Skip to content
Europa

UPDATE A 67-a zi de război. Zelenski, mesaj special pentru militarii ruşi: Mai bine aţi supravieţui în Rusia decât să muriţi pe pământul Ucrainei!

news.ro

UPDATE 21.50

Autoritățile ucrainene spun că generalul-maior rus Andrei Simonov a fost ucis în apropierea orașului Izyum din regiunea de nord-est a Harkovului.

Unitățile Gărzii Naționale au raportat la 30 aprilie că au depistat un post de comandă de teren al Armatei a 2-a Ruse în zonă și au transmis coordonatele militarilor a căror artilerie a tras asupra pozițiilor. Peste 30 de vehicule blindate rusești, inclusiv tancuri, au fost lovite în salvele rachetelor, scrie kyivpost.

Consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych a declarat într-un interviu publicat pe YouTube că aproximativ 100 de militari ruși au fost uciși, inclusiv Simonov.

UPDATE 20.45

Forțele armate ucrainene au provocat noi lovituri asupra Insulei Șerpilor, ocupată la începutul războiului de forțele ruse. „Trei sisteme de rachete antiaeriene Strela-10 și un vehicul de comunicații au fost distruse”, a declarat comandamentul operațional de Sud într-un comunicat.

De asemenea, a raportat pierderea personalului trupelor rusești. În mijlocul războiului nemilos din Europa de Est, Ucraina a susținut că a distrus cel puțin nouă ținte aeriene ale Forțelor Aeriene Ruse în ultimele 24 de ore.

UPDATE 19.25

Mai mulţi ofiţeri ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean asupra cartierului general stabilit de armata rusă în oraşul Izium din estul Ucrainei, afirmă oficiali guvernamentali de la Kiev. Printre victime se numără ofiţeri superiori ruşi, susţine pe Telegram un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Heraşcenko, informaţie neconfirmată de surse independente. Oficialii ucraineni cred că în acel amplasament atacat ar fi trebuit să se afle şi şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov. Acesta a venit la Izium şi a preluat personal comanda ofensivei ruse în estul Ucrainei.

Potrivit unor publicații ucrainene, Valeri Gherasimov se numără printre cei răniți în atacul asupra bazei din Izium. El ar fi fost lovit de o schijă în picior, viața nefiindu-i însă pusă în pericol. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, unităţi ruse din Districtul Militar Est şi echipamente antiaeriene sunt desfăşurate către Izium pentru a susţine unităţile ruse probabil uzate de lupte în încercarea de a avansa la sud de acest oraş.

UPDATE 18.45

Federația Rusă plănuia să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului și apoi să acuze armata ucraineană și statele care furnizează armament Ucrainei, a declarat duminică un oficial din Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit unei publicații ucrainene.

„SBU a neutralizat un grup de sabotaj. Agenți ruși pregăteau un atac terorist, să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului. Invadatorii intenționau să acuze Ucraina și partenerii noștri că au atacat aeronava. Atacatorii au vrut să tragă asupra civililor de la bord cu rachete antiaeriene Stinger,”, a declarat Artem Dektiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU.

UPDATE 17.50

Un incendiu a izbucnit pe teritoriul instalației Ministerului rus al Apărării de la granița a trei municipalități din regiunea Belgorod. Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a anunțat acest lucru duminică pe canalul său Telegram, potrivit agenției ruse de stat Tass. Presa din Ucraina raportează că s-au auzit mai multe explozii în zonă.

„La granița a trei municipalități – districtele Borisov și Belgorod și districtul urban Yakovlevsky – a izbucnit un incendiu pe teritoriul unuia dintre obiectele Ministerului Apărării al Federației Ruse. Informațiile despre victime și distrugeri sunt în curs de precizare”, a scris el, precizând ulterior că o persoană a fost rănită.

„Există informații despre o victimă în rândul locuitorilor din zonă. Rănirea este ușoară, nu îi este amenințată viața. Se acordă toate îngrijirile medicale necesare”, a adăugat el.

UPDATE 15.07

Ministerul rus al Apărării a declarat – duminică – că aproape 50 de civili au fost evacuaţi sâmbătă de pe teritoriul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, oraş-port din sud-estul Ucrainei, asediat de forţele ruse, relatează France Presse.

„La 30 aprilie, după instituirea unei încetări a focului şi deschiderea unui coridor umanitar, două grupuri de civili au părăsit clădiri de locuit adiacente teritoriului combinatului metalurgic Azovstal”, a spus ministerul pe Telegram.

„După-amiază, au plecat 25 de locuitori. La începutul serii, un al doilea grup constituit din 21 de persoane a plecat, fiind transportat la Bezîmennoie”, un oraş situat la est de Mariupol, la jumătatea distanţei dintre acest oraş-port şi graniţa cu Rusia. „Toţi civili au primit cazare, hrană şi asistenţa medicală necesare”, au asigurat autorităţile ruse, care nu au precizat unde a fost dus primul grup.

UPDATE 14.20

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a emis un ordin de închidere a porturilor Berdiansk, Mariupol, Herson şi Skadovsk până la preluarea controlului asupra acestora, anunţă Ukrinform. Anunţul a fost făcut printr-o declaraţia postată pe site-ul Cabinetului de miniştri al Ucrainei.

„În legătură cu războiul pe scară largă purtat de Federaţia Rusă la 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei şi a poporului ucrainean, încălcând dreptul internaţional, lansând atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei şi comiţând crime împotriva societăţii noastre, Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a adoptat ordinul nr. 256 din 28 aprilie 2022, înregistrat la Ministerul Justiţiei al Ucrainei la 29 aprilie 2022 cu nr. 470/37806 « «Cu privire la închiderea porturilor maritime»”, se arată în declaraţie. Potrivit ordinului, de la data publicării sale oficiale, porturile maritime Berdiansk, Mariupol, Skadovsk şi Herson sunt închise până la redobândirea controlului asupra lor.

UPDATE 12.25

Trupele ruse în Ucraina încearcă să ajungă la linia de demarcaţie a regiunii administrative Herson, în sudul ţării, pentru a crea condiţiile care să-i permită luarea cu asalt a oraşelor Mikolaiv (Nikolaev) şi Krivoi Rog (Kryvyi Rih), potrivit unui nou raport al înaltului comandament al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front, în cea de 67-a zi a invaziei ruse în Ucraina.

Armata rusă ia măsuri pentru a-şi consolida potenţialul de atac şi a accelera ritmul ofensivei sale, transferă arme şi echipamente militare pe calea ferată din alte zone ale ţării, conform raportului citat. De asemenea, comandamentul ucrainean semnalează că „unele unităţi ale armatei belaruse acoperă frontiera în regiunile Brest şi Gomel”.

Kievul estimează că există ameninţarea ca „Rusia să lanseze atacuri cu rachete împotriva infrastructurii militare şi civile din toată Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus”.

UPDATE 11.30

În timpul asediului de două luni a oraşului-port ucrainean Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulţi oameni decât naziştii în cei doi ani de ocupare a oraşului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, susţine primarul localităţii, Vadim Boicenko.

„În doi ani, naziştii au ucis 10.000 de civili în Mariupol. Ocupanţii ruşi au ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului în două luni. Peste 40.000 de oameni au fost deportaţi forţat. Acesta este unul dintre cele mai grave genocide împotriva civililor din istoria modernă. armata ne distruge cu intenţie şi fără milă oraşul şi locuitorii săi”, a spus Boicenko, conform ukrinform.net.

Consiliul local a subliniat că „Ruscismul este fascismul secolului XXI”. „Omenirea a plătit un preţ mare pentru victoria asupra fascismului în ultimul secol. Dacă nu ne unim astăzi şi nu oprim acest rău, preţul de data aceasta poate fi mult mai mare”, afirmă edilul.

UPDATE 11.00

În Ucraina, ca urmare a agresiunii armate la scară largă lansate de Rusia, 219 copii au fost ucişi şi 404 răniţi, potrivit Procuraturii Generale, relatează Ukrinform, potrivit News.ro.

„Până în prezent, în Ucraina au fost afectaţi 623 de copii ca urmare a agresiunii armate a Federaţiei Ruse. Începând cu dimineaţa zilei de 1 mai, numărul oficial al copiilor ucişi nu s-a schimbat. Acesta este de 219. Numărul răniţilor a crescut – acum este de 404”, se arată în declaraţia Procuraturii Generale.

Procuratura menţionează că aceste cifre nu sunt definitive. Cel mai mare număr de copii afectaţi a fost înregistrat în regiunile Doneţk (139), Kiev (115), Harkov (95), Cernihiv (68), Herson (44), Nikolaiev (43), Lugansk (37), Zaporokia (27), Sumî (17), oraşul Kiev (16) şi regiunea Jîtomir (15).

_____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă soldaţilor ruşi, recomandându-le într-un mesaj video că „mai bine ar rămâne în Rusia decât să meargă la război ca să moară în Ucraina”, evocând planurile comandamentului rus de a continua ofensiva şi de a atrage mai multe forţe pe frontul ucrainean, relatează agenţia de presă Liga.net.

Comandamentul Federaţiei Ruse nu le spune soldaţilor săi despre pregătirea unor frigidere mobile suplimentare pentru cadavre şi nu spune adevărul despre pierderile suferite în Ucraina, a afirmat Zelenski. „Fiecare soldat rus poate încă să-şi salveze viaţa. Este mai bine pentru voi să supravieţuiţi în Rusia decât să muriţi pe pământul nostru!”, a lansat preşedintele ucrainean, vorbind în limba rusă în această parte a mesajului său. Totodată, el a afirmat că guvernul său face „tot ce este posibil” pentru a garanta evacuarea celor rămaşi în Mariupol, oraş din estul ţării devastat de armata rusă, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit autorităţilor citate de agenţia locală de presă Ukrinform, aproximativ 1.000 de civili şi soldaţi ucraineni se află în continuare la combinatul siderurgic Azovstal, inclusiv aproximativ 600 de răniţi. „Mulţi lideri din lume încearcă să-i salveze pe apărătorii curajoşi ai oraşului”, a spus Zelenski în acelaşi mesaj video. „Facem tot posibilul pentru ca misiunea de evacuare din Mariupol să aibă sorţi de izbândă”, a adăugat preşedintele ucrainean, care a menţionat că 340 de grăniceri luptă în oraşul-port de la Marea Azov.

Sâmbătă seara, 20 de civili, femei şi copii, au fost evacuaţi din oţelăria asediată de ruşi, a informat Sviatoslav Palamar, adjunct al comandantului Regimentului Azov, potrivit agenţiei de presă ucrainene. Conform Kievului, Mariupolul se confruntă cu o catastrofă umanitară provocată de invazia Rusiei, pe care o acuză că a bombardat locuitorii neînarmaţi, a blocat livrarea ajutoarelor umanitare şi a deportat cetăţeni ucraineni în regiuni defavorizate ale Federaţiei Ruse.

Zelenski, pe de alta parte, a spus că forţele ucrainene au distrus peste 1.000 de tancuri ruseşti, aproape 200 de avioane şi 2.500 de vehicule blindate de luptă ale trupelor ruse de la începutul invaziei în 24 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *