Skip to content
Internațional

UPDATE Ce a zis Putin la parada la care și-a etalat arsenalul nuclear/ Paradă militară la Moscova de Ziua Victoriei

news.ro

UPDATE 11.29

Componenta aviatică a paradei militare din 9 mai din Piaţa Roşie de la Moscova nu va avea loc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a anunţat luni dimineaţa purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează TASS, potrivit Agerpres.

„Componenta aviatică nu va avea loc din cauza vremii”, a spus Peskov.

În zilele anterioare paradei, la repetiții au participat și aeronavele militare ale Federației Ruse, precum și „avionul Apocalipsei”, un avion Il-80 care ar servi ca post strategic de comandă într-un eventual război nuclear. 

Cunoscut ca „avionul Apocalipsei”, aparatul Il-80, escortat de două MiG-29, a zburat săptămâna trecută împreună cu bombardiere strategice şi avioane de luptă deasupra Moscovei.

UPDATE 10:50

Preşedintele Federaţiei Ruse. Vladimir Putin, le-a vorbit ruşilor, în discursul ţinut cu ocazia zilei de 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova, despre „apărarea patriei-mame” şi a criticat NATO şi ţările din vest. „Astăzi, soldaţii din Donbas împreună cu soldaţi ruşi luptă pe front (…) Mă adresez soldaţilor din Donbas: Luptaţi pentru ţara mamă (…) pentru memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial, al martirilor din Odesa, care au fost arşi de vii.

Kievul a afirmat că ar putea obţine arme nucleare, iar NATO a început să exploreze teritoriile din apropierea noastră, iar acest lucru a devenit o ameninţare evidentă pentru ţara noastră şi la graniţele noastre. Toate semnele indicau că este nevoie să luptăm”, a mai spus liderul rus.

Preşedintele rus a spus că ”datoria Rusiei este să facă tot posibilul astfel încât oroarea unui război global să nu se repete”.

Putin a făcut referire la Al Doilea Război Mondial, precizând că ”nimeni nu va uita lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru călăi şi nazişti.

El a invocat că în războiul din Ucraina au fost folosiţi mercenari de către inamic.

Duşmanii Rusiei au încercat să folosească mercenari, să încerce să ne divizeze, dar au eşuat”, a spus Putin.

În zilele acestea luptăm pentru oamenii noştri în Donbass pentru apărarea ţării noastre mamă, Rusia. (…) Nu e familie care să nu fi fost atinsă în Rusia de marele război patriotic şi această amintire va trăi pentru totdeauna. (..) E datoria noastră să apărăm memoria celor care au înfruntat nazismul”, a spus el.

Putin a acuzat NATO de faptul că a creat „ameninţări absolut inacceptabile” la graniţele Rusiei, susţinând că Federaţia Rusă a făcut demersuri diplomatice pentru a evita acest lucru.

Astăzi, în zilele acestea, luptaţi pentru oamenii noştri din Donbas, pentru securitatea ţării noastre mamă, Rusia. 9 mai 1945 este ziua scrisă pentru totdeauna în istoria lumii drept victoria poporului nostru sovietic, unitatea şi puterea sa spirituală au fost exemplare pe câmpul de luptă. (…) Suntem mândri de spiritul de neînfrânt al celor victorioşi, că suntem urmaşii lor şi este datoria noastră să menţinem vie memoria celor care înfruntat nazismul, care ne-au transmis să fim atenţi şi să fin siguri că războaiele mondiale nu se repetă.  În ciuda tuturor diferenţelor în relaţiile internaţionale, Rusia totdeauna a pledat pentru securitatea indivizibilă, creând un sistem de securitate care este necesar comunităţii internaţionale. În decembrie anul trecut am propus un tratat care să garanteze securitatea. Rusia a făcut apel la Vest pentru un dialog onest şi un compromis rezonabil, în interesul tuturor, dar a fost în van. Ţările NATO nu au vrut să ne audă şi asta arată că, de fapt, ele aveau planuri foarte diferite şi putem vedea asta. Se pregăteau, în mod deschis pentru o altă operaţie punitivă în Donbas, să invadeze teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea. În Kiev se vorbea despre posibila achiziţie a armelor nucleare. Blocul NATO a început în mod activ să se desfăşoare în apropiere de noi, creând ameninţări absolut inacceptabile chiar lângă graniţa noastră”, a afirmat Vladimr Putin, citat de news.ro.

Pericolul creşte în fiecare zi. Rusia a respins aceste agresiuni prin acţiuni preventive şi aceasta a fost singura decizie corectă”, a subliniat liderul rus.

Putin a vorbit despre „falsificarea cinică” de către ţările din vest a faptelor celui de-al Doilea Război Mondial.

El a făcut referire la luptele importate din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, evocând Odesa, spre exemplu şi cerând un moment de reculegere în memoria celor morţi în aceste bătălii.

Tovarăşi, moartea fiecărui soldat şi ofiţer e o tragedie pentru noi toţi i o pierdere pentru familie. Vom face totul pentru a înconjura familiile lor cu sprijin. Aici şi acum, în Piaţa Roşie, umăr la umăr, soldaţii din multe regiuni ale ţării noastre, incluzându-i pe cei care vin din Donbas, (…) stau alături şi se apără unul pe altul împotriva bombelor şi asta este puterea de neînvins s ţării noastre. Fundaţia indivizibilităţii Rusiei este loialitatea faţă de ţara mamă. Glorie măreţei noastre armate! Pentru Rusia! Pentru Victorie!”, a încheiat Putin.

Ştire iniţială

Moscova organizează o paradă militară, luni, 9 mai, cu ocazia Zilei Victoriei, care marchează victoria Uniunii Sovietice în faţa Germaniei Naziste, în Al Doilea Război Mondial, pe fondul intensificării atacurilor forţelor ruse asupra Ucrainei, relatează The Guardian.

Parada are loc la o zi după ce forţele ruse au bombardat o şcoală din estul Ucrainei, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 60 de persoane, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Guvernatorul regiunii Lugansk a afirmat că aproximativ 90 de persoane se adăposteau la şcoala din Bilohorivka sâmbătă, când a fost bombardată.

Anul acesta, peste cele nouă domuri ale Catedralei Sfântului Vasile vor zbura avioane supersonice de vănătoare, bombardiere strategice, precum şi avionul de tip Iliuşin Il-80, supranumit ”Ziua Apocalipsei”, care are rolul de a servi ca post strategic de comandă şi refugiu al unor oficiali de rang înalt, în cazul unui război nuclear, informează news.ro.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care el îl prezintă drept o luptă împotriva naţionaliştilor ”nazişti” ucraineni – cu provocarea pe care a întâlnit-o Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat în 1941.

Putin a declarat că intenţionează să cucerească regiunile estice Lugansk şi Doneţk până pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei.

”Datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a adus atât de multă suferinţă oamenilor din diferite ţări”, a sublinat Putin într-un mesaj către popoarele din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina şi Georgia.

Putin şi-a exprimat în mod repetat resentimentele faţă de modul în care Occidentul a tratat Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991, invocând că Statele Unite s-au folosit de Ucraina să ameninţe Rusia.

Ucraina şi aliaţii săi resping existenţa nazismului în Ucraina şi susţin că liderul de la Kremlin a declanşat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *