Skip to content
Politică

UPDATE Bilanțul protestelor „vestelor galbene”: 1.385 de persoane reţinute. Declarațiile premierului francez

Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, şi prim-ministrul Edouard Philippe au susţinut declaraţii de presă, sâmbătă seară, în care au prezentat un bilanţ provizoriu al manifestaţiilor „vestelor galbene” ce au avut loc în Paris şi în mai multe oraşe din Franţa. Ei au asigurat că situaţia este sub control şi au precizat că este momentul dialogului. Un număr de 1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie.

Pe mai multe străzi ale capitalei franceze au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise.

În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării „Vestelor galbene” a fost reţinut. Şi la Bruxelles au fost înregistrate 400 de arestări din rândul „vestelor galbene”. Prim-ministrul Edouard Philippe a apreciat sâmbătă dimineaţă intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. Donald Trump a transmis, printr-un mesaj publicat online, că protestele care au loc în Franţa în această perioadă sunt o confirmare a punctului său de vedere legat de Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

UPDATE – Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a anunţat că pe teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris.

Un număr de 1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Cifrele sunt provizorii.

„La ora la care vă vorbesc (19.30, ora locală), situaţia este controlată”, a spus ministrul.

Prim-ministrul Edouard Philippe a vorbit după Castaner despre evenimentele de sâmbătă desfăşurate sub numele de „Actul patru”: „Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”, informează news.ro

Philippe a mulţumit în numele Guvernului „tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali.

„Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a concluzionat prim-ministrul.

În Paris, situaţia a revenit la normal, scrie Le Figaro, dând exemple ca Champs-Elysées, gara Saint-Lazare şi Trocadéro, deşi în unele părţi ale Arondismentului 17, din nord-vestul capitalei, mai au loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Violenţe au loc şi în Place de la Republique, potrivit BFMTV.

Numărul răniţilor a ajuns la 118, dintre care 17 membri ai forţelor de ordine.

Preşedintele Emmanuel Macron va face declaraţii la începutul săptămânii viitoare, a confirmat Palatul Elysée pentru Le Figaro, fără a da detalii.

UPDATE: În Franţa au fost reţinuţi, percheziţionaţi şi chestionaţi peste 1.000 de oameni, iar 720 se află în custodia autorităţilor. Cât priveşte Parisul, aici au fost 737 de interpelări şi peste 500, în custodie.

Dintre cei 55 de răniţi de la Paris, trei fac parte din forţele de ordine.

Manifestări şi ciocniri violente au loc, la această oră, şi în Bordeaux, Toulouse, Marsilia, Nisa şi Grenoble.

Punctele considerate nevralgice în Paris sunt Champs-Elysées, Piaţa Saint-Augustin şi Trocadéro.

Pe Champs-Elysées, între manifestanţii pacifişti s-au infiltrat unii violenţi care au început să arunce cu diverse proiectile către forţele de ordine, care au ripostat cu jeturi de gaz lacrimogen.

În Piaţa Saint-Augustin au fost distruse o maşină şi mai multe vitrine, iar un jurnalist Le Figaro a relatat că mulţi dintre „vestele galbene” caută să părăsească Parisul, îndreptându-se spre gări.

Spre Piaţa Trocadéro au trecut 14 camioane ale CRS (forţele de ordine) şi 2 blindate, a comentat un alt jurnalist al ziarului francez.

Baricade, incendieri, distrugerea unor vitrine de magazine şi terase ale unor restaurante s-au numărat printre acţiunile „vestelor galbene”. În ripostă, forţele de ordine au apelat la tunuri cu apă, gaze lacrimogene, au intervenit cu blindate şi au blocat mai multe artere importante ale Capitalei.

Scutieri şi călare, poliţiştii şi jandarmii au intervenit pentru a dispersa mulţimea încă de dimineaţă, din jurul orei 09.00.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe şi ministrul de Interne, Christophe Castaner, s-au întâlnit sâmbătă de două ori, în cadrul celulei de criză organizate la Ministerul de Interne privind manifestările ce au purtat numele de „Actul patru”.

Fără a oferi prea multe detalii, Philippe a apreciat intervenţia forţelor de ordine drept una remarcabilă. El a publicat mai târziu un mesaj pe Twitter, alături de fotografii cu reprezentanţi ai forţelor de ordine: „Recunoştinţă, admiraţie şi susţinere”.

Protestatarii, mai scriu jurnaliştii francezi, vorbesc deja despre o întâlnire de „sâmbătă viitoare”, însă „depinde de ce va spune Macron”.

La Bruxelles, unde are loc o manifestare a „vestelor galbene”, au fost făcute 400 de arestări, iar un poliţist a fost rănit.

La ora publicării acestei ştiri, bulevardul Champs-Elysées era în mare parte evacuat.

Potrivit AFP, casa din l’île d’Ouessant a lui François de Rugy, ministrul Ecologiei şi Dezvoltării Durabile, a fost vandalizată, noaptea trecută, mai multe mesaje anti-guvernamentale fiind scrise pe faţadă şi ferestre.

UPDATE – Treizeci de persoane au fost rănite sâmbătă în confruntările dintre „vestele galbene” şi forţele de ordine, în Paris, iar 508 se află în custodia poliţiei, potrivit noilor cifre transmise de autorităţi.

La Paris, numărul total al celor reţinuţi şi chestionaţi de poliţie şi jandarmerie a ajuns la 615.

Peste 31.000 de persoane protestează sâmbătă în mai multe oraşe din Franţa, între care Grenoble şi Nisa, în cadrul a ceea ce este numit „Actul patru”.

În capitală au avut loc ciocniri violente între cei aproximativ 8.000 de protestatari (cifră comunicată oficial la prânz) şi forţele de ordine pe bulevarde ca Champs-Élysées şi Coi pe străzi precum Marceau şi George V.

Au fost incendiate maşini şi ridicate baricade, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi blindate pentru a dispersa mulţimea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *