UPDATE Ciolacu, desemnat oficial premier. Consultările de la Cotroceni s-au încheiat

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

UPDATE 14:05

Consultările de la Cotroceni s-au încheiat.

Marcel Ciolacu a fost desemnat marți premier de președintele Klaus Iohannis, fiind al cincilea premier PSD numit de actualul președinte în timpul celor două mandate la Cotroceni.

„Coaliția de guvernare a decis să funcționeze pe un model nou pentru România: schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa în continuare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate.

După consultările de azi, nu este nicio surpriză, dar acum îl desemnez pentru poziția de prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al coaliției.”, a declarat Klaus Iohannis.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației Președintelui României:

Bună ziua! S-au terminat consultările și voi anunța în câteva momente decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte.

Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare. Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și, datorită felului în care Coaliția, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare.

Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate.

În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp.

Domnule Prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, după ce a fost desemnat premier de către preşedintele Klaus Iohannis, că îşi doreşte ca viitorul Guvern al României, condus de el, să fie despre economie şi reforme. El a mai arătat că până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat şi că îşi asumă cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme şi de PNRR. Locul României e în UE şi în NATO, indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcţie, drumul României este unul sigur şi cu stabilitate politică devine o certitudine”, a mai spus Ciolacu.

”În primul rând aş dori să vă transmit La mulţi ani, de ziua dvs. În al doilea rând, aş dori să îi mulţumesc domnului preşedinte al PNL, domnului Nicolae Ciucă, pentru gestul de onoare pe care l-a făcut şi nu aş dori să îi mulţumesc din postura de prim-ministru desemnat, aş dori să îi mulţumesc din postura de român, pentru că, prin gestul său, România a trecut într-o nouă etapă, a trecut într-o etapă de democraţie consolidată”, a spus preşedintele PSD.

Marcel Ciolacu a arătat că ”dacă Guvernul condus de Nicolae Ciucă a fost despre stabilizarea României, îşi doreşte ca viitorul Guvern al României, condus de el, să fie despre economie şi despre reforme”.

”Dacă Guvernul României condus de Nicolae Ciucă a adus şi a fost despre stabilizarea României, aşa cum aţi menţionat şi dvs, îmi doresc ca viitorul Guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie şi reforme. În primul rând, până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat şi pe urmă să venim la dvs pentru depunerea jurământului şi îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme şi de PNRR”, a spus Ciolacu.

El a precizat că ”locul României e în UE şi în NATO, indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcţie”.

”Drumul României este unul sigur şi cu stabilitate politică devine o certitudine”, a subliniat preşedintele PNL. ”Îmi doresc să mă ridic la nivelul acestei responsabilităţi”, a mai afirmat Ciolacu.

Cine este Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu este membru al Partidului Social Democrat începând cu anul 1992. În cadrul formațiunii social-democrate a deținut, atât la nivel local, cât și național, funcțiile de vicepreședinte al Organizației de Tineret PSD Buzău (1996–2000), vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2000–2010), vicepreședinte al Organizației Județene PSD Buzău (2000–2010) și președinte al Organizației Municipale PSD Buzău (2010–2015).  În prezent este președinte al PSD.

Marcel Ciolacu a ocupat funcția de prefect interimar între noiembrie 2005 și decembrie 2006, și apoi, în calitate de consilier local, a fost ales viceprimar pentru mandatul 2008–2012.

La alegerile parlamentare din 9 noiembrie 2012, Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD în circumscripția electorală nr. 10 – Buzău, unde l-a avut în postura de contracandidat pe democrat-liberalul Cezar Preda. În martie 2013, prim-ministrul Victor Ponta l-a numit în funcția de consilier onorific pe probleme de regionalizare și administrație publică, iar în 2014 a devenit secretar al Camerei Deputaților.

După demiterea premierului Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose. În septembrie 2017, Ciolacu a asigurat interimatul la MApN, succedându-l pe ministrul demisionar Adrian Țuțuianu. În septembrie 2018 a semnat scrisoarea disidenților din PSD care cereau demisia lui Liviu Dragnea. După încarcerarea acestuia din urmă, postul de președinte al Camerei Deputaților a rămas vacant. Astfel, pe 29 mai 2019, Marcel Ciolacu a fost ales în funcție cu 172 de voturi „pentru” și 120 „împotrivă”.

La o zi după înfrângerea suferită de Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, Marcel Ciolacu a vizitat-o personal pentru a o convinge să demisioneze de la conducerea PSD în schimbul unui loc eligibil de senator pe listele partidului la alegerile parlamentare din 2020.  Pe 26 noiembrie 2019, Dăncilă a decis convocarea unei ședințe a Comitetului Executiv în care spera să îi convingă pe liderii locali, care erau hotărâți să o înlăture, să o lase să păstreze conducerea PSD. Planul lui Ciolacu era să forțeze dizolvarea întregii conduceri pentru a putea deveni liderul interimar al partidului. În CEx, cu excepția președintelui executiv Eugen Teodorovici, un loial al Vioricăi Dăncilă, toți ceilalți lideri și-au dat demisia. Deși inițial renunțase la intenția de a demisiona, Viorica Dăncilă și-a anunțat la finalul ședinței demisia din funcția de președinte al PSD.Deși conform statutului președintele executiv preia atribuțiile președintelui partidului, odată dizolvată întreaga structură de conducere și bucurându-se de susținerea a 35 de organizații județene, Marcel Ciolacu a fost propus de colegi să ocupe interimar funcția de președinte.

UPDATE 13.30

Delegația AUR, condusă de George Simion și Claudiu Târziu, a intrat la consultări. Liderul partidului George Simion a anunţat înainte de a participa la consultări că a adus un cadou simbolic pentru preşedintele Klaus Iohannis şi anume un bilet spre Tenerife.

„Un cadou pentru domnul Klaus Iohannis. Avem aici un bilet pentru domnul Klaus Iohannis, cadou de ziua lui. La asemenea consultări, i-am adus şi noi un cadou simbolic. E numai într-un singur sens spre Tenerife, la bussiness class, cum îi place domnului Klaus Werner Iohannis. Acesta e biletul şi îi ducem şi programul nostru de guvernare, domnului Klaus Werner Iohannis. Vom veni cu o propunere de premier. O să v-o spunem la final propunerea noastră de premier. Nu sunt eu propunerea”, a afirmat George Simion.

Întrebat de unde i-a venit ideea cu biletul acela de avion, Simion a răspuns: „Păi nu poţi să vii la ziua omului cu mâna goală. Dacă PSD i-a dat un premier din partea PSD am vrut şi noi să îi dăm ceva ce îi place lui Klaus Iohannis. Sper că e comparabil cu cadoul primit de la PSD”.

„Sunt consultări formale, dar noi am zis să îl tratăm cu respectul cuvenit, din condescenţă instituţională”, a completat Simion.

UPDATE 13.00

Delegația USR, condusă de Cătălin Drulă, a intrat la consultări. Din delegație mai fac parte Oana Țoiu și Radu Miruță. Nici cu reprezentanții USR nu a dat mâna Klaus Iohannis.

UPDATE 12.40

Delegaţia UDMR a intrat la consultări. Delegația maghiarilor este formată din liderul Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Tanczos Barna. Şeful statului i-a salutat pe cei din delegaţia UDMR, însă nu le-a strâns mână fiecăruia în parte, cum a făcut cu liderii PNL, PSD şi liderul grupului minorităţilor.

UPDATE 12.30

Ludovic Orban, împreună cu alți membri ai formațiunii Forța Dreptei, protestează în fața Palatului Cotroceni pe motiv că nu a fost chemați la consultări.

UPDATE 12.10

Au început consultările de la Palatul Cotroceni. Reprezentanții PSD, PNL și cei ai minorităților naționale sunt primii invitați la discuțiile cu președintele Klaus Iohannis.

”Suntem în situaţia pe care am planificat-o de acum un an şi jumătate, de rotaţie la nivelul premierului şi cred că este extrem de important să observăm că ceea ce s-a început şi s-a discutat ca o soluţie pentru stabilitatea României continuă în parametrii planificaţi şi de aceea suntem acum, aici, ca să continuăm”, a spus şeful statului.

Principalele partide din Coaliție, PSD, PNL și grupul minorităților naționale merg marți la Cotroceni pentru consultările cu președintele Klaus Iohannis, premergătoare numirii noului premier al României. Membră a Coaliției, UDMR a fost convocată separat la întâlnirea cu șeful statului.

Consultările vor continua apoi cu Uniunea Salvați România (USR), de la ora 13 și cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Consultările între președintele Klaus Iohannis și partidele parlamentare reprezintă un pas constituțional înainte de numirea noului premier și învestirea miniștrilor din cabinetul său.

Conform rotației premierilor stabilită în protocolul Coaliției de guvernare, premier va fi liderul PSD, Marcel Ciolacu. Funcțiile de miniștri sunt încă în negociere.

Interimatul în funcția de premier este asigurat în prezent de Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, după ce președintele Iohannis a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă.

Calendarul consultărilor de la Cotroceni este următorul:

Ora 12:00:

– Partidul Social Democrat (PSD);

– Partidul Național Liberal (PNL);

– Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

Ora 12:30 – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

Ora 13:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Surprinzătoare este convocarea UDMR la consultări separat de formațiunile cu care formează Coaliția de guvernare, PSD și PNL.

Este o decizie pe care nici liderii reprezentanți comunității maghiare nu și-o explică, însă vine pe fondul neînțelegerilor legate de împărțirea ministerelor, odată cu rotația premierilor.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: