Skip to content
Republica Moldova

Unul dintre ”turiştii” GRU de la Salisbury – identificat la nunta fiicei generalului responsabil de destabilizarea Europei

deschide.md

Radio Liberty şi echipa de anchetă Bellingcat au descoperit în surse deschise noi imagini ale agentului GRU Anatoli Cepiga, care, potrivit anchetatorilor britanici, a fost implicat în atacul chimic de la Salisbury, în urma căruia au fost otrăviti fostul ofiţer GRU Sergei Skripal şi fiica sa Iulia.

Cepiga a ajuns în Marea Britanie cu un paşaport eliberat pe numele lui Ruslan Bosirov. Acţiunile agenţilor ruşi au dus şi la moartea britanicei Don Sturges.

Noile imagini confirmă legătura cu serviciul militar de informatii al Rusiei atât în cazul lui Cepiga, cât şi a generalului GRU Andrei Averianov, comandantul unităţii militare 29155, care, potrivit The New York Times, este responsabila de „destabilizarea Europei”.

Imaginile cu Cepiga găsite de jurnalişti sunt de la la nunta fiicei lui Averianov, un eveniment care a avut loc cu şase luni înainte ca Serghei si Iulia Skripal să fie otrăviţi.

Folosind baza de date a poliţiei rutiere, disponibila pe internet, jurnaliştii au reuşit să stabilească faptul că, la sfarsitul anilor 90 Andrei Averianov locuia în satul Rameno. nu departe de Sîzran. Acest lucru le-a permis să identifice profiluri pe reţelele de socializare ale mai multor rude ale sale din regiunea Samara, iar într-unul din aceste profiluri să descopere o altă imagine a lui Averianov, realizată în 2012, în compania celor doi fraţi ai săi, scrie tvrmoldova.md.

Jurnaliştii au găsit astfel si contul fiicei, inclusiv cu fotografii de la nunta care a avut loc la sfârşitul lui iulie 2017. S-a dovedit că Anatoli Cepiga a participat la nunta cu întreaga sa familie – soţia şi cei doi copii.

Reamintim, pe 4 martie 2018, fostul angajat al GRU Sergei Skripal, în vârstă de 66 de ani, condamnat anterior în Rusia pentru spionaj în favoarea Londrei, şi fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost expusi la un agent neuroparalitic in orasul englez Salisbury.

Londra a învinuit autorităţile ruse de implicare în incident. Mai mult, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU din 14 martie, Marea Britanie şi Statele Unite au acuzat Federaţia Rusă că a încălcat Convenţia privind armele chimice.

Marea Britanie îi consideră pe Alexandr Petrov şi Ruslan Boshirov ca otrăvitori ai famiiei Skripal. Potrivit britanicilor, cei doi (care mai tarziu, într-un interviu pentru RT, pozau în „simpli turişti”) au pus substanţa otravitoare pe mânerul uşii lui Skripal, apoi au aruncat recipientul cu otrava confundand o cutie de donaţii cu un coş de gunoi.

Într-un interviu pentru Russia Today, Bosirov şi Petrov au declarat că nu au nicio legatura cu tentativa de asasinare a lui Skripal şi că au vizitat Salisbury pentru a vedea celebra ”Catedrala”.

Între timp, jurnaliştii au aflat că sub numele de Bosirov şi Petrov se ascund angajaţii Direcţiei principale a Statului Major General al Forţelor Armate Ruse (GRU), eroii Rusiei, Anatoli Cepiga şi Alexander Mişkin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *