Skip to content
Politică

UPDATE Abuzul în serviciu a fost modificat / Scandal în Comisia Iordache

pressone.ro

UPDATE 15:42

Abuzul în serviciu a fost modificat de Comisia Iordache.

Parlamentarii din Comisia specială pentru Legile Justiției au modificat articolul 297 din Codul Penal, cel referitor la abuzul în serviciu, informează Agerpres.

Concret, a fost adoptat amendamentul conform căruia pragul pentru această infracțiune nu se pedepsește dacă nu depășește salariul minim brut pe economie.

Au fost înregistrate 13 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere, conform sursei citate.

—————-

UPDATE 14:39

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat în urmă cu puțin timp la Parlament că PNL cere suspendarea dezbaterilor pe Codul Penal și așteptarea punctului de vedere din partea Comisiei de la Veneția.

———————————-

UPDATE 13:21

S-a lăsat cu scandal în Comisia Florin Iordache. Vedeți mai jos ce nemulțumiri are deputatul USR Stelian Ion.

Într-un mesaj publicat luni pe Facebook, vicepreședintele Comisiei Iordache critică dur propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru modificarea articolului 297 din Codul Penal. Astfel, susține USR-istul, noua formă îi va favoriza atât pe președintele PSD, Liviu Dragnea, cât și pe mai mulți baroni locali.

„Dragnea scapă de condamnare. Cu el scapă și baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, România își afirmă pregnant caracterul de Stat Mafiot.

Ministrul Justiției ne-a trimis cu 10 minute înainte de începerea ședinței faimosul text pe care l-a căutat timp de 9 luni. Abuzul în serviciu este făcut franjuri, avem de a face cu o dezincriminare mai gravă decât cea din OUG 13.

Îndrăzniți să credeți că vor mai pleca niște milioane de români din țară cât de curând!

Precizare: Dragnea scapă pentru că nu a săvârșit fapta pentru sine, o rudă sau un afin, așa cum a propus acum avocatul său, Tudorel Toader, ci pentru partid”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Iată ce prevede acum articolul 297, alineatul 1 din Codul Penal:

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Redăm acum forma propusă de către ministrul Tudorel Toader:

„Fapta funcţionarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unei dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau cu amendă”.

—————-

Săptămâna începe în forță pentru Comisia Iordache pentru modificarea legilor justiției, întrucât parlamentarii vor discuta luni despre propunerile aduse privind codul penal.

Capul agendei de discuții este abuzul în serviciu, un subiect sensibil, ce a scos în trecut societatea civilă în stradă. Florin Iordache a precizat că pentru reglementarea articolului privind abuzul în serviciu sunt depuse peste 30 de propuneri, fiind aşteptată şi cea a Ministerului Justiţiei, care ulterior a precizat că ar trebui stabilit un prag, echivalent cu un salariu minim brut, conform Digi24.ro.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 10:30, în urma căreia va fi, cel mai probabil, finalizat raportul. Marți ar urma ca acesta să intre în dezbaterea Senatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *