UPDATE A murit marele actor Alain Delon. Celebrul francez a fost în România în 2017. Omagiul lui Nicolae Ciucă

Sursa foto: Captura Video - Youtube/ squirt reynolds

UPDATE, ORA 14.56

Președintele PNL Nicolae Ciucă îl omagiază, duminică, pe imensul actor francez Alain Delon, care a încetat din viaţă la vârsta de 88 de ani. Ciucă notează, într-un mesaj postat pe Facebook, că Delon va rămâne un model şi nu unul “de carton”, ci unul care era iubit deşi nu cerea adoraţia.

Mesajul lui Nicolae Ciucă:

““Ştiu că voi părăsi această lume fără regrete” au fost printre ultimele cuvinte din puținele declarații acordate în ultima vreme de giganticul Alain Delon.

Eroul unor generații, fie că a fost polițist, scriitor privilegiat sau Casanova, Alain Delon avea o problemă cu “happy end-ingurile” și prefera realismul în locul idilicului. Astfel că multe dintre filmele lui se terminau amar, prin eșec sau prin moartea eroului.

Alain Delon a fost un erou care nu și-a sacrificat convingerile, ținea la principiile lui, chiar dacă erau împotriva curentelor, și a influențat cinematografia mondială prin autenticitate. S-a impus acolo unde nu era loc și a schimbat jocul chiar dacă regulile erau deja stabilite.

Pentru mine Alain Delon va rămâne un model. Nu unul de carton care te-ar fi invitat să dai “like și subscribe”, ci ăla pe care îl iubeai deși el nu îți cerea adorația.

Profesional a fost impecabil, filmele lui rămân evadarea mea din comunism. Alain Delon ne-a transpus pe toți în lumea lui când lumea noastră era gri și asta, dragii mei, înseamnă nemurirea.

“Totul este fals, totul e falsificat. Nu mai există respect, nu mai există cuvântul dat. Doar banii mai contează. Auzim vorbindu-se de crime de-a lungul zilei. Ştiu că voi părăsi această lume fără regrete”.

Regretele sunt ale noastre, Eroule. Dar rămâi cu noi prin Le Samouraï, Le Circle Rouge, Women are Weak, L’Eclisse, The Girl on a Motorcycle, The Leopard sau La Piscine.

Vale, Alain!”.

Actorul Alain Delon, simbol al cinematografiei franceze, a murit, duminică, la 88 de ani.

UPDATE, ORA 14.00

Celebrul actor francez Alain Delon a murit duminică, la vârsta de 88 de ani, lâsând în urmă o avere impresionantă. Valoarea acesteia nu se cunoaște cu exactitate, dar unele publicații internaționale susțin că valoarea imperiului financiar construit de francez în perioada în care era cel mai cunoscut actor din lume, se ridică la 300.000.000 de euro.

Cert este că, de-a lungul carierei sale de succes, de pe urma muncii sale a adunat sume fabuloase de bani, iar acesta a hotărât ca toată averea sa să fie moștenită de trei dintre copiii săi, dar ei nu vor primi părți egale, după cum a hotărât Alain Delon.

Cu mult înainte de a muri, artistul a hotărât ca averea să se împartă între trei dintre copiii săi, care nu vor primi, însă, părți egale.

Astfel, fiica sa – Anouchka – va moșteni jumătate din banii lăsați de Alain Delon, pe când fiii săi Alain-Fabien și Anthony vor primi câte 25 de procente, potrivit Prosport.

Alain Delon nu s-a limitat doar la actorie, când a venit vorba de venituri, el fiind – de asemenea – director de filmări, producător, dar și colecționar de artă, investitor și proprietar de terenuri.

În vara anului trecut, el a acumulat câștiguri de 8 milioane de euro în urma unei licitații unde a scos la vânzare mai multe obiecte de colecție pe care le avea în proprietate.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 11.33

Alain Delon a fost invitat special la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în anul 2017, unde a primit premiul pentru întreaga carieră.

„Am văzut ce nu se mai vede în Franța, 3500 de oameni veniți într-o piață, deși nu sunt De Gaulle sau președinte. Este impresionant și gratificant mai ales când nu se întâmplă la tine acasă”,

spunea legenda cinematografiei franceze la Cluj, în anul când aniversa 60 de ani de la debutul său în cinematografie. Alain Delon a fost impresionat de atmosfera de festival din centrul Clujului, la prima sa vizită în România. Celebrul actor a spus la o întâlnire cu presa că, deși nu e De Gaulle sau președinte, 3500 de oameni s-au ridicat la Cluj în fața sa, scria la acel moment Actual de Cluj.

„Am văzut ce nu se mai vede în Franța, 3500 de oameni veniți într-o piață, deși nu sunt De Gaulle sau Președinte. Este impresionant și gratificant mai ales când nu se întâmplă la tine acasa. Se spune că nimeni nu e profet în țara lui. Este adevărat. Eu sunt mai iubit în alta parte decât în Franța. Acolo tot timpul am deranjat. Ține de mentalitate”, spunea actorul.

În 2017, la TIFF, actorul a întâmpinat de public în Piața Unirii din Cluj la proiecția în aer liber a filmului Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic (1981), thriller-ul regizat chiar de Alain Delon, îndrăgitul actor francez jucând și rolul principal. Alain Delon a primit la Cluj premiul pentru întreaga carieră și a avut o întâlnire cu presa.

„Dragostea e cel mai important lucru din viaţă, lucrul care mă interesează cel mai mult în viaţă, e lucrul pe care îl iubesc cel mai mult, dragostea, iubirea, iubesc femeia, femeia e iubirea, încă nu sunt gay”, a spus atunci actorul.

Citeste mai mult AICI

UPDATE, ORA 10.29

Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani la domiciliul său din Douchy, au anunţat duminică dimineaţă cei trei copii ai săi. Legendă a cinematografiei, el a lăsat în urmă o carieră excepţională, dar şi o viaţă extrem de romantică, scrie leparisien.fr.

El nu va suna astăzi. Era un ritual: atunci când se publica un articol despre el, Alain Delon suna pentru a mulţumi. Numărul său era ascuns, dar vocea sa era inimitabilă, profundă, incandescentă, magnetică. În ciuda sutelor de coperte care i-au marcat cariera, el era întotdeauna încântat când chipul său apărea pe prima pagină. De multe ori, certa jurnaliştii cu blândeţe pentru că, pentru a evita repetiţiile, se referiseră la el ca la un „comediant”. Apoi dădea din nou lecţii: „Un comediant joacă, un actor îşi trăieşte rolurile. Asta face diferenţa între Jean-Paul (Belmondo) şi mine”, scriu jurnaliştii francezi.

Actorul avea 88 de ani, iar cu el se încheie una dintre cele mai flamboaiante cariere din cinematografia franceză.

Născut pe 8 noiembrie 1935 la Sceaux (Hauts-de-Seine), Alain Delon spune că a fost un copil nefericit, aruncat între două familii – părinţii săi s-au despărţit şi fiecare a început o nouă viaţă -. Destinat să devină ajutor de măcelar, a renunţat la tot şi s-a înrolat la vârsta de 17 ani, în Indochina.

Avea 20 de ani când s-a întors la Paris, iar frumuseţea sa insolentă i-a deschis porţile cinematografiei. Debutează în 1957 în filmul lui Yves Allégret „Quand la femme s’en mêle”.

Un an mai târziu, o întâlneşte pe Romy Schneider, deja o vedetă datorită filmului „Sissi”.

A urmat o relaţie pasională, furtunoasă şi foarte mediatizată de cinci ani şi o legătură indestructibilă între aceşti doi actori cu puţin talent pentru fericire.

Un singur César

De la primul său lungmetraj în 1957, la vârsta de 23 de ani, Delon a jucat în 88 de filme şi şapte filme de televiziune. De asemenea, a regizat 2 lungmetraje, a produs 32 şi a jucat în 7 piese de teatru. Dincolo de acest şir de cifre, cel care era destinat să preia delicatesele familiei din Bourg-la-Reine (Hauts-de-Seine) a fost mai ales eroul unor capodopere sau filme cult, printre care „Plein Soleil”, „Rocco şi fraţii săi”, „Ghepardul”, „Mélodie en sous-sol”, „Le Samouraï”, „Borsalino”, „La Piscine” şi „Domnul Klein”.

Alain Delon a adunat roluri, dar nu şi trofee. Lista sa impresionantă de distincţii include „doar” un César, pentru cel mai bun actor în 1985 pentru „Notre histoire” de Bertrand Blier, Ursul de onoare la Festivalul de Film de la Berlin în 1995 şi premiul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2012… Până când, în mai 2019, Delon a fost încoronat cu Palme d’or d’honneur la Cannes : un premiu tardiv, dar suprem, pe care starul l-a primit în lacrimi din mâinile fiicei sale Anouchka, profitând de acest ultim omagiu pentru a-şi lua rămas bun de la publicul său.

Un erou francez

Mult mai mult decât un actor, Alain Delon a fost un mit, un idol, un erou francez al cărui chip şi nume au făcut înconjurul lumii. O „frumuseţe diabolică” care, la vârsta de 74 de ani, a devenit imaginea unei mărci de parfumuri datorită unor fotografii realizate în anii 1960. Este ca şi cum, de atunci, niciun alt chip nu a egalat această perfecţiune, această graţie felină şi misterioasă. În străinătate, rămâne fără îndoială una dintre cele mai cunoscute vedete franceze, devenind idol în China şi Japonia încă din 1967 cu „Le Samouraï” al lui Jean-Pierre Melville.

Viaţa sa sentimentală a alimentat, de asemenea, legenda Delon. Iubirile sale, în primul rând, au stârnit fantezia presei, de la dragostea la prima vedere cu Romy Schneider, în 1958, până la complicitatea tandră cu Mireille Darc, amantă devenită „cealaltă jumătate”. Să nu mai vorbim de pasiunile sale cu Nathalie, Anne Parillaud, Rosalie van Breemen şi chiar Dalida – cu care a dezvăluit cu întârziere că a avut o idilă. Apoi, prieteniile sale cu huligani (Milosevic, Markovici, Marcantoni, Hornec…), care au estompat graniţele dintre viaţa şi rolurile celui care a făcut filme cu gangsteri unul după altul.

Delon a declarat că „motivaţia de a fi ceea ce a fost” i-a venit de la femei: Romy Schneider; Nathalie Delon, cu care s-a căsătorit în 1964 – singura sa căsătorie – şi mama fiului său Anthony; Mireille Darc, partenera sa timp de 15 ani; şi olandeza Rosalie Van Breemen, cu care i-a avut pe Anouchka şi Alain-Fabien.

Iubitor de artă şi colecţionar (de tablouri, vinuri, arme etc.), a fost, de asemenea, un mare admirator al generalului de Gaulle şi a cumpărat la licitaţie manuscrisul original al Apelului din 18 iunie, ca dar pentru ţara sa.

Adulat şi detestat

În sfârşit, reputaţia sa de actor coleric şi temperamental, certurile mediatizate cu fiii săi Anthony şi Alain-Fabien şi declaraţiile sale furtunoase au făcut din Alain Delon un personaj fascinant, deopotrivă adorat şi detestat.

Trebuie spus că bărbatul a avut întotdeauna talentul de a stârni controverse: declaraţii directe despre femei sau despre lumea de azi, simpatii deschise pentru aripa dreaptă a dreptei (în contradicţie cu lumea cinematografică) şi acest obicei bizar de a vorbi despre sine la persoana a treia.

Ca să nu mai vorbim de legăturile sale periculoase, la un moment dat, cu o serie de gangsteri. „Am avut multe relaţii cu crima organizată, am atins-o chiar cu degetul”, mărturisea el în 2021.

De mai mulţi ani, actorul se retrăsese de pe platourile de filmare. Spunea că nu mai cunoaşte şi nu-i mai place cinematografia de astăzi şi că nu găseşte niciun succesor pentru Deray, Verneuil, Melville sau Visconti.

În apartamentul său din Paris şi în proprietatea sa din regiunea Loiret, Delon a trăit înconjurat de fotografii ale filmelor sale, ale iubitelor sale şi ale tinereţii sale. Astăzi, el ne lasă cu sute de instantanee glorioase. Şi cu nostalgia ca moştenir, scrie Le Parisien. .

„Un erou trebuie să ştie întotdeauna cum să moară”, a declarat actorul pentru Le Monde în 2018. „Mi-ar plăcea să mor pentru că este un punct final”.

Citeşte mai mult aici.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Actorul Alain Delon, simbol al cinematografiei franceze, a murit, duminică, la 88 de ani.

Decesul a fost anunţat de cei trei copii ai săi.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat.

Născut la 8 noiembrie 1935, Delon a revoluţionat cinematografia cu frumuseţea sa de înger diabolic în filmele lui Clément, Melville şi Visconti.

Un simbol al industriei cinematografice, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.

Rar văzut în filme de la sfârşitul anilor ’90, Alain Delon a ţinut prima pagină a ziarelor în vara anului 2023, când cei trei copii ai săi au depus o plângere împotriva doamnei sale de onoare, Hiromi Rollin, descrisă uneori drept însoţitoarea sa, pentru suspiciune de abuz. Cei trei copii ai săi au dus apoi un război fratricid prin intermediul presei şi al instanţelor, certându-se cu privire la starea de sănătate a starului, care suferea de limfom şi a avut un accident vascular cerebral în 2019.

În mai 2019, a revenit să guste din luminile covorului roşu de la Cannes pentru a primi un Palme d’Or onorific, printre lacrimi şi un discurs cu accente testamentare: „Este un fel de omagiu postum, dar în timpul vieţii mele”, a reacţionat actorul din „Plein soleil” (1960), filmul care i-a adus consacrarea internaţională, „Rocco et ses frères” (1960) şi „Le Guépard” (1963), sau „La piscine” (1969).

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: