Skip to content
Politică

UPDATE Bătăi de cap pentru un ministru: acuzații dure de PLAGIAT

gov.ro

UPDATE 12:54

Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă în care susține că ministrul Florian Bodog a respectat standardele științifice când și-a scris teza de doctorat și că pasajele incriminate fac parte dintr-o lucrare colectivă, fiind elaborate acolo chiar de către actualul guvernant.

Iată precizările integrale ale MS, așa cum apar ele citate de Pro TV:

„Informațiile deținute arată că teza a fost redactată cu respectarea tuturor standardelor de calitate și de etică profesională, iar originalitatea aparține integral autorului tezei, Florian Bodog. Argumentele pe care le cunoaștem și pe care vi le comunicăm sunt că partea generală a tezei a fost elaborată în perioada 1991 – 2001, la Facultatea de Științe Economice a Universității din Oradea, sub coordonarea profesorului. Dr. Mihai Demetrescu. De asemenea, referatele care fac parte din lucrare au fost susținute în aceeași perioadă. Din 2001, Facultatea de Științe Economice a rămas fără dr. Mihai Demetrescu, ca urmare a decesului său; prin urmare, teza respectivă de doctorat nu a mai fost finalizată. La acel moment, Florian Bodog și-a dat acordul ca materialele de cercetare realizate de el să fie folosite ca note de curs pentru studenți. Aceste note de curs nu au fost niciodată publicate anterior, ci au constituit doar suport în procesul didactic. Odată cu înmatricularea la Universitatea de Vest din Timișoara, Florian Bodog a revenit asupra tezei respective de doctorat, a continuat studiile necesare și a finalizat teza de doctorat prin elaborarea părții aplicate, și anume sub coordonarea profesorului Gheorghe Ionescu, directorul școlii necesare. Evident că în această perioadă au fost actualizate datele din literatura de specialitate și bibliografia lucrării, prin citarea completă și corectă a surselor conform standelor academice. Așa numitele suprapuneri între teza realizată de domnul Florian Bodog și fragmenele din manualele care o au autor pe dr. Luciana Daina sunt, în fapt, o preluare a informațiilor care aparțin în întregime domnului Bodog, în calitate de autor al acestora”.

——————————-

Au apărut noi bătăi de cap pentru premierul Mihai Tudose: citiți mai jos despre o acuzație privind un presupus PLAGIAT comis de către unul dintre membrii Guvernului.

Mai exact, este vorba despre ministru Sănătății Florian Bodog, care este acuzat că a plagiat 147 dintre cele 232 de pagini ale tezei sale de doctorat în Științe Economice, intitulată „Managementul și marketingul unităților sanitare” şi susţinută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

Potrivit pressone.ro, de trei cărţi a avut nevoie Florian Bodog pentru a încropi cea mai mare parte a tezei sale de doctorat în Științe Economice, susținută în 2008 la Universitatea de Vest din Timișoara.

Una dintre aceste cărţi este semnată de conferenţiarul universitar Lucia Daina, subordonată și colegă a lui Bodog atât la Facultatea de Medicină unde el a fost decan, cât și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, pe care Bodog l-a condus ca manager. Lucia Daina este actualmente directorul medical al acestui Spital.

O altă carte a fost scrisă de profesorul universitar Petru Armean, decanul Facultății de Moașe și Asistență Medicală de la Universitatea de Medicină (UMF) „Carol Davila” din București, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și actual consilier personal al lui Florian Bodog.

Primele 47 de pagini din teza ministrului Sănătății sunt plagiate, în cea mai mare parte, din volumul intitulat „Management: de la teorie la practică” (autori: Viorel Cornescu, Paul Marinescu, Doru Curteanu și Sorin Toma), publicat în 2003 la Editura Universității din București.

Potrivit pressone.ro, de la pagina 10 până la pagina 22 a capitolului I − intitulat „Conceptul de marketing general și marketing în serviciile de sănătate” −, textul lui Bodog este copiat de la paginile 246-259 ale capitolului 13 din volumul „Management: de la teorie la practică”.

Pentru a masca sursa plagiatului, Florian Bodog citează în note de subsol surse bibliografice care nu corespund realității.

În a doua carte, începând cu pagina 48 și până la pagina 56, conținutul tezei lui Bodog este identic cu cel de la paginile 22-33 din cartea „Manual de management sanitar”, semnată de Lucia Daina, apărută în 2007 la Editura Universității din Oradea. Inclusiv denumirile subcapitolelor sunt identice.

Întreg capitolul „Considerații generale privind sistemele de sănătate”, de la pagina 56 la pagina 84, este copiat de la paginile 123-154 ale cărţii semnate de Lucia Daina.

Pe lângă funcția guvernamentală și cea academică, Florian Bodog este senator și președintele interimar al filialei Oradea a PSD. În trecut, el a fost, concomitent, secretar de stat în Ministerul Sănătății, senator, profesor universitar şi decan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *