Skip to content
Politică

UPDATE Cade cel mai greu cap de până acum: Carmen Dan vrea DEMITEREA șefului IGPR

radiocluj,ro

UPDATE 16:37

Prim-ministrul Mihai Tudose va lua o hotărâre în ceea ce îl privește pe Bogdan Despescu după ce va discuta cu el mâine (miercuri), relatează Digi24.

——————

Cade cel mai greu cap de până acum, de la începutul crizei apărute în jurul polițistului acuzat de pedofilie: demiterea șefului de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a fost cerută de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Concret: guvernantul a anunțat marți că a solicitat înlăturarea din funcție a chestorului Bogdan Despescu, urmând ca interimatul să fie preluat de către alt chestor, Cătălin Ioniță, cel care conduce în prezent Direcția Generală Anticorupție (DGA).

„Am cerut clarificări de la conducerea Poliţiei Române. Am constatat că a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt. (…) Până acum, nimeni dintre şefii acestui poliţist nu a înţeles să-şi asume o responsabilitate. (…) Superficialitatea testărilor a făcut să existe în sistem oameni cu devieri comportamentale. (…) Mă declar total nemulţumită de explicaţiile primite. Nu am văzut pe nimeni dintre cei care ocupă funcţii să iasă public. (…) A lipsit răspunsul la întrebarea cum de nimeni dintre cei care aveau atribuţii nu a ştiut de aceste devieri comportamentale. (…) Probabil este un caz izolat, dar cu repetiţii. (…) Informaţia primară a fost raportată cu întârziere ministrului. Să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem. (…) Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare. (…) Am cerut schimbarea din funcţie a lui Bogdan Despescu”, a declarat Dan, citată de Agerpres.

Comisarul-sef Catalin Ionita a fost imputernicit sa conduca Directia Generala Anticoruptie din Ministerul Afacerilor Interne pe 1 aprilie 2016 dupa ce chestorul principal Janica Arion-Tignanas a iesit la pensie.

Comisarul-sef Catalin Ionita a fost adjunct si apoi director al structurii care se ocupa cu investigarea fraudelor economice (Directia de Fraudelor devenita ulteror Directia de Investigare a Criminalitatii Economice).

Si-a inceput cariera in 1998 ca ofiter specialist in cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor Sector 1. In mandatul sau au fost instrumentate cauze importante precum dosarul Mediafax, dosarul evaziunii fiscale din studiourile de videochat sau dosarele executorilor judecatoresti, relateaza News.ro. 

Ionita a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, specializarea Criminalistica in 1999 si apoi un doctorat la Academia de Politie Al. Ioan Cuza, Bucuresti in 2012. Pe langa functiile ocupate in structurile MAI, Ionita a efectuat mai multe cursuri de specializare in Statele Unite, precum si un curs despecializare in materia investigatiilor financiare organizat de Comisia Independentă Împotriva Corupției (ICAC) la Hong Kong in 2017.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *