Skip to content
Politică

UPDATE Avertismentul lui Putin / Cât a costat bombardamentul lui Trump. Explozii la o bază iraniană din Siria

eurotv.md

UPDATE 20:17

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit duminică la telefon cu omologul lui iranian, Hassan Rouhani, despre atacul lansate de către Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei, relatează site-ul agenţiei Tass, preluat de Mediafax.

Concret: Putin a avertizat că repetarea unor acțiuni precum bombardamentul american riscă să aducă haos în relațiile internaționale.

”Cei doi lideri au schimbat păreri despre atacul asupra Siriei efectuat de SUA şi aliaţii săi. Putin şi Rouhani au fost de acord că acţiunea a fost ilegală şi că afectează perspectivele reglemetării conflictului sirian. Vladimir Putin a subliniat că dacă astfel de acţiuni care încalcă prevederile Cartei ONU vor continua, atunci se va instaura haosul în relaţiile internaţionale”, a transmis Administraţia Prezidenţială de la Moscova.

————————————-

UPDATE 10:46

Vedeți în cele ce urmează care a fost costul bombardamentului ordonat de către președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Numai rachetele Tomahawk trase de americani în atacul de vineri spre sâmbătă au costat 165,2 milioane de dolari, scrie Adevărul.ro, adăugând că preşedintele sirian Bashar Al-Assad s-ar fi ascuns în timpul atacului într-un buncăr dintr-o bază rusească.

Francezii au tras şi ei 12 rachete de croazieră potrivit informaţiilor furnizate de Elysee. Dintre acestea, trei rachete de croazieră navale MdCN, cu o rază de 1.000 km şi o precizie de un metru, au fost trase de o fregată multirol (FREMM). Este pentru prima dată când Franţa a folosit într-o misiune reală aceste rachete. Franţa se alătură astfel clubului restrâns de state care deţin astfel de rachetă de croazieră , cum ar fi Statele Unite (Tomahawk) sau Marea Britanie, rachete de croazieră la bordul navelor de război. Aceste rachete, dezvoltate de grupul francez MBDA, sunt foarte scumpe, potrivit postului de televiziune francez BFMTV. În conformitate cu Legea finanţelor 2015, fiecare costă 2, 86 milioane de euro, aproape de două ori mai mult ca Tomahawk american (1,5 milioane de euro). Numai avioanele Tornado britanice au tras 31 de rachete Storm Shadow, fiecare costând 750.000 de lire sterline (862.000 de euro). Au fost lansate 76 de rachete către prima ţintă, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare de la Barzeh, 57 dintre ele fiind rachete Tomahawk de croazieră, iar 19 de tip aer-sol JASS.

————————————-

UPDATE 10:04

Mai multe explozii au avut loc sâmbătă seară la o bază iraniană din nordul Siriei, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate siriene, existând suspiciuni că este vorba de un bombardament efectuat de Israel, relatează Mediafax, citând presa israeliană.

Exploziile au fost semnalate sâmbătă seară la o bază militară iraniană din zona Jabal Azzan, la periferia oraşului sirian Alep, au declarat surse citate de presa siriană. Martorii au declarat că exploziile sunt rezultatul unor raiduri aeriene, cel mai probabil israeliene.

Publicaţia Al-Mayadeen, aparţinând mişcării şiite Hezbollah, susţine că exploziile au fost declanşate accidental, într-un depozit de muniţie.

Baza militară iraniană vizată este utilizată de militari iranieni şi de membri ai mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliaţi ai regimului Bashar al-Assad.

Unele surse susţin că mai multe persoane au fost ucise şi rănite în urma exploziilor.

Surse militare citate de postul britanic Sky News au confirmat că a fost vorba de un raid aerian, precizând că baza iraniană fusese evacuată de teama bombardamentelor americane.

Incidentul intervine la mai puţin de 24 de ore de la bombardamentele punctuale efectuate în Siria de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, ca ripostă la un atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.

—————————–

UPDATE 9:46

Citiți în cele ce urmează despre eșecul suferit vineri de către Rusia la Organizația Națiunilor Unite.

Astfel, membrii Consiliului de Securitate al ONU au votat împotriva adoptării unui proiect de rezoluţie ce prevedea condamnarea acţiunii militare efectuate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa în Siria, catalogată drept o „agresiune” împotriva Siriei, informează site-ul cotidianului The Telegraph, preluat de Mediafax.

Proiectul de rezoluţie stipula condamnarea de către Consiliul de Securitate a „agresiunii SUA şi aliaţilor săi împotriva Republicii Arabe Siriene” şi cerea „încetarea imediată şi fără întârziere a agresiunii împotriva” regimului de la Damasc.

Rusia avea nevoie de votul a cel puţin nouă membri ai organismului pentru adoptarea rezoluţiei. De asmenea, niciunul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (SUA, Mare Britanie, Franţa, China, Rusia) nu trebuie să-şi exercite dreptul la veto.

Rusia, China şi Bolivia au votat în favoarea adoptării proiectului de rezoluţie, opt state au votat împotrivă, iar patru s-au abţinut (Peru, Kazakhstan, Etiopia and Guineea Ecuatorială).

Cu ocazia şedinţei Consiliului de Securitate, Nikki Haley, ambasaodrul SUA la ONU a avertizat că „dacă regimul sirian foloseşte din nou gaze toxice, Statele Unite sunt gata de acţiune”.

Vassili Nebenzia, ambasadroul rus la ONU a acuzat Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie că au „a dat dovadă de un dispreţ flagrant faţă de dreptul internaţional”.

——————————

Statele Unite ale Americii susțin că au noi detalii despre atacul chimic comis zilele trecute în Siria.

Mai precis, SUA ar avea informaţii care indică folosirea gazului neurotoxic sarin, alături de clor, în atacul chimic din 7 aprilie împotriva oraşului Douma din enclava rebelă Ghouta de est din apropierea Damascului, transmite Agerpres, citând presa străină.

CITIȚI ȘI: UPDATE Ce spun Lavrov, șeful ONU și Erdogan / Iohannis și Guvernul României, solidari cu bombardarea Siriei

O sursă oficială americană a declarat că loviturile aeriene de sâmbătă, la care au participat SUA, Franţa şi Regatul Unit, au distrus obiective unde se aflau materiale care ar fi putut fi folosite pentru producerea unor arme chimice, cum ar fi sarinul.

Reprezentanta SUA (a cărei identitate nu este dezvăluită de mass media din străinătate) a explicat că simptomele prezentate de victime – aşa cum au fost descrise de medici, de organizaţii neguvernamentale şi de „alte surse” şi observate prin analiza imaginilor înregistrate în Douma – includ contracţii ale pupilelor, convulsii şi afecţiuni ale sistemului nervos central. Acestea nu sunt provocate de clor, ci sunt specifice expunerii la agenţi neurotoxici. Ea a reamintit că sarinul, un agent din această categorie, a mai fost folosit şi anul trecut, în atacul de la Khan Sheikhoun, care a provocat atunci primele represalii americane împotriva Siriei. Un alt indiciu în acelaşi sens este numărul mare de morţi, de ordinul zecilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *