Skip to content
Politică

UPDATE BNR, drept la replică / Zamfir, 6 întrebări vitale pentru Isărescu. Ce se ascunde în spatele controalelor de la bănci EXCLUSIV

evz.ro

UPDATE 12:51

Dan Suciu – purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR) îi răspunde tăios lui Daniel Zamfir – senator al Partidului Național Liberal (PNL).

Oficialul Băncii Centrale a trimis vineri în exclusivitate pentru PSnews.ro un punct de vedere scris după ce președintele Comisiei economice din Senat a acordat joi seară o declarație tot pentru PSnews.ro, în care îi adresa șase întrebări guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în principal în ceea ce privește dobânzile de la creditele bancare pentru populație.

Acuzându-l pe PNL-ist că nu a citit documentele pe care Banca Națională i le-a trimis de-a lungul timpului la comisia senatorială, BNR-istul dă asigurări că sistemul bancar din România funcționează bine și că problemele au apărut când parlamentarii au venit cu cel puțin două proiecte de legi „care au pus pe jar sistemul bancar vreo doi ani”.

Iată explicațiile integrale ale lui Dan Suciu:

„În ultima perioadă, dl senator Daniel Zamfir insistă cu o serie de întrebări care nu fac altceva decât să sublinieze faptul că este într-o gravă confuzie în ceea ce privește sistemul bancar și mecanismul de dobândă. Sunt însă profund dezamăgit, ba chiar contrariat de faptul că dl.senator nu a citit documentele pe care BNR i le pune cu regularitate la dispoziție în calitate de președinte al Comisiei economice din Senat – rapoarte trimestriale privind țintirea inflației, rapoarte de stabilitate financiară, minute ale deciziilor de politică monetară. Sunt convins că, dacă le-ar fi citit, nu ar mai fi pus aceste întrebări…

Cu toate acestea, încerc să răspund punctual pentru că aș vrea ca dl senator să scape de aceste frământări.

Întrebarea 1.Parțial adevarat. Băncile din România sunt solide, solvabile, au lichiditate adecvată și acest lucru se datorează ȘI profitului pe care îl obțin.  Înțeleg că pentru dl senator profitul a ajuns ceva condamnabil! Asta este o viziune tare ciudată despre economie. Mai ales că, până zilele trecute, cerea liste cu bănci care nu au plătit impozit pe profit. Deci au sau nu au profit? E bine sau e rău că au? Sau n-au?

 2.Costurile creditelor țin cont și de marja de risc de țară. Și orice analiză care stă la baza calculării acestei marje pune în calcul, din păcate, și riscul legislativ provocat de cel puțin doua inițiative legislative care au pus pe jar sistemul bancar vreo doi ani, a tensionat și a iluzionat consumatorii pentru ca în final să fie considerate neconsituțională – una, și parțial neconstituțională – a doua. Poate dl. Zamfir ar trebui să se gândească și la contribuția domniei sale la această marjă.

Pentru întrebarea 3, același răspuns ca la 2. Întrebările 4 și 6 sunt, iertați-mă, retorice. Ar fi culmea ca dorința cetățenilor și a companiilor să fie să se împrumute cu costuri mai mari! Deci da, e legitim să-și dorească să aibă costuri mai mici, și da Ordonanța 13/2011 reglementează dobânda penalizatoare între persoane fizice și juridice. Și ce e ciudat aici?

Întrebarea 5 arată clar confuzia în care se găsește dl senator. Limitarea dobânzii penalizatoare sau remuneratorie în cazul în care s-a făcut în alte tări, a vizat anumite situații speciale, condiții deosebite, chestiuni de nisă, nu s-a aplicat otova, la tot ce miscă -n țara asta cu un procent aplicat aleatoriu din buzunarul dlui senator. (Apropo, procentul de 50% peste dobanda de politică monetară nu reprezintă marja de profit nici în cele mai minunate perspective).

Cred că răspunsurile schițate aici sunt suficiente. Profit de ocazie să- i urez, sincer, sărbători foarte liniștite domnului senator!”

——————

Senatorul PNL Daniel Zamfir – președintele Comisiei economice din forul parlamentar superior – a oferit joi seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a lansat șase întrebări pentru guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Întrebările – pe care le puteți vedea mai jos – au legătură cu proiectul de lege al parlamentarului liberal de Brașov privind plafonarea dobânzilor, proiect care i-a atras critici dure din partea secretarului general al PNL, Robert Sighiartău, și a purtătorului de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionel Dancă.

CITIȚI ȘI: Uluială în PNL: Un novice liberal ridică glasul la Daniel Zamfir

Redăm lista celor șase întrebări, precizând că Daniel Zamfir a declarat pentru PSnews.ro că îi lasă lui Mugur Isărescu timp de gândire pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, așteptând luni răspunsuri din partea guvernatorului BNR:

„1. Este adevărat că în România băncile locale sunt pe primul loc în topul celor mai profitabile din UE, rentabilitatea fiind de două ori peste media europeană?

2. De ce costurile la credite în România sunt duble faţă de alte ţări din UE?

3. Consideraţi normală marja dobânzii cu 6-8% peste ROBOR la împrumuturi de nevoi personale (deci 8-10%), în condiţiile în care băncile plătesc dobânzi sub 1% la depozite?

4. Consideraţi legitimă dorinţa cetăţenilor şi a companiilor din România să acceseze împrumuturi cu costuri similare celor din ţări precum Germania, Franţa, Austria, Olanda, Belgia şi altele?

5. Este adevărat că ţări precum Germania, Franţa, Spania au limitat dobânzile remuneratorii şi penalizatoare atunci când climatul de afaceri şi educaţia financiară nu au manifestat eficienţa aşteptată?

6. Este adevărat că azi avem în vigoare OG 13/2011, care introduce limitări în ceea ce priveşte dobânda remuneratorie şi cea penalizatoare, dar care – în mod ciudat – nu se aplică şi în relaţia dintre creditori bancari şi nebancari pe de o parte și persoane fizice pe de altă parte?”

În altă ordine de idei: redacția PSnews.ro a discutat cu Zamfir și partea politică a scandalului din PNL provocat de către tandemul Sighiartău-Dancă: l-am întrebat pe șeful Comisiei economice din Senat dacă luni, în ședința Birolui Executiv (BEx) al PNL, a propus cineva sancționarea lui. În schimb, senatorul a negat, precizând că liberalii au discutat mai mult despre poziționarea cu privire la legile justiției.

„Nu s-a luat în discuție chestiunea. S-a discutat mai mult despre strategiile pe legile justiției: ce poziție să luăm, cum să acționăm și așa mai departe. Oricum: în Biroul Executiv sunt senatorii Ben-Oni Ardelean și Alina Gorghiu, semnatari ai proiectului de lege (inițiat de Zamfir – n.r.). Spuneau că urma să ia cuvântul și să se discute subiectul, pentru că toți suntem convinși că informația n-a ajuns corect la Ludovic Orban. Nu cred că a fost informat că este în vigoare această Ordonanță 13 (OG 13 2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti – n.r.), care plafonează dobânzile – atât cele penalizatoare, cât și cele remuneratorii. Plafonează dobânzile între comercianți, le plafonează și pe alea între persoane fizice, dar în mod curios nu se referă la relația comerciant-consumator. Iar eu n-am făcut altceva decât să aplic exact aceeași formulă de calcul”, a relatat Daniel Zamfir.

Întrebat dacă a discutat cel puțin între patru ochi cu Ludovic Orban despre problema declanșată de către Robert Sighiartău și Ionel Dancă, senatorul a negat și a scos în evidență importanța proiectului de act normativ de la care a plecat întreaga dispută.

„Nu. N-am fost contactat, dar mă gândesc și îmi doresc ca la următoarea ședință a Biroului Executiv să discutăm acest subiect, pentru că vreau ca toată lumea să fie convinsă că această măsură în niciun caz nu e vreuna care contravine unei economii de piață – în primul rând, pentru că ea a fost adoptată și de alte țări din Europa (Germania, Franța, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Slovenia) atunci când politicile economice și măsurile de educare financiară a populației n-au dat rezultatele scontate. Până la urmă, o asemenea măsură nu face altceva decât să încurajeze mediul privat, împrumuturile către mediul privat. Noi toți vorbim despre faptul că nu e bine, nu e sănătos s-avem o creștere economică bazată pe consum. Cu atât mai nesănătos ca această creștere economică bazată pe consum să fie și pe datorie”, a punctat PNL-istul.

VEDEȚI ȘI:Pân-aici le-a fost! Zeci de bănci, călcate de Consiliul Concurenței

Același parlamentar liberal a explicat pentru PSnews.ro de unde a pornit controlul anunțat luni de către Consiliul Concurenței la zeci de bănci și instituții financiare nebancare (IFN), CC suspectând „schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial între companii concurente pe piaţa leasingului financiar şi a creditului de consum”. Concret: Daniel Zamfir a precizat că acțiunea CC vine după o solicitare în acest sens adresată președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, de către Comisia economică din Senat.

„Anunțul ăla vine după o solicitare pe care am făcut-o la Comisia economică acum două-trei săptămâni, când l-am audiat pe Bogdan Chirițoiu și i-am cerut în mod expres să înceapă controale la aceste societăți. Are și hârtie în sensul ăsta de la noi; deci nu i-a venit ideea peste noapte. De asemenea, i-am spus că așteptăm până la sfârșitul anului rezultatul controlului de la celelalte bănci pe care le suspectăm de practici înșelătoare, în afară de Raiffeisen. După cum știți, ANPC-ul a dat ordinul acela doar pentru Raiffeisen; numai că din sesizările numeroșilor consumatori reiese că sunt cel puțin 6 bănci care au practicat aceleași metode în contracte ca Raiffeisenul. Și atunci eu l-am sesizat pe Chirițoiu, să demareze controale și la celelalte bănci care au făcut același lucru ca Raiffeisen. Și așteptăm rezultatul controlului. Este o acțiune binevenită, chiar dacă întreprinsă târziu – Consiliul Concurenței ar fi trebuit să se sesizeze de mult timp, nu neapărat la solicitarea Comisiei economice”, a încheiat Zamfir.

2 comentarii la “UPDATE BNR, drept la replică / Zamfir, 6 întrebări vitale pentru Isărescu. Ce se ascunde în spatele controalelor de la bănci EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *