Skip to content
Politică

UPDATE Bancheri săltați SURSE / Iureș la o instituție: zeci de percheziții vizând Prima Casă

Monitorul de Cluj

UPDATE 13:30

Se pare că mai mulți bancheri au fost săltați de către procurorii Parchetului General în dosarul legat de creditele Prima Casă.

Procurorii PICCJ au dus la audieri mai multe persoane, printre care reprezentanți ai unor bănci comerciale, conform unor surse citate de Sursazilei.ro.

Andreea Chirilă (Manager Portofoliu la Agenția Crângași a Băncii Comerciale Române) este unul din oficialii bancari ridicați de către Parchetul General în dosarul în care procurorii anchetează posibile acte de corupție în acordarea creditelor pentru dosarul Prima Casă.

Potrivit acelorași surse, pe mandatul în baza căruia Chirilă a fost ridicată de dimineață de polițiști de dimineață de la sediul băncii scria că aceasta are calitatea de suspect, acuzația fiind de complicitate la cumpărare de influență.  Totodată, magistrații PICCJ au audiat în această cauză și alți oficiali ai băncii, cel mai probabil urmând ca BCR să se constituie parte civilă în dosarul de față.

——————————–

UPDATE 10:54

FNGCIMM a trimis în urmă cu puțin timp redacției PSnews.ro un comunicat cu privire la percheziții.

„COMUNICAT DE PRESA

Actele procedurale efectuate astazi, 19.07.2018, la sediul FNGCIMM, de catre organele abilitate ale statului, fac parte din cadrul unei investigatii complexe, specializate. Investigația vizează suspiciuni privind savarsirea unor infracțiuni de coruptie in desfasurarea activitatii FNGCIMM, fiind vizata o perioada de timp de cativa ani.

Ancheta este în momentul de fata in plina desfasurare. Avand in vedere limitele de comunicare publica pe aceasta tema, impuse de specificul actiunii, dorim sa-i asiguram pe clientii si partenerii FNGCIMM ca obiectivele strategice, proiectele si programele aflate in derulare se vor desfasura conform graficelor stabilite.

Conducerea a luat toate măsurile necesare astfel incât investigația in derulare sa-si urmeze cursul, fara sa afecteze activitatea curenta si viitoare a institutiei noastre”, a precizat Direcția Marketing, relații clienți și consiliere a FNGCIMM.

———————————————————————-

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) este percheziționat pe motivul că mai mulți angajați ai statului sunt suspectați că au luat mită pentru a da aprobări pentru programul Prima Casă. Zeci de persoane vor fi audiate. Perchezițiile au loc și la alte instituții.

La data de 19.07.2018, începând cu ora 09.00, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) sub coordonarea procurorilor din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din I.G.P.R., pun în aplicare 23 mandate de percheziție domiciliară, în București și județul Ilfov, la o instituție de interes public, la birourile și domiciliile mai multor angajați, cercetați sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție, conform romaniatv.net.

Din materialul probator administrat până în prezent s-a stabilit faptul că persoanele cercetate obișnuiesc să condiționeze urgentarea îndeplinirii actelor ce intră în îndatoririlor lor de serviciu de primirea unor sume de bani.

În concret, cei în cauză condiționează soluționarea cererilor petenților, beneficiari ai unor programe sociale ce implică garanții din partea statului român, de primirea unor foloase patrimoniale necuvenite în mod direct sau prin intermediul unor apropiați, fiind creat astfel un mecanism între funcționarii instituției din diverse compartimente, având ca scop obținerea de beneficii personale.

În acest mod nu se respectă ordinea înregistrării cererilor, nu sunt acordate șanse egale și este încălcat accesul liber al beneficiarilor de bună credință, câștigători fiind doar cei ce se încadrează în ,,prioritățile” angajaților, în schimbul sumelor de bani date ca recompensă.

Vor fi puse în aplicare 8 mandate de aducere pe numele suspecților, urmând a fi audiați și aproximativ 60 de martori.

Concomitent, cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor fi efectuate controale fiscale și verificări de specialitate la o societate comercială deținută de una dintre angajatele cercetate și pentru stabilirea fluxurilor financiare aferente sumelor de bani obținute ilegal de personale implicate în mecanismul infracțional.

Aceste acțiuni vizează și un subofițer din cadrul unei unități militare din București, cercetările față de acesta fiind realizate distinct de către procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Echipele participante la operațiune sunt constituite din polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Institutul Național de Criminalistică, polițiști din cadrul D.G.P.M.B. și I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice. Activitățile beneficiază de sprijinul echipelor de intervenție din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție ,,Vlad Țepeș” a Jandarmeriei Române.

Pentru desfășurarea activităților de astăzi, organele de urmărire penală au fost sprijinite de conducerea instituției angajatoare, în vederea probării activităților infracționale ale persoanelor cercetate.

Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *