Skip to content
Politică

UPDATE Baron local PSD, urmărit penal de DNA. Posibil prejudiciu de peste 1,8 milioane de lei

agerpres.ro

UPDATE 19:38

Președintele CJ Iași, Maricel Popa, își rezervă dreptul de a-și demonstra nevinovăția în fața organelor de cercetare penală și nu comentează informațiile referitoare la dosarul în care este anchetat de DNA pentru abuz în serviciu, potrivit unui comunicat transmis marți Agerpres.

„Ca urmare a comunicatului de presă transmis astăzi (…) de Direcția Națională Anticorupție, referitor la începerea urmăririi penale a președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, facem precizarea că acesta se prevalează de prezumția de nevinovăție și nu comentează informațiile apărute în mass-media. Președintele CJ își rezervă dreptul de a-și demonstra nevinovăția în fața organelor de cercetare penală”, se arată în precizarea transmisă de Biroul de comunicare al CJ Iași.

—————

Un baron local al Partidului Social Democrat (PSD) a fost pus sub urmărire penală de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), într-un dosar cu un posibil prejudiciu de peste 1,8 milioane de lei.

Este vorba despre Maricel Popa, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, acuzat de către DNA de abuz în serviciu într-o speță legată de asfaltarea unor drumuri din județ.

Iată comunicatul integral al DNA, așa cum a fost trimis marți PSnews.ro:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus  continuarea urmăririi penală față de suspecții

POPA MARICEL, la data faptelor și în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean (C.J.) Iaşi, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ACHIŢEI DANIEL-IOAN, la data faptelor director al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (D.J.A.D.P.) Iaşi și consilier personal al președintelui C.J. Iași, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),

 – complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ECHIMOV ION, administrator al S.C. Eky Sam S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

S.C. EKY SAM S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada 2016-2017, suspectul Popa Maricel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul suspectului Achiţei Daniel-Ioan, a încălcat prevederile legale  privind desfășurarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii  judeţene, în sensul că, direct sau prin intermediar, a sistat în mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreținerea drumurilor județene.

Concret, în contextul unui scandal mediatic creat în legătură cu lucrările de întreţinere ce se efectuau pe drumul judeţean 248 A (Iași –Voinești – Țibănești), suspectul Popa Maricel a stopat lucrările respective pe motiv că ar exista nereguli la efectuarea lucrărilor, fără ca această hotărâre să aibă la bază vreo expertiză tehnică.

În plus, procedând în aceeași manieră, suspectul Popa Maricel a determinat excluderea unei societăți din cadrul asocierilor de firme care au câștigat două din contractele amintite mai sus  și înlocuirea acesteia cu una “agreată”.

Într-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infracționale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmei respective în sumă de 717.898 lei.

În celălalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achiţei Daniel-Ioan, activitatea de dezăpezire a drumurilor județene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 a fost retrasă din sarcina aceleiași firme și preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către S.C Eky Sam S.RL în valoare de 1.127.563 lei.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *