Skip to content
Politică

UPDATE Ce spune directorul ANPC (EXCLUSIV) / Probleme cu apa plată din comerţ

UPDATE 13:45

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a oferi, sâmbătă, pentru PSnews.ro, mai multe detalii în legătură cu problema germenilor depistaţi în diverse sortimente de apă plată.

„Numărul total de germeni reprezintă totalitatea bacteriilor existente (din punct de vedere microbiologic) într-un produs – fie că vorbim de germeni patogeni, fie că vorbim de germeni nepatogeni. Există o legislaţie în vigoare – vorbim de Legea 458 din 2002, completată cu Legea 311 din 2004 – care specifică, la temperaturi de 22 de grade, respectiv la temperaturi de 37 de grade. În momentul în care creşte temperatura, se modifică numărul germenilor. Este specificat acolo, în lege, nivelul maxim admis: 100 de ufc-uri (unităţi formatoare de colonii – n.r.) la 22 de grade, respectiv 20 la 37 de grade. Au fost prelevate eşantioanele despre care vorbeam, de apă de masă şi apă de izvor, pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici, au fost trimise la un laborator acreditat – repet: este un laborator cu o metodă acreditată şi la acest laborator au fost făcute determinări. În urma determinărilor, s-a stabilit că numărul total de germeni (NTG-urile) erau cu mult peste limita admisă. După cum aţi văzut în comunicat, există un produs la care numărul total de germeni a ieşit 20.000. Limita maximă admisă era de 100″, ne-a spus oficialul.

Întrebat ce riscuri implică aceste niveluri ridicate, directorul ANPC a răspuns că aceste precizări trebuie să vină din partea Direcţiei de Sănătate Publică.

„Din punct de vedere al sănătăţii, noi am făcut o adresă şi am informat Direcţia de Sănătate Publică. Nu mai e de competenţa noastră. Noi am determinat şi am demonstrat că produsele respective au un conţinut ridicat de NTG-uri şi am redirecţionat către autoritatea competentă, care este Direcţia de Sănătate Publică (DSP-ul), urmând ca DSP-ul să spună cât de periculoase sunt aceste NTG-uri pentru organismul uman. Ele, cu siguranţă, sunt periculoase, pentru că, altfel, legiuitorul n-ar fi lăsat o limită de 100. Deci urmează ca DSP-ul să se pronunţe, să reinterpreteze buletinele de analiză. Între timp, noi am oprit de la comercializare toate loturile neconforme de apă şi le-am retras din circuitul consumului uman. Şi acum, aşteptăm organele competente, să vedem ce spun”, a detaliat Paul Anghel.

Nu în ultimul rând, chestionat dacă pot fi aplicate sancţiuni producătorilor sau comercianţilor de astfel de ape plate, şeful ANPC a replicat: „Dacă legea impune aşa ceva, cu siguranţă da”.

—————-

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a depistat probleme în ceea ce priveşte apa plată din comerţ.

Într-un comunicat trimis, sâmbătă, PSnews.ro, ANPC anunţă că a demarat, pe 3 martie, o acţiune la nivel naţional de prelevare din reţeaua de comercializare a eşantioanelor din apă de masă şi apă de izvor pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare. În urma acestei acţiuni, valorile depistate depăşeau cu mult limitele admise.

Redăm mai jos datele parţiale ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti:

„S- au prelevat eşantioane din sortimente de apă de masă şi de izvor din reţeaua comercială a unor lanţuri de hypermarketuri şi supermarketuri din Bucureşti. În perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 eşantioane , din care 5 sunt neconforme în urmă analizelor de laborator.

Eşantioanele au fost analizate în cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti din punct de vedere microbiologic.

Din analizele efectuate au rezultat următoarele neconformităţi:

– Sortimentul Winny – apă izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 600 faţă de limita prevăzută de 20.

– Sortimentul Apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 16.800 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor Calipso îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 14.700, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 3.200 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.820, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 104 faţă de limita prevăzută de 20 .

– Sortimentul Apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37grC valoarea obţinută era de 900 faţă de limita prevăzută de 20 .

În urma abaterilor constatate, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei şi au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman a produselor Apă de Izvor Calipso şi Apă de Izvor Plata Izvorul Zânelor în cantitate totală de 244 l. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodată, s-a dispus extinderea controlului la producător în jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judeţene de protecţie a consumatorilor.

În dată de 15.03.2016, au fost efectuate alte 11 prelevări de probe. Eşantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucureşti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic şi al conţinutului de nitriti.

Comisarii ANPC continuă prelevările de probe şi le vor trimite spre analiză la laborator.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun”.

2 comentarii la “UPDATE Ce spune directorul ANPC (EXCLUSIV) / Probleme cu apa plată din comerţ

  1. Astia vor sa termine si producatorii de apa plata romani. Sa vina….Perier, ca e buna pentru buzunarele strainilor. Adevarul e ca nici ai nostri nu respecta nci macar minimul de conditii de transport si depozitare. Ca la noi, lasa ca merge!

  2. Nu de putine ori am vazut paletii cu apa imbuteliata depozitati in curtea hiperurilor, in bataia directa a soarelui, sau in umezeala multa, dar cui ii pasa…. si acum trag in producatori…in producatorii romani desigur… In ce conditii fusesera depozitate pet-urile pe care s-au facut testele? Eu chiar nu cred nimic din toate astea. Consum de ani buni apa Calipso si am sa-i raman fidela. Este apa naturala, extrasa dintr-un izvor de mare adancime, deci apa pura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *