Skip to content
Politică

UPDATE Bica, PRIMA REACȚIE după condamnare

Ziua de Constanta

UDPATE 16:15

Alina Bica a oferit prima reacție după ce a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare.

„Eu incep urmarirea penala impotriva domnului Videanu si il favorizez?! Daca voiam sa-l favorizez, acesta nu era deranjat niciodata de DIICOT. E opinia doamnelor judecatoare si o respect”, a spus Bica într-o intervenție telefonică la Antena3.

Decizia magistraților nu este una definitivă.

UPDATE 15:43

Fostul procuror-șef al DIICOT Alina Bica a primit, marți, o lovitură grea în dosarul ANRP 2, în care este judecată alături de ex-ministrul PDL al Economiei Adriean Videanu.

Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a condamnat-o pe Bica la 4 ani de închisoare cu executare, în timp ce pe Videanu l-a achitat, transmite Digi 24.

—————————————-

Zi tensionată. Verdict în procesul Bica-Videanu.

Astfel, Instanţa supremă este aşteptată să dea, în cursul zilei de marţi, o decizie în dosarul în care fostul procuror şef al DIICOT, Alina Bica, este acuzată că l-a favorizat pe fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, prin ridicarea unui sechestru. Sentinţa va putea fi atacată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încheiat, în 23 noiembrie, dezbaterile în dosarul de corupţie al fostului procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, după ce acuzarea şi apărarea au prezentat pledoariile finale. Astfel, acuzarea a cerut condamnarea celor doi la pedepse cu executare orientate spre maximum, în vreme ce apărătorii au arătat că probele nu demonstrează acuzaţiile DNA şi au cerut achitarea clienţilor lor.

După încheierea pledoariilor, în ultimul cuvânt, Alina Bica a arătat în faţa judecătorilor că ancheta penală a început la iniţiativa sa şi că, în cazurile lui Tender şi Videanu, a semnat şase adrese pentru a pune sechestru pe activele Titan Mar.

„Unde-mi este reaua credinţă şi favorizarea infractorului?”, s-a întrebat Bica. Fostul procuror şef al DIICOT a mai spus: ”În cazul Tender am acţionat cu convingerea fermă că mă aflu în faţa unei solicitări venite din partea unei alte instituţii care a invocat raţiuni de stat. N-am văzut niciun procuror trimis în judecată pentru soluţiile date în anchetă”.

Bica a adăugat că a acceptat să-şi piardă funcţia, dar nu şi libertatea. ”Lui Tender Dumnezeu i-a dat mintea să clarifice lucrurile. Presupusa întâlnire pe care a avut-o cu mine nu este demonstrată de nimic altceva. În cazul celor trei procurori audiaţi nu coincide nicio frază. Procesul lui Tender de la Tribunal s-a amânat din chestiuni de procedură. Am acceptat, în urma presiunilor venite din partea lui Coldea, am acceptat să îmi pierd funcţia, dar nu şi libertatea. Cred că sunt cel mai prost infractor din România”, a încheiat Bica.

La rândul său, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a arătat că, pe 20 august 2013, el nu mai era acţionar al societăţii Titan Mar, informează Romaniatv.net

”Dacă facem azi o solicitare la ONRC veţi vedea acelaşi răspuns. Sunt doar acţionar fondator. M-a uimit întocmirea acestui dosar în câteva zile. Nu mi-au dat câteva ore să aduc actele. Dacă procurorul DIICOT care a pus sechestru ar fi respectat legea şi ar fi pus sechestru pe titlurile de valoare nu mai eram astăzi în faţa dumneavoastră. O societate care a fost fanion 80 de ani lasă în spate un oraş mai trist. Am dat jumătate din oamenii din Simeria afară. Aveam export de patru sau cinci milioane de euro, acum avem export de 100.000 de euro. În decembrie 2014, procurorul general a anulat decizia de ridicare a sechestrului pe acţiunile mele. Şi astăzi suntem sub sechestru. Sunt nevinovat”, a conchis Videanu.

În dosarul cunoscut sub numele „Bica 2”, fosta şefă a DIICOT este acuzată de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro, şi a omului de afaceri Ovidiu Tender în dosarul Rafo-Carom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *