Skip to content
Externe

UPDATE A 60-a zi de război. Kievul anunţă că 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în două luni de război

twitter

UPDATE 19.30

Căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al regimentului ucrainean Azov, a declarat duminică că forțele ruse continuă să bombardeze orașul Mariupol, subliniind necesitatea evacuării civililor și a forțelor ucrainene încercuite.

„Mulţumim tuturor celor care fac tot posibilul să scoată armata noastră din încercuirea organizată de forţele copleşitoare ale inamicului”, a spus luptătorul ucrainean din Mariupol.

UPDATE 18.04

Ministerul ucrainean de Externe anunţă, într-un bilanţ publicat de Paşte pe Twitter, că aproximativ 21.800 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului, în urmă cu exact două luni.

Guvernul de la Kiev mai anunţă în acest bilanţ că a doborât 179 de avioane şi 154 de elicoptere şi a distrus 873 de tancuri ruseşti.

Ucrainenii şi ruşii duc un adevărat război al cifrelor în privinţa bilanţului morţilor.

Rusia a recunoscut ”pierderi militare importante” şi o ”imensă tragedie”, prin purtătorul de cuvânt al preşedinelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Însă ruşii anunţă un bilanţ mult mai mic. Într-un ultim bilanţ, prezentat la 29 martie, Moscova anunţa 1.351 de morţi şi 3.825 de răniţi în armata rusă.

UPDATE 17.11

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a declarat duminică ”extrem de îngrijorată” după arestarea în Ucraina, în teritoriile separatiste pro-ruse, a unora dintre membrii misiunii sale, relatează AFP.

La scurt timp după invazia rusă din 24 februarie, OSCE a evacuat câteva sute de observatori din zeci de ţări care monitorizau încetarea focului din 2014.

Dar angajaţi ucraineni rămân la faţa locului, dintre care ”un anumit număr sunt reţinuţi la Doneţk şi Lugansk”, a deplâns OSCE într-un mesaj postat pe Twitter, afirmând că se folosesc toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea lor”. Nu au fost furnizate alte detalii.

Serviciile de securitate ale separatiştilor din Lugansk, citate de agenţia de presă rusă TASS, au anunţat la 11 şi 14 aprilie că au arestat doi membri ai Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM).

UPDATE 15.51

Ursula von der Leyen, a sosit duminică în India pentru o vizită de două zile dedicată comerțului, securității și climei, în timpul căreia se așteaptă să discute și despre neutralitatea New Delhi-ului în legătură cu războiul din Ucraina

UPDATE 15.03

ONU și Crucea Roșie cer un armistițiu imediat în Mariupol, pentru evacuarea civililor: ”Astăzi. Mâine va fi prea târziu”

UPDATE 14.00

Cu ocazia Paștelui Ortodox, sărbătorit în această duminică, Papa Francisc a cerut din nou un armistițiu în luptele din Ucraina și încetarea atacurilor împotriva unei „populații epuizate”.

UPDATE 12.50

Ministerul rus al Apărării anunţă duminică, că a atacat, în noaptea Paştelui ortodox, cu rachete de precizie, nouă ţinte militare ucrainene, relatează AFP.

Armata rusă precizează că între aceste ţinte se află patru depozite de armament, în regiunea Harkov, în care erau depozitate piese de artilerie.

UPDATE 12.00

Negociatorul-şef Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acuză duminică forţele ruse de bombardarea continuă a Mariupolului şi îndeamnă Moscova la un ”armistiţiu veritabil de Paşte”, relatează AFP.

”Rusia atacă în mod continuu (oţelăria) Azovstal la Mariupol. Locul în care se află civilii şi militarii noştri este bombardat cu bombe aerene grele şi de artilerie”, acuză într-un mesaj postat pe Twitter Podoliak.
El îndeamnă Rusia ”să se gândească la vestigiile reputaţiei sale” şi la un ”armistiţiu veritabil de Paşte la Mariupol”, la un ”culoar umanitar imediat pentru civili şi la o rundă specială de negocieri în vederea facilitării unui schimb de (prizonieri) militari şi civili”.

Știrea inițială

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus 17 ţinte aeriene ruseşti în ultimele 24 de ore, potrivit Kiev Independent.

Iuri Ignat, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, a declarat că Ucraina a doborât trei avioane ruseşti (conform estimărilor preliminare, acestea sunt avioane Su-25, Su-34 şi Su-35), cinci rachete şi 9 drone în ultimele 24 de ore, scrie news.ro.

Invazia rusă în Ucraina a început la 24 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *