Skip to content
Internațional

UPDATE Ana Birchall, după atacul terorist de la Kabul: Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru asigurarea securităţii cetăţenilor în faţa actualelor ameninţări

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 22:08

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a transmis un mesaj de condoleanţe familiei românului decedat în urma atacului terorist de la Kabul, ea adăugând că astfel de atacuri sunt profund condamnabile.

" "

Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii unui reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul şi rănirea gravă a altuia, în urma unui atac terorist care a avut loc in noaptea de luni spre marţi, la Kabul, în Afganistan. Din păcate, acţiunile teroriste continuă să curme vieţi nevinovate peste tot în lume. Astfel de atacuri sunt profund condamnabile! Aşa cum am afirmat de fiecare dată, prin colaborare şi cooperare internaţională, trebuie să ne concentrăm eforturile pentru asigurarea securităţii cetăţenilor în faţa actualelor ameninţări, în mod special în prevenirea şi combaterea terorismului. Condoleanţe familiei românului pentru greaua pierdere şi multă putere de luptă celui rănit pentru a trece peste această cumpănă!„, este mesajul publicat de ministrul Ana Birchall, pe Facebook.

—————————————————————————————————————————————

UPDATE 21:48

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a spus marți la Antena 3 că s-ar impune funeralii naționale pentru diplomatul român ucis luni noaptea în atentatul terorist al talibanilor asupra ambasadei României din Kabul (Afghanistan). Mănescu a zis că funeraliile naționale s-ar impune având în vedere actul de curaj de care a dat dovadă românul în vârstă de 43 de ani.

Diplomatul român mort făcea parte din structura de securitate a misiunii diplomatice și avea 43 de ani. El a murit în timp ce îi salva pe restul diplomaților din ambasada de asaltul taliban. Românul ucis „și-a dat viața pentru a-i salva pe ceilalți, într-un efort de a combate acest atac terorist”, a afirmat ministrul de Externe.

—————————————————————————————————————————————–

UPDATE 21: 37

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a vorbit la Antena 3 despre diplomatul român, în vârstă de 43 de ani, care a murit în urma atentatului terorist de la Afganistan.

Din păcate, se întâmplă astfel de tragediii în campusul în care-și desfășoară activitatea diplomații. În Ambasada României de la Kabul a avut loc acest atac terorist. De data aceasta un cetățean român a fost ucis, iar altul a fost grav rănit. Cetățeanul rănit urmează să fie transferat în Europa”.

În funcție de cererile pe care ni le vor da cei de la MAE, vom lua deciziile cele mai bune. În funcție de ce va fi nevoie, de avioane de transport, noi vom fi la dispoziție. Trebuie să vedem care sunt măsurile de luat”, a mai spus Gabriel Leș.

Ceea ce trebuie să înțelegem foarte serios și clar e că pentru securitatea României, militarii sunt în prima linie. Încă există jertfe ale militarilor români”. 

————————————————————————————————————————————

UPDATE 21:27

Atacul de la Kabul a ţintit Ambasada României de acolo şi angajatul român care a murit, dându-şi viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, era născut în 1976 şi făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice, a declarat, marţi, ministrul de Externe, Ramona Mănescu, informează Agerpres.

Este un moment foarte tragic pentru România, în principal nu doar pentru misiunea noastră diplomatică acolo, nu doar pentru Ministerul Afacerilor Externe, pentru România, pentru că un om şi-a pierdut viaţa, practic, un om tânăr şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi, într-un efort de a combate acest atac terorist. (…) Realmente şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Şi-a făcut datoria până în ultimul moment„, a spus Ramona Mănescu, la Antena 3.

Totodată, Mănescu a precizat că românul rănit este „în afara oricărui pericol, este stabil”.

Ministrul de Externe a adăugat că, în această situaţie, reprezentanţii misiunii diplomatice române au colaborat cu Ministerul român al Apărării. „Suntem în contact cu colegii de la Apărare. Cu ei am făcut şi evacuarea în baza NATO şi probabil vom face şi transportul colegilor către casă„, a detaliat ea.

Mănescu a vorbit despre situaţia de securitate din Afganistan.

Este incredibil cum în continuare, cu toate eforturile pe care România şi toate ţările partenere NATO le fac în Afganistan, în continuare avem aceste atacuri teroriste. (…) S-a întâmplat acum să atace misiunea română acolo, dar este la ordinea zilei această situaţie”, a punctat Mănescu.

Ea a spus că priorităţile sunt repatrierea angajaţilor ambasadei şi găsirea unui spaţiu pentru desfăşurarea activităţii misiunii diplomatice în viitor.

În acest sens, ministrul de Externe a vorbit despre angajamentul României în misiunile antiteroriste.

Cu atât mai mult suntem datori să continuăm lupta noastră împotriva terorismului şi să rămânem alături de partenerii din NATO şi în Kabul şi în orice alt loc este nevoie de noi„, a subliniat Mănescu.

 

————————————————————————————————————————————

UPDATE 21:10

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 3 septembrie a.c., un mesaj de condoleanțe, în urma atacului terorist comis la Kabul, Afganistan, soldat cu moartea unui reprezentant al misiunii diplomatice a României și rănirea gravă a altui cetățean român.

Condamn cu fermitate atacul terorist laș care, din păcate, a pus capăt vieții unui cetățean român și a rănit grav un alt cetățean român din cadrul Ambasadei României la Kabul”, a afirmat șeful statului.

————————————————————————————————————————————–

UPDATE 21:03

Premierul Viorica Dăncilă condamnă atacul terorist din Afganistan. „Acest act de o cumplită cruzime în care au fost ucişi mai mulţi cetăţeni străini şi peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea şi nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaţionali, în lupta împotriva terorismului„, afirmă Dăncilă.

Condamn ferm atacul terorist sângeros din Afganistan, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit. Acest act de o cumplită cruzime în care au fost ucişi mai mulţi cetăţeni străini şi peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea şi nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaţionali, în lupta împotriva terorismului”, afirmă Viorica Dăncilă, într-o postare pe Facebook de marţi seară.

Premierul Dăncilă le transmite condoleanţe familiei cetăţeanului român care şi-a pierdut viaţa în urma acestui atac, precum şi tuturor celor care au pierdut pe cineva drag, iar celor răniţi le doreşte multă sănătate şi putere pentru a se recupera cât mai rapid.

Guvernul României îşi reafirmă sprijinul pentru acţiunile de instaurare a păcii şi stabilităţii durabile în Afganistan”, mai afirmă Dăncilă.

————————————————————————————————————————————-

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în urma unui atac terorist care a vizat campusul în care se află ambasada, anunţă MAE, care condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare, potrivit News.ro

În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit. Cetăţeanul român rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate”, precizează MAE.
Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.
Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noştri. Transmitem sincere condoleanţe familiei victimei şi recuperare rapidă persoanei rănite”, menţionează instituţia.
Atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol. Ministrul Ramona Mănescu a explicat la Antena 3 că atacul a început în seara de 2 septembrie şi a fost unul susţinut, cu maşini capcană, cu mitraliere, durând câteva ore. Spre dimineaţă oamenii au fost evacuaţi, iar acum sunt în siguranţă într-un campus NATO.

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe şi cu toate autorităţile competente în vederea repatrierii trupului neînsufleţit, precum şi a transferului, în condiţii de siguranţă, a cetăţeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare”, anunţă Ministerul de Externe.

" "

1 comentariu la “UPDATE Ana Birchall, după atacul terorist de la Kabul: Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru asigurarea securităţii cetăţenilor în faţa actualelor ameninţări

  1. Ce buni su tem la condoleanțe. Dar cand Dragnea (o bestie ce trebuie sa aibă soarta romanului mort la Kabul) tăia bugetele serviciilor nu a mișcat un deget, si era tot pe aceiași funcție. Nu trebuie sa treacă decenii ptr ca prostia sa plătească. Și n-au trecut și nici plata nu s-a încheiat. Butelia explodată zilele trecute a fost un semnal greșit interpretat de Jandarmeria română (cea care se pare ca a preluat, în varianta drăgnistă, controlul operațiunilor de securitate interne si externe, la toate nivelurile.
    Așa e prin aceste locuri: prostul face regula și deșteptul pleacă si-l asă de capul lui!

    Să nu uităm: nu am înțeles nimic din greșelile trecutului nostru și am făcut prostii cu ghiotura, repetandu-le, și se pare ca încă continuăm în această tradiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *