Skip to content
Politică

UPDATE Amendamentele lui Şerban Nicolae, DECISE la vârful PSD. MIZELE lui Dragnea EXCLUSIV

adevarul.ro

UPDATE 20:27

Senatorul PSD Șerban Nicolae a oferit telefonic un drept la replică pentru PSnews.ro, negând că ar fi existat o strategie la vârful Partidului Social Democrat în legătură cu amendamentele pe care parlamentarul le-a propus la Legea grațierii.

„Este o aberație. Nici vorbă de așa ceva, nici vorbă de strategie. Eu am explicat de zeci de ori și o să mai explic – dacă e cazul – cum am ajuns la formularea acelor amendamente. O să mai spun o dată și în fața comisiei, cu toți cei implicați de față… De unde până unde surse care știu ele că m-am sfătuit cu Liviu Dragnea, că e o strategie? Nici vorbă de așa ceva! Nici n-ar fi avut cum. Ce strategie să fac? L-ați văzut pe Liviu Dragnea intrând în detalii sau argumentând? A zis un punct de vedere pe care l-a repetat de fiecare dată: că nu susține Legea grațierii și nu e de acord cu grațierea corupților. Ce strategie să fie aici? Strategie prin care eu să-mi iau înjurături, ca să ce? A devenit el simpatic ălora care nu le era? Deci chiar n-am înțeles articolul ăla și ce surse din partid ar fi putut să spună asemenea prostie. Și oricum: cine v-a spus v-a spus o tâmpenie, o minciună sfruntată. Dacă v-a spus cineva din partid, v-a spus ori în bătaie de joc, ori inventând. Pur și simplu, nu există așa ceva! De unde până unde sursele ălea să știe ce fac eu?” a declarat președintele Comisiei juridice din Senat pentru PSnews.ro.

(V.B.)

——————–

Senatorul PSD Şerban Nicolae a anunţat, luni – imediat după ce Liviu Dragnea i-a transmis o solicitare în acest sens, printr-o declaraţie oficială –, că este dispus să-şi retragă controversatele amendamente depuse la Legea graţierii, prin care cerea ca inclusiv corupţii să poată fi graţiaţi. Ulterior, Nicolae a explicat că le va retrage după dezbaterile din Comisia juridică a Senatului.

Potrivit surselor PSnews.ro, această “joacă de-a amendamentul” a fost clocită strategic, de la bun început, chiar în laboratoarele PSD, Liviu Dragnea vizând, prin intermediul propunerilor fluturate de Şerban Nicolae, lansarea unui “balon de încercare” (gândit atât în ceea ce priveşte războiului cu preşedintele Klaus Iohannis, cât şi în perspectiva disensiunile interne stârnite de ex-premierul Victor Ponta).

Dragnea, “salvatorul” anticorupţiei

Surse pesediste ne-au explicat că unul dintre scopurile amendamentelor a fost tocmai acela ca, finalmente, Liviu Dragnea să iasă în lumina reflectoarelor şi să “salveze” situaţia, pozând astfel într-un susţinător al luptei anticorupţie, care până acum a fost înţeles greşit. Totodată, prin iniţiala delimitare de amendamentele asumate de Şerban Nicolae, Dragnea şi liderii din conducerea PSD mimează democraţia de partid, lăsând să se înţeleagă că parlamentarii social-democraţi îşi formulează propunerile legislative (chiar şi pe cele importante, delicate) independent de directivele explicite ale conducerii.

Un şef “democrat”

Cu alte cuvinte, după ce a simulat un schimb de replici de pe poziţii “divergente”, Dragnea intervine şi i se oferă pe tavă retragerea amendamentelor scandaloase. Nu în ultimul rând, el îi găseşte circumstanţe atenuante lui Şerban Nicolae (şeful senatorilor social-democraţi şi preşedintele Comisiei juridice), explicând că acesta are libertatea să depună orice amendamente crede de cuviinţă, fără de ştiinţa conducerii centrale, fiindcă în PSD este “democraţie”. Prin adoptarea unei astfel de poziţii (ce-i drept, cusută cu aţă albă), Liviu Dragnea vrea să transmită că el este un lider politic democratic şi un susţinător al libertăţii de exprimare în interiorul PSD, nu dictatorul rapace criticat de ex-premierul Victor Ponta, edilul Mihai Chirica sau europarlamentarul Cătălin Ivan.

Războiul cu Iohannis

Potrivit aceloraşi surse, lansarea unor astfel de amendamente “cu adresă” semnifică şi un nou episod în lupta de uzură cu preşedintele Klaus Iohannis, care, după ce a lăsat de izbelişte (oficial) proiectul referendumului referitor la continuarea luptei anticorupţie, e nevoit să rămână fără replică politică, în faţa acestor jocuri de glezne operate pe plan parlamentar (şi nu numai). Este foarte posibil că, în viitorul apropiat, PSD să mai lanseze astfel de “baloane de încercare”, pentru a lua pulsul opoziţiei, presei şi a opiniei publice. La urma urmei, tactica e simplă: amendamentele şi propunerile care vor cauza scandal şi dezbatere autentică vor fi retrase (în funcţie de context şi interese), iar cele care vor fi strecurate cu succes vor avea toate şansele să devină texte de lege, graţie largii majorităţi parlamentare PSD-ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *