Skip to content
Politică

UPDATE Bode: Trebuie să acordăm o atenţie egală tuturor rutelor europene de migraţie şi că trebuie să avem o abordare europeană unitară

Inquam Photos / George Călin

UPDATE 20.48

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că trebuie acordată o atenţie egală tuturor rutelor europene de migraţie şi trebuie să existe o abordare europeană unitară, care să răspundă preocupărilor statelor membre care se află sub presiune migratorie. ”Într-adevăr, situaţia din unele ţări de origine este îngrijorătoare. De aceea, este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migraţiei şi să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine şi de tranzit”, arată el.

”Am participat astăzi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizată de Preşedinţia cehă a Consiliului UE. Dezbaterile au vizat evaluarea provocărilor migraţioniste de-a lungul tuturor rutelor europene de migraţie. Migraţia ilegală este o temă deosebit de importantă la nivel european şi apreciez iniţiativa Preşedinţiei cehe a Consiliului UE de a aborda acest subiect care ne preocupă constant pe toţi. Am subliniat în intervenţia mea că trebuie să acordăm o atenţie egală tuturor rutelor europene de migraţie şi că trebuie să avem o abordare europeană unitară, care să răspundă preocupărilor statelor membre care se află sub presiune migratorie. Într-adevăr, situaţia din unele ţări de origine este îngrijorătoare. De aceea, este necesar să continuăm să abordăm dimensiunea externă a migraţiei şi să avem un parteneriat consolidat cu statele de origine şi de tranzit, precum şi cu partenerii internaţionali”, a arătat Lucian Bode, vineri, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că este nevoie de mai multe acţiuni concrete la nivel european pentru combaterea traficului de migranţi.

”În acest sens, doresc să salut Planul de Acţiune prezentat şi propus astăzi de către Comisia Europeană pentru ruta Mediteranei Centrale, care asigură o abordare practică şi comprehensivă a provocărilor cu care se confruntă statele mediteraneene. În acelaşi timp, deşi România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest, susţin propunerea partenerilor europeni de a avea un Plan de Acţiune concret şi pentru ruta Balcanilor de Vest, care să ajute cu mijloacele cele mai adecvate statele care se confruntă cu mari presiuni migratorii în acest moment. Cred că această abordare este importantă şi pentru Austria, dar şi pentru Preşedinţia cehă a Consiliului UE”, a subliniat Bode.

El a menţionat că a avut întrevederi bilaterale cu Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, şi cu Vít Rakušan, ministrul de interne ceh, reprezentant al actualei Preşedinţii a Consiliului UE.

”Am ţinut să le mulţumesc personal celor doi interlocutori pentru sprijinul nemijlocit şi eforturile extraordinare pe care le fac pentru adoptarea deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen în luna decembrie”, a explicat Lucian Bode.


Romania este la un pas de intrarea in Schengen. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, este vineri la Bruxelles, unde va avea loc Consiliul JAI.

„Astazi, ministrii de interne din UE se vor intalni la Bruxelles pentru a discuta despre problema migratiei, dar si chestiuni despre aderarea celor trei state la spatiul Schengen–Romania, Bulgaria si Croatia, pentru ca in aceste zile statul roman a negociat cu statele care s-au opus pana in prezent pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen, iar ministrul de interne, Lucian Bode, a avut o discutie cu omologul sau din Austria, cu care a discutat despre modul in care am putea fi sustinuti de statul austriac.

Se duc inca negocieri din partea statului roman cu statele care s-au opus pana acum, Olanda, Suedia si Austria, state care au declarat ca nu ne-ar sustine dat fiind faptul ca problema migratiei este o chestiune foarte importanta.

In aceasta dimineata problema migratiei va fi pusa pe agenda extraordinara a Consiliului JAI, este Consiliul inainte de votul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

In prezent, sursele politice atat din parlamentul Romaniei, cat si din parlamentul de la Bruxelles sustin ca Romania este pregatita sa intre in spatiul Schengen.”, scrie antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *