la interior, în limita a 30% din capacitate, barurile, restaurantele, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc.

„În mun. București azi am înregistrat o rată de infectare de 2,52. E a treia zi consecutivă sub 3 la mie, fapt pentru care a trebuit să convocăm comitetul. Cu 37 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri s-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%. Programul va fi între 6 și 21. În sălile de spectacol, cinematografe publicul va putea intra în limita a 30% din capacitate.

Recomandăm cetățenilor prudență. Și autoritățile sunt prudente. De aceea am hotărât ca măsurile să fie relaxate de luni. În mod categoric, vom fi intransigenți.
Anterior ședinței am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei, IGSU, am hotărât intensificarea controalelor. Chiar înaintea ședinței, am primit o adresă de la MS prin care ni se făcea recomandarea să temporizăm relaxarea. Noi însă suntem aici să luăm în considerare aceleași cifre și aceiași indicatori pe care i-am luat în considerare când am impus restricțiile. Cifrele privind incidența sunt furnizate de INSP și DSP, care sunt din interiorul MS.”,
 a declarat Berbeceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *