Skip to content
Externe

UPDATE A 70-a zi de război. Ministerul Apărării al Ucrainei: Invazia rusă va mai dura încă patru luni

Twitter

UPDATE 22.40

Au fost raportate bombardamente în câteva orașe ucrainene, miercuri seară – în Dnipro, Zaporojie, Kiev, Nikolaev, Cerkasî, însă informațiile nu sunt complete în acest moment, potrivit BBC. Primarul orașului Nikolaev spune ca bombe ar fi căzut și în cartierele rezidențiale.

Primarul din Dnipro, Boris Filatov, a spus pe Facebook că cel puțin o rachetă rusească a lovit centrul orașului. „O lovitură drept în centrul Dnipro. Nu ieșiți din adăposturi! Așteptați informații oficiale din partea administrației militare”, a spus acesta.

UPDATE 18.10

Invazia rusă va dura încă patru luni, susține Ministerul Apărării al Ucrainei, scrie Mirror.co.uk. Operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin se va încheia probabil în septembrie, conform unor informații scurse de la serviciile secrete ucrainene.

De asemenea, un comunicat al direcției principale de informații a ministerului ucrainean, a transmis că „ocupanții” orașului-port Mariupol efectuează astăzi „curățenie generală” arzând cadavrele în trei crematorii mobile. „Ocupanții” iau în considerare anexarea orașului și a altor teritorii capturate din sud, alături de Crimeea pentru „integrarea ulterioară în spațiul economic rusesc”, au mai transmis autoritățile ucrainene, scrie Mirror.co.uk.

UPDATE 17.40

Alte 20 de cadavre ale civililor au fost descoperite în ultimele 24 de ore în regiunea Kiev, parţial ocupată de câteva săptămâni de forţele ruse, a anunţat, miercuri, Poliţia ucraineană. În total, bilanţul cadavrelor găsite se ridică la 1.235 în regiunea Kiev, relatează AFP.

Cadavrele au fost găsite ”în Borodianka, în satele din apropiere din districtul Vîşhorod”, a declarat şeful Poliţiei regionale Andrii Nebîtov într-un videoclip publicat de Ministerul ucrainean de Interne.

Bilanţul precedent de pe 22 aprilie indica că 1.084 de cadavre ale civililor erau examinate de către criminalişti, potrivit CNN.

UPDATE, ORA 11.49

Bărbați și băieți se numără printre presupusele victime ale violurilor comise de soldații ruși în Ucraina, unde zeci de cazuri de violență sexuală din partea forțelor invadatoare sunt deja investigate, au spus reprezentanți ai ONU și oficiali ucraineni citați de The Guardian.

Am primit rapoarte, neverificate încă, despre cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților și băieților din Ucraina”, a spus Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în timpul războiului, la o conferință de presă la Kiev.

Potrivit oficialului ONU, zecile de cazuri de violență sexuală investigate în prezent „sunt doar vârful aisbergului” și a îndemnat victimele violurilor să depună plângere.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că a colectat plângeri de violență sexuală comise de soldații ruși împotriva unor bărbați și femei de toate vârstele, de la copii până la persoane în vârstă.

UPDATE, ORA 11.05

27 de oameni au murit și 12 au fost răniți, în urma coliziunii dintre un autobuz cu pasageri, un microbuz şi un camion cisternă. Tragedia a avut loc marţi seară, pe autostrada care leagă Kievul de orașul Ciop, în regiunea Rivne.

Dintre cei 38 de pasageri ai autobuzului doar 12 persoane au supraviețuit și sunt acum la spital.

UPDATE, ORA 9.24

Forţele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore 12 atacuri ale trupelor ruse în Donbas (estul Ucrainei), unde armata rusă încearcă în continuare să avanseze dinspre nord cu obiectivul de a încercui unităţile ucrainene aflate în zonă, potrivit agenţiilor de presă Unian şi DPA.

Unităţi blindate şi de infanterie separate, precum şi forţe aeropurtate au lovit ţinte de-a lungul liniei frontului dintre Izium şi Barvenkov, a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ referitor la ultimele evoluţii ale situaţiei de pe front.

Pentru a susţine acest efort, ‘ocupanţii au transferat baterii de mortiere grele Tiulpan de calibrul 240 de milimetri şi lansatoare de rachete Smerci din regiunea Belgorod în zona Izium’, se menţionează în raport.

Trupele ruse au atacat oraşele Liman, Severodoneţk, Popasna, Avdiivka şi Kurahovo, continuându-şi ofensiva spre Liman-Siversk şi Sloviansk, potrivit armatei ucrainene, care adaugă că rămâne neclar dacă ocupanţii au realizat vreun câştig teritorial în această direcţie.

Forţele ruse au desfăşurat acţiuni de asalt în zona Popasna, luptele de aici continuă, relevă buletinul Statului Major al armatei ucrainene.

Mariupolul rămâne cel mai fierbinte punct din regiunea Doneţk, unde peste 90% din infrastructură a fost avariată sau distrusă.

UPDATE, ORA 08.36

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că pentru miercuri sunt plănuite patru coridoare umanitare către Zaporojie, “dacă va permite situaţia”, informează cnn.com.

Prin cele patru coridoare ar urma să fie evacuaţi oameni din Mariupol, Lunacharske Circle, Tokmak şi Vasilivka.

——————————————————————————————————————————————–

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, marţi seară, că 156 de femei şi copii au fost evacuaţi din oţelăria Azovstal din Mariupol şi sunt acum la Zaporojie.

“În sfârşit avem primul rezultat al operaţiunii noastre de evacuare din oţelăria Azovstal din Mariupol, pe care o organizăm de mult timp. Au fost necesare multe eforturi, negocieri îndelungate şi diverse medieri.

Astăzi, 156 de oameni au sosit în Zaporojie. Femei şi copii. Au fost în adăposturi peste două luni. Imaginaţi-vă! De exemplu, un copil are şase luni, din care două le-a petrecut în subteran, ferindu-se de bombardamente. În sfârşit aceşti oameni sunt total în siguranţă. Ei vor primi ajutor”, a afirmat Zelenski.

El a precizat că le este recunoscător celor de care a depins salvarea oamenilor din Mariupol. “Celor care au fost de acord şi care au ajutat. Le sunt recunoscător tuturor celor care au asigurat transportul fizic al oamenilor prin coridorul umanitar”.

Zelenski a menţionat că eforturile continuă pentru ca toţi cei rămaşi în Mariupol şi Azovstal să fie evacuaţi. “Este dificil. Însă avem nevoie de toţi cei care stau acolo: civili şi militari. Nu a existat vreo zi în care să nu vorbim despre această problemă, în care oamenii noştri nu au încercat să o rezolve. Da, am reuşit să obţinem o încetare a focului de aproape trei zile ca să funcţioneze coridorul umanitar”, a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a mai declarat că trupele Rusiei continuă să atace Azovstal. “Dar mi s-a spus de multe ori că nimeni nu poate fi salvat. Că este imposibil. Şi astăzi 156 de oameni sunt în Zaporojie. Aceasta încă nu este o victorie, dar este deja un rezultat. Şi cred că sunt şanse să îi salvăm şi pe ceilalţi oameni ai noştri”, a afirmat Zelenski, informează news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *