Skip to content
Politică

UPDATE Ce spun Lavrov, șeful ONU și Erdogan / Iohannis și Guvernul României, solidari cu bombardarea Siriei

NEWSWORLD.PK

UPDATE 19:28

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a salutat sâmbătă loviturile aeriene întreprinse în Siria de SUA, Franţa şi Marea Britanie, apreciind că operaţiunea a trimis un mesaj omologului său sirian Bashar al-Assad, transmite Agerpres, citând presa străină.

„Cu operațiunea comună a Statelor Unite ale Americii, Franței și Marii Britanii, sâmbătă, regimul sirian a primit mesajul că masacrele sale nu vor fi lăsate fără răspuns. Inocentul popor sirian trebuia să fie apărat de mult”, le-a spus Erdogan susținătorilor partidului său la o întâlnire din Istanbul.

—————————

UPDATE 19:22

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a cerut tuturor statelor să „arate reținere în aceste circumstanțe periculoase și să evite orice acte care ar putea escalada problemele și ar agrava suferința poporului sirian”, relatează Reuters, citată de Hotnews.

El a spus că anchetatorii internaționali au fost în Siria și sunt gata să viziteze terenul unde se presupune că a fost un atac ucigător cu arme chimice în Douma, care a determinat acțiunile militare ale Statelor Unite, Franței și Marii Britanii.

———————————–

UPDATE 18:52

Serghei Lavrov (ministrul de Externe al Rusiei) a declarat sâmbătă că atacul efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei este „inacceptabil şi ilegal”, adăugând că acesta reprezintă un atac la adresa sitemului de relaţii internaţionale, relatează The Guardian şi Interfax, preluate de Mediafax.

Lavrov a anunţat că Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a purtat o conversaţie telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, în care i-a cerut raportul serviciilor de informaţii din Franţa care include dovezi cu privire la implicarea regimului condus de Bashar al-Assad în atacul chimic din oraşul Duma.

„Acuzaţiile că există dovezi incontestabile cu privire la presupusul atac chimic din Duma sunt bazate pe informaţii dubioase. Declaraţiile conform cărora Damascul i-ar fi împiedicat pe inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat ministrul de Externe al Rusiei.

————————————————

UPDATE 18:43

Preşedintele PSD și al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, și-a exprimat sâmbătă solidaritatea cu SUA, Marea Britanie şi Franţa, care au răspuns de „o manieră fermă şi proporţională” la atacul chimic din Siria.

„Exprim solidaritatea cu aliații noștri SUA, Marea Britanie și Franța, care au răspuns, la 14 aprilie 2018, de o manieră fermă şi proporţională la atacul chimic din localitatea Douma, Ghouta de Est (R. A. Siriană), soldat cu victime în rândul populației civile, inclusiv copii.

Consider că folosirea armelor chimice este inacceptabilă în orice circumstanțe și constituie o încălcare flagrantă a regimului internațional de neproliferare, a normelor fundamentale de drept internațional”, a scris Dragnea pe Facebook.„”

——————————–

UPDATE 16:10

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) se va reuni de urgență sâmbătă, la cererea Rusiei.

Evenimentul va începe la ora 15:00 GMT (18:00 ora României), la cererea Rusiei, după loviturile aeriene întreprinse de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva regimului din Siria, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Rusia convoacă o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre acţiunile agresive ale Statelor Unite şi aliaţilor lor”, precizase anterior Kremlinul într-un comunicat.

De asemenea, Moscova a denunţat „cu cea mai mare fermitate” loviturile executate de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor instalaţii ale regimului sirian.

——————————–

UPDATE 16:03

România susţine şi este solidară cu acţiunea fermă de răspuns a SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, ca urmare a atacului chimic din 7 aprilie, a anunţat Guvernul, printr-un comunicat transmis Agerpres.

„Guvernul României reiterează condamnarea atacului chimic din 7 aprilie 2018, soldat cu victime în rândul populaţiei civile, în termenii cei mai categorici. România susţine şi este solidară cu acţiunea fermă de răspuns a SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, ca urmare a atacului chimic şi reiterează sprijinul ferm pentru orice efort al comunităţii internaţionale destinat încetării conflictului din Siria”, se precizează în comunicatul Executivului.

—————————

UPDATE 12:37

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a exprimat sâmbătă solidaritatea cu „acţiunile partenerilor noştri strategici” după bombardarea Siriei de către SUA, Marea Britanie și Franța.

„România își reiterează condamnarea folosirii armelor chimice în Siria, ceea ce este dincolo de orice justificare. Rămânem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici” este mesajul lui Iohannis de pe Twitter.

—————————

UPDATE 10:22

Prima reacție a Moscovei după lansarea atacului occidental țintit asupra Siriei a venit din partea ambasadorului rus în Statele Unite, Antaoli Antonov, scrie Digi24.ro.

El a postat pe Facebook un comunicat în care acuză Vestul de aplicarea unui „scenariu pregătit dinainte” și avertizează că vor fi „consecințe”, iar responsabilitatea pentru aceste consecințe vor reveni exclusiv Washingtonului, Londrei și Parisului.

„Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă. SUA nu au niciun drept moral de a învinovăți alte țări” din moment ce Washingtonul dispune, la rândul său, de un amplu arsenal de arme chimice, a scris Antonov..

———————

Inevitabilul s-a produs: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Franța au BOMBARDAT Siria la primele ore ale zilei de sâmbătă.

Alianţa formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat sâmbătă dimineaţă (la ora 4 în România) un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc, transmite Mediafax.

Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor „bombardamente punctuale” asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale „dictatorului” Bashar al-Assad.

Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Pe de altă parte, regimul al-Assad şi Rusia au negat orice implicare, acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.

Iranul a avertizat sâmbătă că atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva Siriei vor genera „consecinţe regionale”.

„Statele Unite şi aliaţii săi nu au avut nicio dovadă şi au atacat fără să aştepte o poziţie a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice”, a transmis Ministerul de Externe de la Teheran.

De asemenea, Iranul a avertizat că SUA şi aliaţii ei „vor fi responsabili pentru consecinţele regionale ale acestei acţiuni”.

Cel puţin trei civili au fost răniţi în urma bombardamentelor. Totuși, sistemele antibalistice siriene au doborât cel puţin zece rachete occidentale.

Consiliul Alianţei Nord-Atlantice se va reuni sâmbătă la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul efectuat de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva regimului de la Damasc şi despre cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Siria, se arată într-un comunicat al NATO citat de Mediafax.

La întrunire vor participa ambasadorii statelor membre NATO, dar şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei.

”Va fi o întâlnire a Consiliului Nord-Atlantic în această după-amiază. Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite vor informa aliaţii despre acţiunile luate în Siria”, a precizat un oficial NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat anterior că sprijină acţiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie şi Franţa împotriva unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei de securitate.

„NATO a condamnat în mod constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria drept o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale. Folosirea de arme chimice este inacceptabilă, şi cei responsabili trebuie traşi la răspundere” , a declarat Stoltenberg.

Oficialul NATO a adăugat că atacurile forţelor americane, britanice şi franceze vor „reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *