Skip to content
Politică

UPDATE Angajament politic, votat în BEX al PNL: documentul va ajunge pe masa coaliției de guvernare

Inquam Photos/Octav Ganea

UPDATE 16:28

Liderul PNL Florin Cîţu a anunțat, după şedinţă, că va prezenta în coaliţie acest angajament pe care partidul şi l-a asumat.

„Astăzi, au fost câteva subiecte importante. Angajamentul pe care l-am semnat la PNL, pentru a susţine alocarea de la buget a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de Apărare. Acesta este un angajament pe care PNL şi l-a luat şi îl va propune în coaliţie”, a spus Florin Cîţu, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

——————

Un angajament politic a fost votat, marți, în ședința Biroului Executiv al Partidului Național Liberal (PNL). Documentul votat de liberali prevede alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare și va merge pe masa coaliției de guvernare pentru a fi semnat de liderii acesteia.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, 1 martie, după ședința CSAT, în care s-a discutat situația din Ucraina că România va crește procentul din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%. Președintele spunea că este nevoie să creștem capacitatea de apărare a României, în contextul de securitate actual.

„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice: În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile. Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Ulterior, și Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat că PNL susține majorarea bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB și că măsura ar urma să se aplice din 2023.

„Partidul Național Liberal susține această majorare a bugetului Apărării de la 2% la 2,5% din PIB. A fost o discuție cu președintele României, bineînțeles, cred că ar fi bine să spunem de la început cât, și un procent cât mai mare din această cifră să fie alocată pentru partea de investiții sau de achiziții de echipament militar, ca să fie clar pentru ce sunt alocați acești bani. Înțeleg că va fi, și cred că așa este normal, având în vedere că pentru anul acesta bugetul este făcut, începem cu 2023 această măsură.”, a spus Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *