Skip to content
Brașov Știri locale

UPDATE Brașov: Un bărbat decedat cu două certificate de deces cu diagnostice diferite, luat înapoi de spital

coronavirus Inquam Photos / Virgil Simonescu

UPDATE

Haos și pericol pentru familie în cazul pacientului decedat la Făgăraș, pe numele căruia au fost emise două certificate de deces. Deși bărbatul fusese testat pentru COVID cu puțin înainte să moară, nu toate cadrele medicale știau de probele recoltate, transmite Digi24.

Așa se face că, după deces, trupul neînsuflețit a fost predat familiei fără nicio măsură de precauție.

Abia câteva ore mai târziu familia a aflat de la DSP Brașov că decedatul era infectat cu noul coronavirus. Și, culmea, tot familia a anunțat apoi spitalul.

Emil Mocan avea 74 de ani și a decedat pe 1 ianuarie la spitalul municipal din Făgăraș. În cele 13 zile de spitalizare, pacientul a fost testat Covid de două ori. Primul rezultat a fost negativ. Al doilea, venit când pacientul era deja mort, și se afla la capelă, era pozitiv.

Claudiu Mocan, fiul decedatului: În acte nu există COVID, nimic. După două-trei ore am primit un mesaj pe telefonul mobil de la DSP, cică ar fi avut COVID.

Am sunat la spital, și la spital mi-a spus că trebuie să-l înmormântăm exact în noaptea asta. Cum să-l înmormântez exact atunci, nu e făcută groapă, nu e vorbit cu preotul, nimic, nu pot să-l înmormântez doar așa. Mai departe, l-au luat ei, au sunat la pompe funebre, l-au luat, nu știm unde l-au dus, nu mi-a răspuns nimeni la întrebare, absolut nimic.

Potrivit protocolului, odată cu testarea COVID, pacientul decedat nu poate fi scos din spital până nu vine rezultatul. Or, în acest caz, medicii nici nu știau de recoltarea celui de-al doilea test.

Andreea Patachi, medic anatomopatolog: Nu am știut în acel moment că s-a recoltat cel de-al doilea test.

Medicii au aflat și că mortul fusese infectat cu noul coronavirus tot de la fiul pacientului. Astfel că, odată cu rezultatul testului, au fost nevoiți să modifice certificatul constatator.

Marius Moldovan, medic specialist Medicină Internă: Ne-a sunat că a primit un mesaj de la DSP că rezultatul este pozitiv. Este o completare doar a diagnosticului etiologie COVID pentru în cazul în care cineva intenționa să verifice de ce a fost înmormântat prin protocolul COVID, să existe dovada că domnul a fost COVID pozitiv.

În urma sesizării făcute de fiul bărbatului decedat, la spitalul din Făgăraș a fost deschisă o anchetă internă.

Mihaela Pandrea, manager Spitalul Municipal Făgăraș. Ancheta este în desfășurare. Cum am aflat, când a trimis domnul Mocanu sesizare, am convocat Comitetul de disciplină. Se analizează cazul.

Claudiu Mocan, fiul decedatului: Ei l-au trecut de COVID a doua oară, dar DSP-ul nu m-a ținut 14 zile în izolare. Nu au venit nici la înmormântare să întrebe pe nimeni, nimic. Nu știu, a fost COVID, atunci de ce nu am stat 14 zile în izolare?! Eu l-am atins de nu știu câte ori, am stat două ore numai lângă el.

Fiul pacientului mort a depus plângeri la Poliție, Parchet, dar și la Colegiul Medicilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Caz șocant în Făgăraș. Pe numele unui pacient care a murit la spitalul din localitate, au fost emise două certificate de deces cu două diagnostice diferite. Culmea, semnate de același medic, transmite Digi24.

Pacientul a decedat anul acesta pe data de 1 ianuarie la Spitalul Municipal din Făgăraș.

Primul certificat de deces menționa că omul a murit din cauza agravării mai multor boli de care suferea, iar în al doilea certificat, pe lângă aceste boli era specificat faptul că pacientul în vârstă de 74 de ani avea COVID-19.

În cele 13 zile de spitalizare, pacientului i s-au făcut două teste pentru COVID-19, al doilea însă a fost emis după moartea bărbatului.

Între timp, pacientul care a decedat la spital a fost depus la capelă, unde fiul său a stat cu el. Ulterior, fiul bărbatului a fost sunat de Direcția de Sănătate Publică și a fost anunțat că tatăl său a fost confirmat pozitiv cu COVID-19.

Potrivit medicilor, al doilea certificat de deces reprezintă o completare la primul certificat.

La spital s-a deschis o anchetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *