Skip to content
Internațional

UPDATE A 55-a zi de război. Rusia spune că, în acest stadiu al ”operațiunii speciale”, nu ia în calcul să folosească arme nucleare

Twitter

UPDATE 22.50

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că intenționează să trimită mai multă artilerie în Ucraina. Anunțul liderului de la Casa Albă vine în contextul în care SUA, spune un oficial american din zona apărării, lucrează „24 de ore din 24” pentru a trimite armament acolo la o viteză „fără precedent”.

Potrivit CNN, la sosirea în Portsmouth, New Hampshire, Joe Biden a fost întrebat de reporteri dacă plănuiește să furnizeze Ucrainei mai multă artilerie. Liderul american a răspuns afirmativ, spun jurnaliștii. Statele Unite lucrează „24 de ore din 24” pentru a trimite armament în Ucraina la o viteză „fără precedent”, a spus un oficial american din zona apărării.

UPDATE 21.40

Comandantul unuia dintre batalioanele separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, Mikhail Kişcik, cunoscut şi sub numele de Mişa Cecenul, a fost ucis. Kişcik a murit în timpul unui asalt al trupelor ruse şi forţelor separatiştilor lansat împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei, relatează BBC.

Premierul autoproclamatei republici populare Lugansk (LNR), Serghei Kozlov, a scris pe contul său de socializare: ”Veşti triste din prima linie. Un patriot al LNR, locotenentul-colonelul Mikhail Kişcik a murit”. Kişcik şi tovarăşii săi au fost înconjuraţi de ucraineni aproape de oraşul Kreminna şi ”au luptat până la capăt”, a mai precizat Kozlov.

UPDATE 20.00

Grupul de hackeri Anonymous a lansat un nou atac asupra bazelor de date rusești. De data aceasta, specialiștii au spart baza Direcției Principale pentru Aranjarea Trupelor și Inginerie Civilă, care aparține Ministerului Apărării al Federației Ruse.

În total, Anonymous a obținut 9,5 GB de date. Se observă că hackerii au reușit să fure, inclusiv peste 15 mii de e-mailuri trimise de companie.

UPDATE 19.10

76 de ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat Kievul marţi, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei, relatează AFP. „Am făcut un schimb care a vizat 60 de militari, între care zece ofiţeri. 16 civili s-au întors de asemenea la noi”, a anunţat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. Potrivit acesteia, este vorba despre al cincilea schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse din Ucraina, pe 24 februarie.

UPDATE 18.15

Obiectivul noii ofensive ruse în estul Ucrainei este de a prelua total provinciile Lugansk şi Doneţk, de a stabili o legătură terestră între acele teritorii şi Crimeea şi de a distruge forţele armate ucrainene, a declarat marţi Ministerul Apărării ucrainean, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleksandr Motuzniak, a spus că forţele ruse atacă pe tot frontul din estul Ucrainei, încercând să încercuiască oraşe din regiunea Donbas. ”Eforturile principale (ale forţelor ruse) sunt pentru a cuceri poziţiile deţinute de trupele ucrainene şi ruşii nu au renunţat la încercarea de a obţine control deplin asupra oraşului Mariupol”, a explicat Motuzniak, scrie Agerpres.

”De obicei, ei fac aşa: pregătire a artileriei percutante, o tentativă de a bombarda poziţii speciale, încercări de a contracara acţiunile unităţilor forţelor urmate ale Ucrainei, încercări de a încercui unităţile noastre şi de a captura aşezări. Rusia duce războiul în principal conform cu manualele epocii sovietice”, a subliniat reprezentantul Ministerului Apărării ucrainean. În replică, Ministerul rus al Apărării a cerut marţi luarea de măsuri pentru evacuarea eventualilor civili aflaţi la combinatul siderurgic Azovstal, din portul strategic Mariupol.

UPDATE 17.20

Rusia spune că în acest stadiu al operațiunii militare din Ucraina nu i-a în calcul să folosească armele nucleare. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat marți că Rusia folosește „numai arme convenționale”.

Discuțiile au revenit în ultimele zile asupra potențialului Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina. Anterior, fostul ambasador al Regatului Unit în Rusia a declarat pentru Sky News că „nu ar exclude” ca Vladimir Putin să ia această opțiune în cazul în care conflictul merge prost pentru el.

UPDATE 17.15

Rusia a predat Ucrainei peste 60 de soldați și 16 civili într-un nou schimb de prizonieri de război, a declarat marți vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, citată de Reuters.

„Acesta a fost al cincilea schimb de prizonieri de război. Un total de 76 de persoane”, a precizat Iryna Vereshchuk. Schimbul a inclus 10 ofițeri ucraineni, a precizat oficialul de la Kiev.

UPDATE 17.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Parlamentului de la Kiev un proiect pentru prelungirea aplicării legii marțiale pe teritoriul țării până în 24 iunie, scrie The Kyiv Independent. Probabil că proiectul va fi aporbat, ceea ce va duce la prelungirea cu încă 30 de zile a aplicării legii marțiale în Ucraina, notează Nexta TV.

UPDATE 16.25

Parlamentul Lituaniei a votat, marți, interzicerea literei „Z” atunci când este folosită drept simbol de susținere al invaziei rusești din Ucraina, relatează Reuters. Pe lângă aceasta, legislativul de la Vilnius a mai interzis și panglica Sfântului Gheorghe, un simbol militar rus, dar și alte simboluri care exprimă susținere pentru invazie.

UPDATE 16.00

După ce ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a declarat marţi că a început următoarea fază a „campaniei militare” a Rusiei în Ucraina, centrată pe „eliberarea completă” a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care nu a mai apărut în spațiul public în ultima parioadă, a fost citat de agenția de presă rusă RIA cu o declarație în care arată că armata rusă „îndeplinește sarcinile trasate de comandantul suprem în cursul operațiunii militare speciale”.

„Armata rusă îndeplinește sarcinile trasate de comandantul suprem în cursul operațiunii militare speciale. Planul de a elibera republicile populare Doneţk şi Lugansk este implementat cu consecvență și se iau măsuri pentru a restabili pacea”, a spus ministrul Șoigu, potrivit agenției RIA.

UPDATE 15.25

Rusia spune că în acest stadiu al operațiunii militare din Ucraina nu i-a în calcul să folosească armele nucleare. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat marți că Rusia folosește „numai arme convenționale”.

Discuțiile au revenit în ultimele zile asupra potențialului Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina. Anterior, fostul ambasador al Regatului Unit în Rusia a declarat pentru Sky News că „nu ar exclude” ca Vladimir Putin să ia această opțiune în cazul în care conflictul merge prost pentru el.

Kremlinul a părut astăzi, cel puțin la prima vedere, să minimizeze aceste temeri, după ce agenția de știri Interfax l-a citat pe ministrul de externe Serghei Lavrov care a spus „doar arme convenționale”, atunci când a fost întrebat dacă Rusia ia în considerare folosirea armelor nucleare în Ucraina, transmite Sky News.

Cu toate acestea, agenția de știri de stat RIA a prezentat o versiune mai completă a comentariului care conținea o diferență importantă.

„În acest stadiu, luăm în considerare opțiunea armelor convenționale”, a spus Lavrov, potrivit RIA.

Referirea la „în această etapă” îi poate conduce pe unii la concluzia că observațiile sale au fost concepute pentru a acționa mai degrabă ca un avertisment decât ca o asigurare, mai scrie Sky News.

UPDATE 13.25

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a „campaniei militare” a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe „eliberarea completă” a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, transmite EFE, potrivit Agepres.

„Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu la postul de televiziune India Today, difuzat de instituţia pe care o conduce.

UPDATE 12.00

Rusia a dat marţi un nou ultimatum forţelor ucrainene care continuă să opună rezistenţă în oraşul-port asediat Mariupol, mai ales în oţelăria Azovstal, cerându-le să depună armele până marţi la prânz în schimbul promisiunii de a fi lăsaţi în viaţă, transmite EFE.

„Ţinând cont de situaţia catastrofală care are loc în uzina metalurgică Azovstal, ghidându-se totodată după principii pur umane, Forţele Armate ruse le oferă încă o dată militarilor din batalioanele naţionaliste şi mercenarilor străini posibilitatea de a pune capăt ostilităţilor şi de a depune armele începând cu orele 12:00 (09:00 GMT)”, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de Agerpres.

UPDATE 11.00

Forţele proruse din Donbas, în estul Ucrainei, au început marţi asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenţă din acest oraş ucrainean care este sub asediu de mai bine de o lună şi jumătate, transmite EFE.

„Din câte ştiu eu, unele grupuri de asalt, alese special pentru această misiune, şi-au început deja activitatea şi, pentru aceasta, ne ajută şi Federaţia Rusă, cu aviaţia şi artileria sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al miliţiilor din autoproclamata republică populară Doneţk, Eduard Basurin.

UPDATE, ORA 10.20

Forţele ucrainene au lovit un sat din Rusia situat în apropierea frontierei comune, rănind un locuitor, a anunţat marţi guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, transmite Reuters.

Nu este clar deocamdată dacă atacul împotriva satului Golovcino a fost unul de artilerie, cu mortiere, rachete sau a fost un atac aerian.

În această lună, Rusia a acuzat Ucraina că a întreprins un atac cu elicopterul împotriva unui depozit de combustibil din oraşul Belgorod, precum şi de bombardarea unor sate din regiune şi de lansarea unor rachete împotriva unui depozit de muniţie, scrie agerpres.ro.

UPDATE, ORA 09.04

Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că 40.000 de civili au fost deportaţi în Rusia sau în zone ale Ucrainei controlate de Rusia, relatează bbc.com.

Boicenko a precizat, la televiziunea ucraineană, că numărul a fost verificat prin registrul municipal.

Înainte de startul invaziei, în Mariupol locuiau peste 400.000 de oameni. De atunci, cel puţin 140.000 au părăsit oraşul.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a început “bătălia pentru Donbas”.

“În estul şi sudul ţării noastre, ocupanţii încearcă să atace într-un mod mai dur decât înainte. Ei pun presiune, căutând un punct slab în apărarea statului nostru ca să meargă acolo cu principalele forţe…

Aparent, generali ruşi, obişnuiţi să neglijeze orice pierderi, au ucis deja atât de mulţi soldaţi ruşi încât chiar şi ei vor trebui să fie mai atenţi, pentru că nu va mai rămâne niciunul ca să atace.

Totuşi, ei nu ar trebui să spere că asta îi va ajuta. Este doar o chestiune de timp ca întregul nostru teritoriu să fie eliberat. Se poate spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de mult timp. O foarte mare parte a întregii armate a Rusiei se concentrează acum pe această ofensivă”, a spus Zelenski.

“Indiferent câţi soldaţi ruşi sunt duşi acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra. O vom face zilnic. Nu vom renunţa la nimic ce este ucrainean şi nu avem nevoie de ce nu este al nostru”, a adăugat el, informează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *