Skip to content
Politică

UPDATE Bugetul de stat pe 2018/ Ce ministere au primit aviz favorabil

radiocluj.ro

UPDATE 10:44

Comisiile de specialitate ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe 2018, în forma propusă de Guvern.

Conform propunerii, anul viitor, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmează să aibă un buget de 25,4 milioane de lei (majorare cu 44,6% față de 2017), potrivit Agerpres.ro

Parlamentarii din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților și din Comisia românilor de pretutindeni a Senatului au acordat 10 voturi „pentru” și opt „împotrivă” pentru proiectul de buget al acestui minister.

Senatorii și deputații din comisii au decis să transmită la comisia de fond amendamentele incluse în anexa proiectului de buget, unde urmează ca acestea să fie dezbătute.

———————————-

UPDATE 10:39

Comisiile de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil marți, cu un amendament, bugetul Ministerul Administrației și Internelor pentru 2018.

Avizul pozitiv a fost dat cu 15 voturi „pentru” și nouă „împotrivă”, potrivit Agerpres.ro

În anul 2018, bugetul alocat MAI este mai mare cu 20,7% . (…) Obiectivele strategice ale MAI pentru anul 2018 rămân aceleași și ele privesc asigurarea unui grad ridicat de siguranță a persoanelor și de protecție a patrimoniului, creșterea capacității ministerului de gestionare a evenimentelor majore, creșterea eficienței și capacității administrative a ministerului. Pentru anul 2018, limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru minister sunt în sumă totală de 15.311,9 milioane lei, din care de la surse buget de stat 14.856 milioane lei„, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la ședința comisiilor.

Deputatul PNL Mircea Paul Dobre a anunțat că liberalii nu vor vota bugetul considerându-l nerealist.

Amendamentul admis de comisii se referă la alocarea de fonduri în sumă de 346.545 lei și includerea în programul anual de investiții al MAI, pentru demararea întocmirii documentelor tehnico-economice premergătoare depunerii cererii de finanțare din fonduri europene nerambursabile, a lucrărilor de creștere a eficienței energetice a clădirii Palatului Administrativ al județului Bistrița-Năsăud.

Mai mult, și bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2018 a primit, marți, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputaților și Senat.

Astfel, 36 de parlamentari au votat pentru și 15 împotrivă.

În cadrul dezbaterilor, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, a declarat că un pachet legislativ important cuprinde Legea minelor, Legea resurselor minerale și Legea redevențelor, acesta urmând să intre în sesiunea parlamentară viitoare.

Prioritățile strategice ale Ministerului Economiei sunt: dezvoltarea competitivă a industriei, managementul resurselor minerale ne-energetice și al dezvoltării durabile, implicarea industriei naționale de apărare în procesele privind înzestrarea armatei și consolidarea protecției consumatorilor, proprietate intelectuală, invenții și mărci, protecția consumatorilor, transportul energiei electrice și gazelor naturale, infrastructura calității și supravegherea pieței, în concordanță cu cerințele economiei de piață și pentru stimularea inițiativei operatorilor economici. Un pachet legislativ important, la care Ministerul Economiei este șef de filă, îl reprezintă Legea minelor, Legea resurselor minerale și Legea redevențelor. Intenția noastră este să venim în fața dvs. cu acest pachet de legi și sperăm ca, la începutul sesiunii parlamentare, să le avem deja în Parlament. Intenția mea este de a scoate de sub Transelectrica această bursă de energie electrică (OPCOM, n.r.) și să fie total independentă, sub Ministerul Economiei„, a spus Șimon.

Acesta a precizat, totodată, că Ministerul Economiei și Ministerul Apărării Naționale au semnat un acord pentru construcția unui transportor în România, iar la momentul actual se așteaptă un aviz de la autoritatea pentru Concurență pentru crearea unei societăți mixte româno-germane care să se ocupe de această producție la uzina de la Moreni.

Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Apărării Naționale au semnat un acord pentru construcția unui transportor. Așteptăm de la Concurență dacă putem merge mai departe sau nu cu construcția transportorului Agilis 8×8, la uzinele de la Moreni, printr-o societate mixtă româno-germană. Ministerul Economiei are alocat pentru industria de apărare un buget de 53.000 lei„, a menționat ministrul Economiei.

La finele lunii noiembrie, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, declara că România va lansa, până la sfârșitul anului 2019, un prototip al unui transportor blindat flotabil, ce va fi produs la Uzina Mecanică Moreni, în cooperare cu o companie germană. Oficialul a subliniat că transportoarele blindate care vor fi produse la Moreni vor intra în dotarea Armatei Române și se vor alătura celor 227 de transportoare Piranha care vor fi achiziționate, în perioada imediat următoare, de statul român.

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul Economiei are prevăzută o alocare de 355,866 milioane de lei (credite bugetare), în creștere cu 104,88% față de execuția preliminată din 2017. De asemenea, creditele de angajament se ridică la valoarea de 366,666 milioane lei.

Cheltuielile curente alocate pentru 2018 sunt estimate la 293,510 milioane de lei (din credite bugetare), mai mult cu 71,27% în comparație cu anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 64,080 milioane lei, în creștere cu 34,21% față de alocarea din anul anterior.

Totodată, bugetul prevăzut pentru 2018, din credite bugetare, pentru Bunuri și Servicii, este de 21,404 milioane lei (+45,38%), iar în ceea ce privește proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 — 2020 vor fi alocate 10,359 milioane de lei, cu 277,93% peste valoarea din anul 2017.

—————————————————

Zi de foc pentru bugetul României. Astăzi încep dezbaterile în Parlament pentru ca proiectul bugetului pentru 2018 să primeasca votul final. Sunt aproape 4000 modificări ce trebuie discutate. Sunt alocați bani pentru creșteri de salarii și pensii. Votul final este programat într-o şedinţă comună a Legislativului, în 21 decembrie.

Parlamentarii au avut termen până luni, la ora 9:00, să depună amendamente. PNL a anunţat că a depus peste 350 de amendamente la proiectul de buget pe 2018, printre care se numără eliminarea supraaccizei la carburanţi, mărirea pensiilor cu 9% şi eliminarea OUG pentru TVA split. USR a depus 270 de amendamente, dorind mai puţini bani la „Programul Naţional de Dezvoltare Locală” (PNDL) şi fonduri mai mari pentru infrastructură, sănătate şi educaţie. Cele mai multe amendamente, peste 3.000, au fost însă depuse PMP, potrivit news.ro.

De marţi, de la ora 9:00, vor începe dezbaterile bugetului în comisiile Parlamentului, tot marţi, între 10:00 şi 14:00 urmând să aibă loc dezbateri generale în Comisiile de buget reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Începând de miercuri şi până sâmbătă sunt programate dezbateri pe amendamente pentru redactarea raportului în cadrul comisiilor de buget, iar votul final în plenul reunit al Parlamentului va avea loc pe 21 decembrie.

Guvernul a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută proiectul de buget pe 2018, în care sănătatea, educaţia şi investiţiile sunt anunţate ca domenii prioritare.

Cabinetul Tudose estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanţă pentru toţi salariaţii din sistemul public, creşterea salariului minim şi mediu net în întreaga economie (public şi privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% şi a pensiei minime cu 23%, potrivit Guvernului. Legat de persoanele cu dizabilităţi, bugetul prevede creşterea indemnizaţiei acestora cu 30% de la 1 ianuarie.

În acelaşi timp, în buget s-au alocat 4,5 miliarde lei pentru programele de ajutor de stat care vor demara anul viitor.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi in veniturile bugetare pe 2018 le înregistrează contribuţiile sociale, cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize cu 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit cu 2,3% din PIB.

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.

Totodată, cheltuielile de personal sunt estimate la 81,2 miliarde lei, o creştere de 11,6 miliarde lei faţă de anul 2017, pe fondul aplicării Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistenţa socială ajung în 2018 la 98,6 miliarde lei, respectiv 10,9% din PIB.

Cheltuielile cu bunurile şi serviciile vor fi în anul 2018 – 39,9 miliarde lei (4,4% din PIB), în timp ce cheltuielile cu datoria publică sunt estimate la 12,1 miliarde lei ( 1,3 % din PIB), potrivit proiectului. Cheltuielile cu investiţiile în anul 2018 vor fi de 38,5 miliarde lei ( 4,2% din PIB), în creştere cu 13 miliarde lei faţă de anul 2017, potrivit estimărilor Guvernului.

Guvernul vrea să aloce mai mulţi bani anul viitor pentru mai multe ministere, în special pentru Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministerul Educaţiei, dar vrea să taie din bugetele Ministerului Muncii, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Ministerului Justiţiei.

Totodată, Serviciul Român de Informaţii (SRI), Serviciul de Informaţii Externe (SIE), Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) vor avea bugetele majorate anul viitor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *